Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Bezpečná lokalita v Brně

03.12.2010| Projekt Ministerstva vnitra - bezpečná v lokalita v Brně.

Dne 2.12.2010 proběhla na ředitelství Městské police v Brně tisková konference ohledně projektu Bezpečná lokalita – Bezpečné bydlení. Hlavním důvodem bylo uvedení prvního vybraného domu pro tento projekt do plného provozu. Objekt se nachází v ulici Koniklecová 5 v Brně – Novém Lískovci. Konference se účastnili zastupitelé Městské policie, Ministerstva vnitra, Městské části – Nový Lískovec, Probační a mediační služby ČR, společnosti Beta Control a také novináři i televizní štáb ČT.
Nejprve se představil celý projekt, následně konkrétní situace v domě, výsledky provedeného výzkumu, použitá opatření a také nově instalované technologie. Po skončení této úvodní části byl stanoven prostor pro otázky a rozhovory. Následně se uskutečnil přesun do domu v ulici Koniklecová 5, kde si všichni mohli prohlédnout nový vzhled domu a také reálnou podobu podpůrných technických systémů. Jednalo se konkrétně o 2 nové výtahy, přístupový systém na Dallas čipy do jednotlivých částí domu, požární hlásný systém a také dohlížecí kamerový systém. Vše dodávala společnost Beta Control. Dům byl současně také celý revitalizován. Proběhlo zateplení obvodového pláště, výměna oken a vstupního portálu, oprava střechy a také rekonstrukce lodžií, takže změna vzhledu a zlepšení funkčnosti domu bylo opravdu radikální.
Více o celém projektu “Bezpečná lokalita – Bezpečné bydlení“ MVČR a tomto objektu se můžete dozvědět z následujícího připojeného článku “Bezpečná lokalita, bydlení i výtahy!“, který byl otištěn v bulletinu III./2010 informačního projektu o rekonstrukcích a revitalizacích bytových domů “Jak to dělají jinde“. Na uvedených webových adresách se můžete také podívat na video z archivu České televize o této události.

http://www.ct24.cz/regionalni/brno/102874-bezpecnostni-kamery-zacinaji-hlidat-problemovy-dum/

http://www.ct24.cz/regionalni/brno/108889-v-problemovem-dome-se-bude-bezpecne-bydlet-pod-dohledem-kamer/

Bezpečná lokalita, bydlení i výtahy!


Projekt “Bezpečná lokalita - Bezpečné bydlení“ Ministerstva vnitra České republiky byl projednán a vyhlášen koncem roku 2008 Poradním sborem pro situační prevenci kriminality. Jedná se o pilotní projekt, který je v současné době realizován ve dvou oblastech ČR, jež byly k tomuto účelu vybrány. Jde o objekt v ulici Koniklecova 5 v Brně a objekt v ulici Nad ovčírnou 344 ve Zlíně. Co přesně je ale podstatou BL-BB ?

Podstatou tohoto projektu je změna postojů občanů k problematice bezpečnosti, jejich motivace k bezpečnějšímu chování, k zabezpečení bytů a obytných domů, ke zlepšení sousedských vztahů a respektování domovního řádu. Cílem pak je zvýšení bezpečnosti obyvatel těchto domů, snížení anonymity v domech, snížení rizika pohybu neoprávněných osob v prostorách domu a rizika poškozování jeho zařízení (vandalismu) a také zamezení páchání trestných činů a přestupků v těchto prostorech. V roce 2009 se začala realizovat I. etapa projektu, která byla neinvestiční. V té době probíhal výběr vhodné lokality pro tento projekt a následně byly zpracovány dokumenty vycházející z podrobných dotazníků, které vyplňovali obyvatelé těchto domů.


V tomto článku se zaměříme na první objekt ze dvou vybraných a to na objekt v ulici Koniklecova 5 v Brně – Novém Lískovci. Jedná se o poměrně veliký 13 podlažní panelový dům s celkovým počtem 156 bytů. Dům byl postaven v roce 1994, kdy jeho dokončení, z důvodů finančních potíží, spolufinancovalo 13 městských částí. Podle toho, kolik do dostavby investovali, tolik dostali k dispozici bytů. Z 30% je dům určen jako dočasná ubytovna pro matky s dětmi (cca na 3 měsíce). Jinak se jedná se o klasický nájemní dům, ve kterém nejsou žádné byty zvláštního určení. Některé městské části přidělují byty v rámci jejich pořadníků, jako by se jednalo o normální byty. Ostatní městské části sem ale posílají problémové nebo sociálně slabé nájemníky. Proto jsou v domě často rozbité schránky, dveře, výtah nejezdí, dále jsou zde pokreslené a poškrábané zdi a odpadky na chodbách i ve výtazích už zde dnes nikoho ani nepřekvapí. Situaci nepřidává ani fakt, že se po domě se potulují často neznámí lidé, čemuž se zatím nepodařilo zamezit. Z uvedených důvodů byl vybrán právě tento objekt.
Od března letošního roku začaly na domě probíhat také s tímto projektem spojené stavební úpravy. Všechna okna byla vyměněna za nová a dům byl kompletně zateplen. Nutné bylo také vyměnit výtahy, které zde již pod velkým náporem obyvatel domu pomalu dosluhovaly, a jejichž bezpečnost neodpovídala evropským normám. Jelikož brněnská společnost Beta Control nabízí výtahy na velmi vyspělé technické úrovni a klade důraz především na kvalitu a bezpečnost, byla vybrána jako dodavatel nových výtahů právě do tohoto domu.
Výtahy jsou v domě dva, což vzhledem k počtu obyvatel domu není opravdu mnoho. První menší výtah je postaven ve standardní variantě, druhý větší výtah je pak postaven jako evakuační. V případě výpadku proudu tento výtah umožňuje neomezenou jízdu po dobu 45 minut, poté sjede do nejbližší stanice, kde zastaví. Dveře byly u obou výtahů použity automatické se zvýšenou požární odolností EW60, nosnost výtahů se vzrostla z původních 320 a 500 kg na 400 a 1000 kg. Do výtahů byl umístěn také kamerový systém a mnoho dalších bezpečnostních prvků tak, aby výtah odpovídal současným moderním požadavkům a samozřejmě také všem platným normám.

Firma Beta Control nabízí nejen vzdálenou správu výtahů přes webové rozhraní (servisní technici mají výtah pod kontrolou 24 hodin denně přes web nebo mobilní telefon), ale také dokáže ve svých výtazích, pokud to investor požaduje, identifikovat jeho uživatele. Děje se tak pomocí Dallas čipů, které jsou potom nutné pro přístup do výtahu a jeho uvedení do pohybu. Jednotlivým Dallas čipům (tedy v podstatě jejich uživatelům) lze nastavit, do jakých pater a v které denní době budou moci výtahem jezdit. I tento systém bude v objektu použit. Není to ovšem jediná výhoda řídící elektroniky výtahů od společnosti Beta Control.

Jak jsme vás již informovali v předešlých číslech Bulletinu informačního projektu Jak to dělají jinde, tato řídící elektronika dále také umožňuje připojení přístupových systémů k jednotlivým dveřím v domě. Většinou se jedná o hlavní vchodové dveře do domu, případně o dveře zadního vchodu. V tomto domě bude ovšem použit tento systém nestandardně. Požadavek ze strany investora zněl: „zabezpečit dveře v každém patře směrem ze schodiště na chodbu před jednotlivými byty“. Ke každým dveřím (otevíracímu mechanismu) budou tedy nainstalovány Dallas čtečky a pro otevření těchto dveří bude opět nutné přiložit čip. Bude se jednat o stejný čip, jako v případě použití výtahu.

Dalším prvkem systému “Bezpečný dům“, jak je soubor těchto zabezpečovacích prvků firmou Beta Control nazýván, je soustava kouřových čidel. Čidla v tomto objektu budou umístěna na chodbě před byty v každém patře. Tato čidla umožňují identifikovat případný vznik požáru reakcí na kouř nebo enormně zvýšenou teplotu. Na rozdíl od autonomních kouřových čidel, která v případě požáru oznámí tuto skutečnost pouze zvukovým signálem, tato čidla dokážou poslat alarmovou zprávu až na 5 mobilních telefonních čísel, nebo na PCO (pult centrální ochrany).

V současné době jsou již oba výtahy v provozu a další prvky budou nainstalovány nejpozději do konce října letošního roku. Výsledky pilotního projektu v domě Koniklecová 5 mohou, ale také nemusí ukázat cestu k řešení obdobných problémů i na ostatních sídlištích po celé České republice. Více informací o projektu “Bezpečná lokalita – Bezpečné bydlení“ získáte na www.mvcr.cz .

Autor: Ing. Jiří Janich



Aktualizováno (Pátek, 03 Prosinec 2010 19:33)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN