Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Tuhé mrazy nutí lidi více topit, komíny to nezvládají

12.02.2012

Komíny, ochlazované ledovým vzduchem, jsou plné spalin. A může v nich začít hořet.
Kdo si včas nepozval kominíka, měl by se klepat strachy.

O víkendu mají udeřit rekordní mrazy. Především v noci ze soboty na neděli by podle meteorologů měly teploty klesnout až ke čtyřicítce pod nulou.

Majitelé domů, kteří si nenechali včas prověřit komíny, by se měli klepat strachy. V silných mrazech budou totiž muset pořádně přikládat do kotlů, a zanedbané komíny plné sazí se jim mohou pořádně vymstít.

Při nízkých teplotách je podle kominíka Jaroslava Čermáka z Dolních Beřkovic mnohem větší riziko, že v komíně vzplanou saze. „Spalinové cesty jsou v takových teplotách daleko více zatížené. Komíny v půdních a nadstřešních částech ochlazuje ledový vzduch, dochází v nich k dehtování a usazování spalin. Rapidně tak vzrůstá nebezpečí požáru spalinové cesty,“ konstatoval kominík.

Nárůst požárů komínů potvrzuje i velitel mělnické stanice profesionálních hasičů Jan Hadrbolec: „Od nástupu mrazů se výrazně zvýšil počet požárů jak od komínových těles, tak od přitápění různými přímotopy. Požáry komínů představují zhruba třetinu výjezdů.“

Podle Hadrbolce mnozí lidé podceňují nařízení vlády, podle kterého by si měli nechat komín jednou ročně zkontrolovat. „Většina požárů se mimo prostor komínu nerozšířila, ale nejsou výjimkou případy, kdy od komínu shořela téměř celá střecha,“ připomněl Hadrbolec. Jedním z takových případů byl požár domu v Čečelicích, kde na sklonku minulého měsíce plameny zachvátily skoro celé podkroví.

Za škody za několik set tisíc korun mohl právě komín ve špatném stavu.

Podle Jaroslava Čermáka z beřkovického kominictví je na Mělnicku téměř šedesát procent komínů, které nejsou způsobilé provozu. A to jak komínů od kotlů na plyn, tak na pevná paliva.

„Staré komíny na pevná paliva bývají mnohdy popraskané nebo vystupuje na jejich povrch dehet. Komíny u plynových spotřebičů jsou často konstrukčně špatně řešené, čímž neodpovídají platným normám ani stavebnímu zákonu,“ definoval Čermák a dodal, že komíny v takovém stavu musejí kominíci podle zákona nahlásit hasičům.

Požárům komínů se dá přitom snadno předcházet. Stačí jednou ročně pozvat na jejich kontrolu kominíka s potřebným osvědčením a pravidelně je čistit od nánosů sazí. Za prohlídku spalinové cesty zaplatí lidé v průměru od pěti set do tisíce korun.

„Prohlídky děláme vzhledem k velkému množství komínů během celého roku. V topné sezoně je to trochu komplikovanější, protože lidé musejí samozřejmě přestat topit,“ poznamenal kominík.

Vybrat topeniště

Zanedbané, popraskané komíny nemusejí majitelé domů nákladně bourat a znovu budovat, levnější je nechat je opatřit novou vložkou. „Právě sanace komínů představuje od doby, kdy vešel v platnost nový zákon, přes devadesát procent naší činnosti,“ doplnil Jaroslav Čermák.

Pokud už ke vzplanutí sazí v komíně opravdu dojde, podle velitele mělnických hasičů je nezbytné vybrat topeniště, aby hoření v komíně dál nepodporovalo. „Při hoření sazí dochází k vysoké teplotě a ve většině případů komín popraská, pak se může oheň rozšířit i mimo něj,“ zdůraznil Jan Hadrbolec.

Po příjezdu hasičů prý ale komín už většinou nehoří. I tak ale vyberou topeniště a pomocí termokamery zkontrolují prostory, jimiž komín prochází.

Jestliže z komínu naopak šlehají plameny, hasiči komín prohazují suchým pískem, který s sebou strhává usazené saze. Ty pak společně s pískem vyberou otvorem ve dně komínu.

„Je možné použít také kuchyňskou sůl, je ale nutné se vyvarovat vody nebo mokrého písku. Rozžhavený komín by popraskal,“ uzavřel mělnický hasič.
 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

 

Aktualizováno (Neděle, 12 Únor 2012 10:16)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN