Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

SFRB má rozpočet, na Nový panel, ale nezbylo nic

20.11.2010|  Rozpočet SFRB byl schválen, jeho výše je však tak nízká, že na program Nový panel nevybude ani koruna.
Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) bude mít na příští rok rozpočet 1,3 miliardy korun. Schválil to Sněmovní výbor pro veřejnou správu. Opozice chtěla do rozpočtu přidat 1,5 miliardy korun na program Nový panel na opravy a zateplování panelových domů. Rozdílem jednoho hlasu ale neuspěla.

Tato informace je jistě pro obrovskou část obyvatel bytových domů velmi špatná. Nicméně je nutné v Ilustrační fotozapočatých pracech pokračovat. Je možné nadále využívat metodiku a poradenství SFRB, která si za dobu působnosti vytvořila velmi dokonalý a precizní systém, který garantuje úspěšnou cestu k maximální efektivnosti celého procesu. Je garantem maximální kvalita s efektivním využitím finančních zdrojů.

Boj o zachování dotačního programu pokračuje a nadále budeme hledat cesty jak poslancům vysvětlit, že tento program není pouze nákladovou položkou rozpočtu, ale hlavně motivační a tím i výrazně příjmovým prvkem.

Hlasování a rozprava o programu byla velmi složitá a vypjatá.

Navýšení navrhoval poslanec ČSSD Jan Babor, podle něhož tento program přinesl potřebné prostředky pro prodloužení životnosti panelových domů a zároveň byl v souladu s evropskou směrnicí o snižování energetické náročnosti budov. Babor nicméně neuvedl, kde potřebnou částku získat. „Nebudu radit, kde vzít 1,5 miliardy, s tím ať si poradí ministerstvo (pro místní rozvoj),“ řekl poslanec.

Fond měl letos na program Nový panel 1,1 miliardy korun, z celkových 3,5 miliardy korun. Už letos v srpnu zastavil kvůli nedostatku peněz přijímání žádostí o dotace z tohoto programu. Žádosti nebude přijímat ani v příštím roce. Tento krok se nelíbí bytovým družstvům. Ministerstvo pro místní rozvoj se podle svých zástupců nicméně pokusí získat každoročně alespoň 50 milionů korun, což by za deset let umožnilo rekonstruovat 15 tisíc bytových jednotek.

 

Program Nový panel původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů, od loňského května z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů. Čerpání úrokových dotací z uzavřených smluv o podpoře je rozloženo do jednotlivých let po celou dobu splatnosti podporovaného úvěru, tedy až po dobu 15 let.

Rozpočet SFRB na příští rok neumožní realizaci prakticky žádného masivního dotačního programu, zůstane ovšem například program na odstraňování povodňových škod. Fond bude nadále financovat programy na úvěry mladým pro pořízení bytu, výstavbu sociálních a nájemních bytů, kdy přejde z dotací na formu úvěru, a bude poskytovat úvěry obcím na opravy a modernizace bytového fondu.

Autor BroD

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN