Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Vlhkost v bytě: když větrání nepomáhá

2010.11.07| Boj s vlhkostí v bytomém domě již dlouhou dobu není pouze problémem cihlových doémů. A proto přinášíme pár rad pro všechny
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: shutterstock.com

Boj se zvýšenou vlhkostí vzduchu není vůbec snadný. Rozhodně nejde o záležitost několika dní. Kromě vysoušení vzduchu je bezpodmínečně nutné nalézt i příčinu vzniku problému a odstranit jej. To ale může být zejména u nájemních bytů opravdu velký problém.

Typickým impulsem k nastartování potíží je mnohdy výměna oken za plastová. Ta sice potěší dobrou zvukovou a tepelnou izolací, ale následkem své vysoké přesnosti brání proudění vzduchu.

Byt pak lidově řečeno přestane dýchat. Někdy lze problému zabránit dostatečným větráním.

Co se může pokazit?

Skutečné potíže ale začínají ve chvíli, kdy byt sousedí s nevytápěnou místností či v zimě s opravdu studenou chodbou. „Velký rozdíl teplot vede ke kondenzaci vody na stěnách a zde se začnou tvořit plísně. Přitom zateplení stěn by pomohlo problém řešit,“ vysvětluje architekt Jeroným Pražský.

Potíže by nemusely zajít tak daleko, pokud by se je podařilo odhalit včas. Proto je dobré s plánovanou výměnou oken investovat pár korun do vlhkoměru.

Vlhkost vzduchu by normálně rozhodně neměla být přes šedesát procent. Běžně se uvádí ideální stav okolo padesáti. „Pokud si pořizujete plastová okna, naučte se třeba krátce, ale intenzivně větrat. Ideální je občas udělat průvan, který zajistí razantní výměnu vzduchu. Tím můžete omezit vznik nadměrné vlhkosti. Pokud vznikne i tak, je třeba s ní nejen bojovat, ale i odstranit příčinu.

Třeba právě instalací vhodného zateplení,“ radí Jeroným Pražský. Nadměrná vlhkost stojí za vznikem plísní, které rozhodně nepřispívají lidskému zdraví. Navíc ničí vše, na co přijdou. Plíseň pak můžete nalézt na stěnách, pod koberci, na nábytku, ale i textiliích. Plíseň ničí šaty i boty.

K takové situaci dochází běžně, pokud je vlhkost vyšší než sedmdesát procent. V tomto případě už časté větrání nepomáhá. Ke slovu přicházejí pasivní či aktivní odvhlčovače.

Vyhlaste válku

Pokud zjistíte, že vlhkost v bytě není v normě, je nutné začít ihned jednat. Hledejte příčinu vzniku a současně bojujte s vlhkostí.

Častěji a intenzivně větrejte. Nejvlhčí místností v bytě je koupelna a toaleta. I zde je nutné dobře větrat. Běžně by měly být dveře zavřené, aby se omezil průnik vlhka do zbytku bytu.

V kuchyni nenechávejte stát vodu ve dřezu, hrncích či rychlovarné konvici. Vždy ji vylévejte. V zimě dobře topte, ale i větrejte. Pokud je to možné, nesušte v bytě prádlo. Když nemáte jinou možnost, sušte jej v koupelně a tu větrejte ventilátorem či světlíkem a zavírejte.

Na případné plísně si pořiďte vhodný přípravek.

Průběžně kontrolujte šatník, zda nenapadá plíseň oděv, či zda zde necítíte zatuchlinu. V zimě pozor na obuv od sněhu – oklepáním a otřením bot ničemu neublížíte. Naopak se ještě zbavíte soli, která obuv ničí.

Na pomoc si můžete pořídit také pasivní či aktivní odvlhčovač. Pasivní přístroje mají záchytnou nádobu a zásobník na jakousi kapsli. Ta na sebe váže vodu, která pak odkapává do zásobníku. Spotřeba kapslí závisí na vlhkosti. Při našem testu odvlhčovače Ceresit vydržela náplň asi měsíc (přístroj s jednou náplní pořídíte zhruba za 260 Kč). Za tuto dobu klesla v místnosti o rozloze 22 metrů vlhkost vzduchu zhruba o dvanáct procent. Pak se pokles zpomalil. Nevýhodu představuje nutnost hlídat stav hladiny zachycené vody v zásobníku, aby se včas vylévala.

Vyšší účinnost nabídnou aktivní odvlhčovače, které se zapojují do zásuvky. Nás zaujal cenově dostupný přístroj Domo za 4500 Kč (levnější s tak dobrým výkonem jsme na trhu nenašli).

Zařízení funguje podobně jako lednice a spotřebou elektrické energie je taktéž srovnatelné. Odvlhčovač nasává vzduch, který přemrazuje, a tak z něj dostává vodu. Led se pak rozpouští do zásobníku. Po jeho naplnění dojde k vypnutí přístroje a uživatel je světelnou a zvukovou výstrahou upozorněn na nutnost vylít zásobník.

Výhodou je, že zařízení zároveň pracuje jako čistička vzduchu. Pro boj s vlhkem je však důležitější, že jde o výrazně účinnějšího pomocníka. Při vlhkosti okolo sedmdesáti procent totiž dokázal aktivní odvlhčovač za čtyři hodiny nachytat tři litry vody. Za den zvládnul více než pasivní zařízení za měsíc.

Nemusíte do něj kupovat žádné náplně, je však nutné počítat s určitou spotřebou elektrické energie.

Plesnivé oblečení

Pokud vám oblečení napadne plíseň, není vše ztraceno. Samozřejmě nejsnazší bude prádlo vyhodit, ale ne vždy se s oblíbenými kusy loučí snadno. Pomoci může lázeň připravená z vlažné vody s octem. Oblečení zde nechte řádně vymáchat třeba přes noc. Pak vodu vyměňte, opět přidejte ocet a nechte oblečení máchat klidně ještě den.

Poté jej přeperte v ruce, pozornost věnujte především místům, která byla napadena plísní. Pomoci si můžete měkkým kartáčem. Pak prádlo dejte vyprat ještě v pračce. Zde můžete použít i nějaký zesilovač praní.

Tímto způsobem se lze zbavit i opravdu rozsáhlého napadení textilu plísní. Po vyprání ji ale můžete z oděvu ještě cítit. Pomůže důkladné vyvětrání třeba na balkoně a po dalším již běžném praní by mělo být vše bez problémů.

Když plíseň napadne třeba kožený opasek, i zde použijte octovou lázeň. Nebojte se kůži pořádně vydrbat kartáčem, budete překvapeni, jakého výsledku lze dosáhnout.

Z kůže plíseň dostanete snáz než z textilu. Vyčištěný opasek je třeba nechat důkladně vyvětrat.

Jak bojovat s plísní

- Protiplísňové spreje pomohou jen dočasně. Problém nevyřeší a neměly by se používat příliš často kvůli agresivním látkám v nich obsažených.

- Najděte příčinu. Nespokojte se s konstatováním, že v novostavbách je to normální, nebo že plastová okna to prostě dělají.

- Větrejte často a intenzivně. Nemusíte dlouho, ale je dobré udělat v bytě na pár minut průvan, aby se vzduch vyměnil.

- Při vaření vždy používejte digestoř, nejlépe zapnutou na nejvyšší stupeň.

- Až budete plíseň odstraňovat, odloupněte mokrou omítku a stěnu znovu přeštukujte a vymalujete protiplísňovým nátěrem.

Autor: MILAN JIROUŠ

Zdroj: http://bydleni.denik.cz

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN