Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Ministr Martin Kuba navrhne opatření pro omezení administrativního zatížení u prokazování energetické náročnosti budov

23.04.2013|

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) představilo v úterý plánovanou úpravu zákona o hospodaření energií, která se týká povinnosti zpracování průkazu energetické náročnosti budovy (průkaz). Vedle povinnosti zpracovat průkaz zavádí novela také možnost doložit energetickou náročnost budovy vyúčtováním energií za uplynulé tři roky.

Zavedení povinnosti zpracovávat a dokládat průkazy vyplývají z implementace evropské směrnice o energetické náročnosti budov. Tato směrnice byla přenesena do zákona o hospodaření energií. Od 1. ledna 2013 pak začala platit povinnost mít průkaz při prodejích a pronájmech budov.

Po zvážení všech dopadů a přínosů zpracovávat průkazy za první čtvrtletí roku 2013 se ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba rozhodl rozšířit stávající ustanovení v zákoně, a dát možnost informovat o energetické spotřebě budovy pomocí vyúčtování. „Brusel na takovouto alternativu nemyslel, i když má stejnou informační hodnotu jako průkaz a není potřeba za tuto informaci platit,“ řekl ministr. V navrhované úpravě zákona bude tato možnost rozšířena i pro vlastníky budov, společenství vlastníků jednotek nebo vlastníky jednotky v případech prodejů a pronájmů budov.

Navrhovanými změnami chceme pomoci hlavně vlastníkům starších rodinných domů a bytů, kterých se povinnost pořízení energetických štítů obzvlášť dotýká,“ prohlásil ministr Kuba.

V dalším bodě navrhuje ministr odstranit zbytečnou administrativu, kterou musejí podstoupit majitelé památkově chráněných budov a budov v památkových zónách. Nově nebude potřeba dokládat tuto skutečnost, která je zřejmá z katastru nemovitostí, závazným stanoviskem orgánů památkové péče. „Po důkladné analýze současného stavu jsme dospěli k závěru, že pro naplnění rámce směrnice, to je ochrana zákazníka, je dostatečné umožnit dotčeným stranám zvolit si doložení energetické spotřeby budovy průkazem nebo vyúčtováním dodávek energií za uplynulé tři roky,“ uvedl ministr Kuba. „Tímto opatřením zajistíme povinné poskytování informací o energetické náročnosti budovy, ale zároveň dáme občanům možnost volby. To je, podle mého názoru, racionální přístup k evropským předpisům,“ dodal.

Aktualizováno (Pátek, 26 Duben 2013 12:11)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN