Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

SFŽP kontroluje v domácnostech využití dotací ze Zelené úsporám

29.10.2011|
Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroloval stovky nedávno dokončených rekonstrukcí či novostaveb realizovaných se státní dotací z programu Zelená úsporám. Do konce září pracovníci fondu obešli 600 domácností, které zateplovaly, měnily okna či kotel s příspěvkem státu. Kontroly vedle drobných pochybení upozornily podle webových stránek fondu i na stavební projekty, které vykazují známky podvodu. Takové případy bude řešit s příjemci dotací, ale i ve spolupráci s finančním úřadem či policií.

Celkem stát v Zelené úsporám rozdá zhruba 18 miliard korun, které utržil za prodej emisních kreditů na vypouštění oxidu uhličitého. Podle pravidel kjótského protokolu musí výnos z prodeje jít do ochrany klimatu. "Na základě smluv s kupci emisních kreditů by kontroly měly být uskutečněny u pěti procent realizovaných projektů," sdělila ČTK Jarmila Krebsová z odboru komunikace SFŽP.

K červenci bylo od začátku programu schváleno přes 64.000 žádostí za zhruba 16 miliard korun. S návštěvou kontrolorů tak může počítat přes 3000 domácností.

Kontroly provádějí pracovníci fondu, na pomoc si mohou přizvat odborníky, v případě podezření na podvod se obracejí na policii.

Kontroly mají prokázat, že žadatelé o dotace při rekonstrukcích a stavbách splnili smluvní podmínky a uspořili plánované množství energie. Pokud kontrola prokáže opak, hrozí domácnostem, že většinou desetitisíce až statisíce získané od státu budou muset vrátit.

Všechny peníze vrácené na základě kontrol staveb, ale i během kontrol projektů po dobu jejich celé administrace budou znovu zařazeny do Zelené úsporám a následně vyplaceny dalším žadatelům.

Při kontrole stavby pracovníci fondu prohlížejí dokumenty, na místě zjišťují i kvalitu provedené práce. Že jejich projekt přijdou zástupci fondu zkontrolovat, se žadatelé dozvědí z předem zaslaného "oznámení o zahájení dohlídky". Kontrola má ověřit soulad skutečného stavu s informacemi uvedenými v žádostech o podporu. Pokud je zjištěna dílčí nesrovnalost, zápis z dohlídky putuje na fond, který rozhodne o dalším postupu.

O plánované kontrole se žadatel obvykle dozví minimálně pět pracovních dnů před termínem zahájení. "Vyžaduje-li to však splnění účelu dohlídky, může být její zahájení oznámeno kontrolované osobě nejpozději v den zahájení dohlídky přímo na místě. Jedná se zejména o případy, kdy je předem indikované podezření na podvodné jednání, korupci či v případě, že hrozí zmaření účelu a předmětu dohlídky," stojí v propozicích zveřejněných na webových stránkách fondu. Vedoucí kontrolní skupiny se na místě prokazuje písemným "pověřením k výkonu dohlídky na místě", podepsaným ředitelkou fondu a opatřeným kulatým razítkem, kontrolovaný si může vyžádat i občanské průkazy členů kontrolního týmu pro potvrzení jejich totožnosti.

 

Zdroj: http://www.weber-panel.cz/archiv-novinek.php#novinka281

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN