Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Ceny velkých bytů spadly až o třetinu, hlavně v panelácích

07.10.2011|
Čím větší byt, tím větší ztráta. Ze statistiky realitních serverů, které po celé České republice nabízejí tisíce bytů, vyplývá, že za poslední tři roky ztratily velké byty 4+1 až přes třicet procent své původní hodnoty.

Ilustrační foto Autor: Petr Bělka

alt„Podobně na tom byla kategorie 3+1, kde cenová hladina poklesla o 29 procent. Nejméně na hodnotě nemovitosti tratili vlastníci malých bytů 1+1 a 2+1. Za poslední rok už ale data tak pesimisticky nevypadají a je vidět mírné oživení na realitním trhu.

Z uvedených dat je patrné, že v období recese směřovala největší míra poptávky právě do segmentu menších bytů. Mnoho kupujících, kteří by dříve koupili byty větších výměr, nechtěli tolik riskovat a pořídili si levnější bydlení s tím, že jej mohou kdykoliv prodat a jít do většího,“
komentoval celostátní analýzu Michal Pich,
ředitel sítě realitních serverů působící v České republice a na Slovensku.
V Olomouci je podle vedoucí realitních poradců realitní polečnosti DachiLucie Nekudové nejznatelnější pokles cen u panelové výstavby. „U standardního panelového bytu 3+1, se zděným jádrem a rekonstruovanou kuchyňskou linkou, poklesla cena z 1,75 až 1,9 milionu korun na nynějších 1,35 až 1,5 milionu,“ uvedla konkrétní příklad z olomoucké panelové výstavby. Krize přitom poznamenala ceny u olomoucké panelové výstavbě napříč velikostmi a dispozicemi bytů. „Čím je nemovitost větší, tím cena za metr čtvereční klesá,“ poznamenala Lucie Nekudová.

Na hodnotě od roku 2008 tratily i majitelé rozměrnějších cihlových bytů 3+1, které jsou makléři nabízeny v původním stavu před rekonstrukcí. „V širším centru Olomouce cena stometrového bytu za poslední tři roky poklesla z 2,5 až 2,6 milionu korun na nynějších 1,8 až 2,1 milionu. Mluvíme o bytech, u kterých jsou velké náklady na rekonstrukci. Po panelových domech tyto nemovitosti nejvíce klesly na ceně,“ sdělila Lucie Nekulová.

4+1 v ohrožení!

Z celostátních dat je podle realitních serverů patrné, že se v České republice projevila ekonomická recese naplno až s ročním zpožděním. Přitom v období září 2009 – září 2010 byla míra poklesu cen největší. „Nutno podotknout, že právě v tomto období nebylo příliš jednoduché získat financování ze stran bank. Značná nechuť k poskytování úvěrů zapříčinila prudké zpomalení realitního trhu, které se u bytů projevilo právě velmi silným poklesem cen,“ informovala na realitním zpravodajském serveru Lucie Mazáčová.

Data za poslední rok už tak pesimisticky nevypadají. Až na velké byty 4+1, které za posledních 12 měsíců ztratily –11,61 procenta. Ostatní kategorie podle statistik realitních serverů zaznamenaly pokles v rozmezí od 1,68 do 2,76 procenta. „Zpomalení poklesu cen bytů v posledním roce může vypovídat o opětovném návratu chuti k investování do vlastního bydlení. Mnoha zájemcům o bydlení se jeví aktuální období jako velmi výhodné. Ceny bytů jsou nižší o více než čtvrtinu, v porovnání s rokem 2008, a úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou na příznivějších hodnotách než před třemi lety,“ dodává Michal Pich.

Podle Lucie Nekudové je právě nyní ideální období pro pořízení vlastního bydlení. „Ceny jsou na dně. Vývoj je v posledních měsících takový, že neočekáváme, že by ceny nadále klesaly. Od počátku letošního roku pociťujeme oživení trhu. Pokud někdo uvažuje o investici do bydlení, je nyní neideálnější doba,“ sdělila Nekudová.

Zdroj: www.denik.cz

Aktualizováno (Sobota, 08 Říjen 2011 08:46)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN