Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

40. týden 2017

4. 10. 2017|


Mlhová stabilní hasicí zařízení pro protipožární ochranu objektů a technologií (1. část)


Pojištění bytového domu
Správa bytového domu
Zdravá izolace si poradí nejen se zimou, ale i s vlhkostí
Napadlo vás někdy, že domácnost se chová jako lidské tělo? Musí se chránit před chladem, a zároveň se nesmí „propotit“ – nesmí se v ní držet vlhkost. Správná izolace by proto měla mít vlastnosti kvalitního outdoorového oblečení.
Když vyrazíte do přírody, oblečete se do funkčního trika, mikiny a membránové bundy, která nepromokne, neprofoukne a odvede pot z těla pryč. Účel je jasný – chcete být chránění před vlivy počasí, a přitom se nezapotit. Věřte, že domácnost se chová stejně jako lidské tělo. Vytváří se v ní vlhkost, kterou je třeba odvětrat, a samozřejmě se musí chránit před chladem. Proto i ona potřebuje mít to správně vyladěné „outdoorové oblečení“.
Místo toho se dnes často volí neprodyšné zateplovací systémy, které si s vlhkostí poradit neumí. Vzpomenete si, když jste místo membránových bund nosili pláštěnky? Člověk se zapařil hned, jak přestalo pršet. Mohl si pak ale pláštěnku sundat a propocené triko vyměnit za suché. To samozřejmě dům udělat nemůže. A vlhkost, která se uvnitř hromadí, vytváří ideální prostředí pro růst a množení plísní. Do čeho je tedy lepší dům „obléct“? Vždyť v sázce je na rozdíl od vašeho oblečení nejen pohodlí, ale zdraví celé rodiny!


Celulóze voda nevadí
Aby se dům po celý rok cítil jako vy ve funkčním oblečení, je nutné jej opatřit vhodnou tepelnou izolací v kombinaci s chytrými membránami. Při správné volbě izolace se dům bude chránit nejen před chladem v zimě, ale dokáže také v létě déle odolávat nepříjemným vedrům. Dobrá izolace k tomu ještě přidá bonus v podobě odizolování hluku, navíc dokáže odvětrat vzniklou vlhkost tak, aby se nikde v interiéru netvořily plísně. Velmi dobrou schopností při odvádění vlhkosti z domácnosti vyniká celulóza – tedy izolace vyrobená z rozvlákněného dřevitého papíru. Vlhkost nemá žádný vliv na její životnost ani izolační schopnosti. Přirozeně na sebe váže vlhkost podle svého okolí a zase ji uvolňuje. Vlákna celulózy se jednoduše starají o to, aby se dům „nezapařil“ a nemohly v něm bujet nejrůznější plísně, které mají velmi nepříznivý dopad na zdraví člověka.


Přírodní klimatizace
Ideální vlastností zdravé izolace je, že vlhkost z interiéru nejen odvětrá, ale umí ji také „schovat“ na horší časy. Ptáte se, proč by si někdo chtěl vlhkost ukládat? Důvodem je šetření energie. V parném létě se totiž taková vlhkost může hodit při snižování teploty. Funguje to jako přírodní klimatizace. Když se voda odpařuje, snižuje se okolní teplota – proto se letní horka vždycky lépe zvládají v zeleni, kde je vlhkosti mnohem více než v rozpáleném městě. Materiály, které dokážou vlhkost pojmout a zase jí uvolnit, jsou proto při stavbě domu vítané. Celulózová vlákna fungují trochu jako piják, tedy savý papír, kterým se vysoušejí inkoustové kapky. Celulóza dokáže například rychle vysát vodu ze zvlhlého zdiva a bezpečně ji odvést pryč, aby nedala šanci růstu plísní, které si ve vlhku lebedí. Už víte, proč se mokré boty vycpávají novinami?

Pokračování článku naleznete ZDE.

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN