Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Zamykáte vaši bytovku? Pozor, porušujete tím zákon

21. 07. 2012|

Zamykáním vchodových portálů bytových domů sice způsobí, že zloděj se k vám do domu sice snadno nedostane a ochráníte si majetek, ale můžete komplikovat práci hasičům a záchranářům. Můete se dopouštět i porušováním zákona.

Určitě znáte situaci, kdy přijdete v noci před vchod do svého panelového domu a je zamčeno. Nebo se u vás návštěva zdrží 
a v přízemí u dveří zjistí, že se nemůže dostat ven.

Ostatně některé bytovky dbají na uzamykání vchodu i za bílého dne. A běda, když domovnice Bláhová zjistí, že někdo pravidlo porušuje... Hned je o čem mluvit na domovní schůzi.

Zamykat či nikoliv?

Toť otázka, nad kterou se jistě prodiskutovalo mnoho času. „Zamykáme dveře jen v noci. Když máme zvenku kouli a zevnitř kliku, tak stejně musím při příchodu použít klíč. Nezáleží, jestli je zamknuto," popisuje svou zkušenost Vendula Nová, která bydlí v Třebši.

Na jednu stranu chtějí majitelé zkomplikovat přístup lidem, kteří uvnitř nemají co dělat. Jenže tím paradoxně trpí bezpečnost obyvatel. Riziko je hlavně při vypuknutí požáru, kdy je jediný východ z hořícího pekla uzamčen.

„Vchodové dveře obytného domu jsou zároveň únikovou cestou, a proto je potřeba, aby se jimi dalo snadno a rychle projít při nějakém nebezpečí. Nesmí bránit evakuaci osob ani zásahu požárních jednotek," vysvětluje Martina Žahourková, mluvčí královéhradeckých hasičů.

Hasiči mají v případě uzamčených dveří ztíženou práci. I při malém požáru může být v domě hodně kouře a nájemníci jsou rázem v ohrožení. „Hasiči pak musí použít  k evakuaci výškovou techniku a lidi zachraňovat ze žebříků a plošin. Případně musí složitě rozbíjet uzamčené vchodové dveře a tím ztrácejí drahocenný čas při záchraně lidských životů," pokračuje Martina Žahourková.

Řešení je drahé

Pokud se nájemníci dohodnou a vchodové dveře se rozhodnou zamykat, pak by tyto dveře měly být opatřeny speciálními bezpečnostními zámky. Což může být například elektronický zámek na čipové karty, který v případě evakuace osob dveře samočinně odblokuje.

Takové řešení si nepochybně vyžádá instalaci elektronického systému detekce požáru ve všech prostorách domu s funkcí odblokování dveří, zajištění napájení zařízení ze dvou na sobě nezávislých zdrojů a dalšími aspekty, které jsou na taková zařízení kladeny zákony a předpisy.  Což není levnou záležitostí.

„V žádném případě by vchodové dveře neměly mít kouli zvenčí a zevnitř, jak chybně doporučují některé internetové poradny," varuje  mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Pozor na zákon, bráníte hasičům

Uzamykání dveří, jako druh ochrany domu, může mít i právní důsledky. Podle zákona o požární ochraně může být tento způsob kvalifikován jako porušení povinnosti uživatelů prostorů chodeb obytného domu vytvářet v prostorech, které užívají, podmínky pro rychlé zdolání požáru a pro záchranné práce.

„Je-li uzamykání vchodových dveří přijato sdružením nájemníků jako standardní forma provozního režimu dveří na únikové cestě, lze takové jednání považovat za porušení povinnosti vytvářet podmínky pro hašení požárů a záchranné práce," zakončuje Martina Žahourková.

Autor: Jan Pruška


 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN