Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Bytová družstva: podpora oprav domů se skoro zastavila

09.12.2011|

Vláda nepodporuje dostatečně opravy panelových domů. Uvedl to v Ostravě Vít Vaníček, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD). 

 Na výjezdním zasedání SČMBD se projednávala rovněž koncepce a strategie bytového družstevnictví do roku 2020.
„Miliarda korun letos uvolněná na program Panel byla vyčerpána už v květnu. Program Zelená úsporám stojí už od loňského roku. Počty žádostí a hlavně výše podpor, které měly jít z tohoto programu, zjevně překračují částku, kterou stát na tento program měl. Občas se sice mluví o tom, že by z prodeje dalších emisních povolenek mohlo být otevřeno druhé kolo Zelené úsporám. Já jsem ale u této možnosti dosti skeptický,“ uvedl v Ostravě na výjezdním zasedání SČMBD Vít Vaníček.

Podle něj právě nejistota bytových družstevníků, kteří nevědí, zda stát bude nějakým způsobem podporovat opravy panelových domů, má nepříznivý vliv na zbrzdění tempa oprav.

„V republice je celkem 1,2 milionu bytů v panelových domech. Z toho je zhruba 750 tisíc spravováno bytovými družstvy. Zhruba ve čtvrtině z nich byly zatepleny fasády, vyměněna okna a dá se říci, že byly tyto domy revitalizovány. U těch zbývajících se odhadují prostředky na opravy na 300 až 500 miliard korun. Pokud by se je podařilo revitalizovat v horizontu dvaceti let, považoval bych to za úspěch,“ dodal Vít Vaníček.

Podle něj se řada bytových družstev pouští do oprav i bez výhledu na pomoc od státu. „Příklady třeba z okolních domů, jejichž obyvatelé platí výrazně nižší částky za vytápění a bydlí v pěknějších domech a bytech, jsou silným motivem. Přesto jsme přesvědčeni, že navýšení prostředků do programu Panel (pozn. redakce: stát hradí družstevníkům, kteří si berou půjčky na opravy, část úroků z úvěrů), by tempo oprav určitě zvýšilo,“ doplnil Vaníček. Výjezdní zasedání se konalo první prosincovou středu ve Školicím centru ostravské společnosti Intoza, které nese název Otazník. Jde o první administrativní budovu postavenou v pasivním standardu.

Podle šéfa Intozy Tomáše Závady je cílem, aby Otazník sloužil nejen jako firemní sídlo, ale také k pořádání seminářů, školení a propagaci stávajících a nových technologií v oblasti energetických úspor.

Zdroj: http://bydleni.denik.cz/stavba/bytova-druzstva20111208-7e54.html
Ilustrační foto: PeN, archiv serveru

Aktualizováno (Sobota, 10 Prosinec 2011 20:18)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN