Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Události, které hýbaly ekonomikou v roce 2011

 
 

01.01.2012|

Oslavili jsme příchod roku 2012. Co nás v tomto roce očekává, můžeme pouze odhadovat. Jistě tento rok ovlivní i události toho minulého a tak se podívejme na stručnou rekapitulaci hlavních ekonomických událostí tak, jak šly po sobě v jednotlivých měsících.

Leden

Přesně 17. ledna začala několika měsíční bitva o budoucnost Sazky. V ten den podal miliardář Radovan Vítek insolvenční návrh na naši největší tuzemskou loterijní společnost. Sazka nakonec skončila v konkurzu a v září byla prodána finančním skupinám PPF a KKCG za 3,81 miliardy korun. Navíc vznikly i zcela nové loterie, v červenci spustil loterii Tisport.

Duben

- Ústavní soud zrušil 27.4. na návrh ČSSD změny ve stavebním spoření. Na podporu vyplacenou v tomto roce za rok 2010 tak nakonec neplatila speciální padesátiprocentní daň. Od roku 2012 ale podpora stavebního spoření bude osekána: ročně dostaneme maximální deset procent z ročního vkladu, nejvýše ale 2000 korun ročně. Navíc úroky ze stavebního spoření budou zdaněny klasickou 15procentní sazbou.

Květen

- 20. května náhle zemřel ve věku 59 let ekonom a bývalý ministr financí Eduard Janota.

Červen

- 13. června ve věku 86 let zemřel konstruktér legendárního Velorexu Mojmír Stránský

- Poprvé v historii nevyjelo celý den pražské metro, stát zůstaly vlaky a většina MHD. 16.6. zažilo Česko jednu z největších novodobých stávku odborů pro vládním reformám. Tisíce lidí prošly průvodem centrem Prahy.

Září

- Sněmovna 2. září schválila zvýšení snížené sazby DPH z deseti na 12 procent v roce 2012. Od roku 2013 se dvě sazby DPH sloučí do jedné ve výši 17,5 procenta. Od ledna tak zdraží některé potraviny, teplo či jízdenky na MHD. Vláda nevylučuje, že pokud bude ekonomická situace špatná, jednotná sazba DPH se v příštích letech zvýší 19 až 20 procent.

- Nejnižší nabídku v obřím ekotendru podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun. V říjnu pak vláda rozhodla, že celou soutěž, kterou provázely obavy z korupce, zruší.

- V září také padla ikona českého byznysu. 15.9. totiž dozorčí rada ČEZ přijala rezignaci generálního ředitele Martina Romana. Nahradil ho jeho dlouholetý kamarád a kolega Daniel Beneš. Roman se hned vzápětí stal šéfem dozorčí rady ČEZ.

- Konec září byl ve znamení revoluce na železnici. V pondělí 26. září vyjel na koleje mezi Prahou a Ostravou první soukromý rychlík v Česku – žlutý vlak RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury. Státní dopravce České dráhy na to okamžitě reagoval snížením cen a zavedením některých bonusů. Revoluce bude pokračovat i příští rok, v prosinci 2012 vyjde mezi českou a moravskoslezskou metropolí další soukromý dopravce – zcela nové soupravy Leo Express podnikatele Leoše Novotného.

Říjen

Od začátku října začala platit takzvaná malá penzijní reforma, kterou si vynutilo rozhodnutí Ústavního soudu. Od října platí pro nové penzisty větší „zásluhovost“. Zhruba pětině nových důchodců, kteří pobírali mzdy nad 36 tisíc korun měsíčně, se penze zvýší, desetině lidí s nejnižšími příjmy se penze nezmění. Ale 70 procent nových důchodů si v průměru o dvě procenta pohoršilo. Vedlo to mimo jiné k tomu, že lidé na konci léta masově utíkali do předčasných důchodů. Malá penzijní reforma také zavedla prodlužování věku odchodu do penze. Třeba letos narozené děti se do důchodů podívají až v 73 letech.

- 6. října ve věku 56 let zemřel jeden ze zakladatelů společnosti Apple a „otec“ iPhonů Steve Jobs.

- Škoda Auto začala 13. 10. v bratislavském závodě vyrábět dlouho očekávaný malý vůz do města s názvem Citigo. Letos nezahálela ani druhá tuzemská automobilka – Hyundai představil další generaci populárního modelu i30.

Listopad

- Stát shání peníze od lidí. Od 11. listopadu měli občané ale i firmy možnost koupit české státní dluhopisy. Ve dvou emisích se nakonec prodaly cenné papíry za 20,4 miliardy korun, jde o dvojnásobek původně uvažované částky. Dluhopisy si budou moci lidé koupit i příští rok – stát chystá emisi ve výši 20 až 40 miliard korun.

Prosinec

Vrcholí problémy zadlužených zemí eurozóny. Evropské banky a pojišťovny odepíší až padesát procent pohledávek, které mají v Řecku. Dluhová nákaza se ale šíří dál, velké problémy se sháněním hotovosti má hlavně Itálie. Lídři eurozóny vymysleli záchranný fond, který by kupoval státní dluhopisy, takzvaný euroval. V říjnu kvůli eurovalu padla slovenská vláda – parlament odmítl zvýšit záruky Slovenska z 4,4 miliardy euro na 7,7 euro. Na konci prosince pak žádost o půjčku – ovšem z Mezinárodního měnového fondu – dorazila také do Česka. MMF požádal o zapůjčení téměř 90 miliard korun, které by použil na půjčky zadluženým zemím, ČR zatím o půjčce nerozhodla.

- 21. prosince zemřel ve věku 102 let zakladatel legendárního zásilkového obchodu Werner Otto.

 

Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/udalosti-ktere-hybaly-ekonomikou-v-roce-20111229.html


Aktualizováno (Neděle, 01 Leden 2012 10:56)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN