Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Majitelé bytů: z nájmů sotva zaplatíme údržbu

17.12.2010| Výnos z ceny pronajímaných prostor by se podle vlastníků měl zvýšit na pět procent, Sdružení nájemníků to považuje za přehnané
Ilustrační foto
Vlastníci bytů chtějí dosáhnout pětiprocentního ročního výnosu z ceny pronajímaných bytů. Výnosy se přitom v současné době pohybují mezi jedním až třemi procenty.

Ve čtvrtek to řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček. Výnosy majitelů bytů podle něj tlačí momentálně směrem dolů fakt, že nabídka nájemních bytů v Česku převyšuje poptávku.

Proti OSMD se však ostře ohrazuje Sdružení nájemníků. „Občanské sdružení majitelů domů tvrdí, že je k nájemníkům tolerantní, ale ve skutečnosti si protiřečí,“ řekl Deníku jeho předseda Milan Taraba s tím, že požadavek pětiprocentního výnosu je podle něj značně přehnaný.

Šimeček argumentuje tím, že obvyklé nájemné, do kterého sdružení zahrnuje jen tržní činže, už není v žádném okresním nebo krajském městě v Česku nižší než náklady takzvané prosté reprodukce. Do té patří především stavební náklady na pořizování a udržování nemovitosti. Podle brněnského Ústavu soudního inženýrství v současnosti tyto náklady v Česku činí měsíčně 60 korun za metr čtvereční.
„Regulované nájemné je ale na mnoha místech výrazně nižší,“ tvrdí Šimeček.

Deregulace se týká čtyř set tisíc bytů

Posledním dnem letošního roku končí regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku.
Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude až k 31. prosinci 2012. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, budou se moci obrátit na soud, který by měl do budoucna stanovit výši místně obvyklého nájemného.
Soudy se budou při rozhodování o nájemném obvyklém v daném místě a čase opírat o znalecké posudky. Důkazy pro zjištění činže budou moci předkládat i obě strany sporu.

To se však nelíbí Sdružení nájemníků, podle něhož by nejlepším řešením bylo, kdyby tuto částku stanovil přímo zákon. „Mrzí mě, že stále nemáme zákon o místně obvyklém nájemném. Přitom mohl platit třeba už deset let,“ je přesvědčen Taraba.

Tržní nájem klesne až o pět procent

Odborníci se přitom domnívají, že bude nějaký čas trvat, než si nájmy po ukončení regulace v jednotlivých lokalitách najdou obvyklou úroveň.
„Lze předpokládat, že nově uzavírané smluvní nájmy budou postupně klesat. Rovnovážný stav bude dosažen až po zhruba jednom až dvou letech a bude někde mezi dnešním regulovaným a smluvním,“ myslí si odborník na realitní trh a ředitel společnost Central Europe Holding Jiří Pácal.
Pokles tržních činží se bude podle Pácala lišit místo od místa. Trh navíc podle něj reaguje nepružně, protože smlouvy se zpravidla uzavírají na několik let.

Pro Prahu odhadl snížení tržních nájmů přibližně o pět procent. U menších bytů ale už činže klesat nemusí, naopak větší byty pronajímané za nájmy v desítkách tisíc korun měsíčně můžou klesnout o pět až deset procent.
 

Ilustrační foto
Autor: Deník/Miroslav Fuchs

Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/majitele-bytu-z-najmu-20101217.html

 

Aktualizováno (Středa, 05 Leden 2011 19:39)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN