Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Mějte přehled o změnách týkajících se vašich nemovistostí

Výbor SVJ by měl čas od času kontrolovat insolvence, uskutečněné prodeje bytových jednotek a logicky tedy i aktuálnost vlastníků, a mít tak přehled o stavu svého majetku a případně jej tak lépe chránit. Existují různé služby, které to udělají za vás a jistě vám ušetří i spoustu času. My vám však ukážeme, že to zvládnete i sami. Pravidelným nahlížením do rejstříku si můžete pomyslně oddechnout, neboť se budete chovat jako řádný hospodář (viz §159 nového občanského zákoníku), kterému neunikne případný návrh na insolvenci vlastníka (viz §136 insolvenčního zákona) a který pohotově může reagovat a přihlásit do tohoto řízení případnou pohledávku.

Nahlížení do insolvenčního restříku

Nahlížet do insolvenčního rejstříku můžete zdarma prostřednictvím portálu www.justice.cz. Vyhledávat lze pomocí jednoduchého interaktivního formuláře.

alt

V rejstříku je možné vyhledávat podle jména a příjmení, rodného čísla či data narození fyzické osoby, názvu a identifikačního čísla právnické osoby i podle města. Pokud neznáte všechny údaje, stačí znát alespoň jméno a příjmení  (popř. název PO) a následně projít nalezené záznamy ručně. Z výsledků hledání pak lze vyčíst úplné detaily o insolvenčním řízení, a to před úpadkem i po úpadku.

Nahlížení do katastru nemovitostí

Díky webové aplikaci na stránkách katastru nemovitostí si může každý ověřit vybrané údaje týkající se vlastnictví parcel, staveb a jednotek (bytů nebo nebytových prostorů), evidovaných v katastru nemovitostí. Tato služba je zdarma a bez registrace.

Potřebujete ověřit, jak je to s vlastnictvím sousedního pozemku? Rádi byste věděli, zda už katastr zaevidoval převod domu na jinou osobu? Chcete se ujistit, že nějaká nemovitost není zatížená exekucí?

Tyto informace se snadno dají ověřit pomocí aplikace nazvané nahlížení do katastru nemovitostí, stejně zde najdete mimo jiné i informace o stavu řízení založených na katastrálním pracovišti pro účely zápisu vlastnických a jiných práv oprávněných subjektů k nemovitostem v České republice, nebo pro účely potvrzování geometrických plánů.

Jak nahlížet do katastru?

Otevřete si webovou stránku nahlížení do katastru a vyberete si, zda chcete zkontrolovat stavbu, bytovou jednotku, parcelu nebo stav, v jakém je nějaké řízení vedené u katastru – například převod nemovitosti, její rozdělení a podobně.

Otevře se vám interaktivní formulář, který vyplníte – potřebujete znát například adresu místa, které prověřujete, případně číslo řízení.

Zdarma a bez registrace

Nahlížení do katastru je volně přístupné všem uživatelům internetu, nevyžaduje žádnou registraci a je bezplatné. Možnosti výstupů jsou však oproti Dálkovému přístupu do KN, který je určen především institucím, omezené. Výpis z katastru nemovitostí a některé další výstupy aplikace Nahlížení do KN neumožňuje. Rovněž není pomocí nahlížení možné hledat v katastru podle osob, neověříte si tak například, co všechno vlastní nějaký člověk.

Nepodceňujte §159

Bohužel při správě nemovistostí, kterou vykonávají SVJ, platí zásada vědět včas a bezodkladně konat. Pokud výbor registruje dluh na platbách u některého ze spoluvlastníků a neví, že na dlužníka byla vyhlášena exekuce nebo vydána dražební vyhláška, je to hrubé porušení svěřené správy. To stejné platí, jsou-li úkony k přihlášení pohledávky společenství započaty pozdě. Protože výbor zastupuje roli managementu. V případě prodlení musí začít pohledávky okamžitě vymáhat. Přísnější režim nastává, pokud je na vlastníka vyhlášena insolvence. Výbor má za povinnost do insolvenčního řízení přihlásit i pohledávky před splatností, tedy takové případy, kdy vlastník aktuálně nic nedluží a na jeho platbu se čeká. Ještě se vám zdá výraz řádný hospodář legrační?

Pavla Pilchová, Pro náš dům, z.s.

Částečně převzato z www.portalobydleni.cz

Aktualizováno (Úterý, 17 Březen 2020 11:52)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN