Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Exekucí přibývá. Lidé neví, jak jim zabránit

17.12.2011|

 Jízda načerno, nezaplacený nájem, nevýhodná půjčka. Přes šest a půl tisíce exekučních řízení evidoval vyškovský okresní soud ke konci listopadu. Číslo ovšem neodpovídá počtu dlužníků, protože na jednoho dlužníka můžou vést více exekucí. Přesto jejich počet na Vyškovsku roste. 

Poradny v regionu mají neustále plné ruce práce. „Pro radu k nám chodí velká řada lidí, kteří mají problémy s dluhy. Přichází kvůli nim nejen o bydlení, ale také o děti, protože je nedokáží hmotně zabezpečit,“ potvrdila situaci vedoucí koordinátorka občanské Charitní poradny Bučovice a Slavkov u Brna Iva Kuchyňková.

Podle ní této situaci nahrává také současná právní úprava. „Nelíbí se mi možnost, že se může exekuce vztahovat i na důchody. Některé rádoby finanční společnosti se přitom přímo zaměřují na důchodce a zdravotně postižené, kterým se snaží půjčku vnutit,“ upozornila Kuchyňková.

O střechu nad hlavou není těžké přijít i kvůli dvaceti tisícům korun. „K dluhu se připočítávají náklady exekučního řízení, což se může v součtu vyšplhat klidně na osmdesát tisíc korun. A pokud člověk nemá jiný majetek, klidně může přijít o dům za milion,“ poukázal vyškovský exekuční soudce Aleš Vylam.

Jednou z ohrožených skupin se stávají staří lidé. „Starší lidé mají zažité normy jednání ještě z minulých dob. Tehdy byli zvyklí, že když někdo něco nabízel, tak to fungovalo tak, jak řekl. Neumí tedy rozpoznat kličky, které se dnes používají,“ vysvětlila Kuchyňková.

Předváděcí akce

Staří lidé se nejčastěji stávají obětí na různých předváděcích akcích. „Většinou ani neví, co podepsali, protože si smlouvu nepřečtou, nebo jsou některé podmínky smlouvy napsané malým písmem z druhé strany. Velmi časté také je, že při kupní smlouvě stvrdí lidé svým podpisem též smlouvu pojistnou a úvěrovou, kterou při koupi zboží vůbec nechtěli,“ podotkla Kuchyňková.

K tomu, aby se člověk dostal do problémů, přitom stačí jen prodlení s jednou platbou. „Ve smlouvách jsou i za malé prodlení stanoveny vysoké poplatky, které se pak kumulují. Z pěti tisíc se tak lehce může stát statisícový dluh. Za tři měsíce můžou lidé klidně přijít o celé své jmění,“ poukázala Kuchyňková.

Prevence

Proto se snaží pracovníci Charity působit také preventivně. „Letos jsme uspořádali celorepublikovou akci zaměřenou právě na to, jak se dostat z dluhové pasti. Ve Slavkově jsme připravili i přednášku, ale o ni už takový zájem nebyl. Lidé se zřejmě na veřejnosti za své problémy stydí,“ řekla Kuchyňková.

Obvyklým problémem je také neplacení nájemného. „V těchto případech se nám velmi osvědčilo osobní jednání s dlužníky. Exekuce je až krajní řešení, pokud dlužník vůbec nereaguje. Ideální ovšem je, když lidé sami přijdou a snaží se domluvit. Nejhorší je dělat mrtvého brouka,“ uvedla mluvčí vyškovské radnice Dana Bednářová.

Pokud dlužník zareaguje včas, může se exekuci vyhnout. „Pokud však dlužník termín promešká, může předpokládat, že hned druhý den předá věřitel záležitost exekutorovi. Takže i když dlužník dluh následně zaplatí, stejně se nevyhne nákladům už započatého exekučního řízení,“ upozornil exekuční soudce Vylam.

 

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: DENÍK/Martin Divíšek
 
 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN