Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

České domácnosti se ženou do záhuby, jejich zadluženost roste

04.09.2011|
Zadluženost českých domácností přesáhla bilion korun a neustále roste. Řada rodin se dostává do dluhové pasti, čehož využívají poskytovatelé krátkodobých úvěrů i realitní kanceláře.
Ilustrační foto.


Na tyto a další problémy hodlá v polovině září upozornit seminář na půdě Poslanecké sněmovny, cílem je najít i potřebná řešení. Podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), která akci zaštiťuje, téma získalo na aktuálnosti i vzhledem ke stávajícím nepokojům v severních Čechách.

„Problematika je dlouhodobá a graduje. Je potřeba okamžitě jednat, a to ve smyslu poradenství i represe,“ řekla  ČTK Chalánková.


Ilustrační foto.
Autor: DENÍK/archiv

Podle ní zadluženost domácností raketově roste. Mnohé domácnosti si musejí půjčovat peníze na splácení předchozích dluhů často za velmi nevýhodných podmínek. „K tomu přistupuje systémová práce realitních kanceláří, které jsou schopny dostat tyto lidi z metropolitních oblastí na venkov do míst, kde jsou nemovitosti levnější. Lidé ale často platí vysoké částky za zcela neadekvátní bydlení. Obchod s chudobou je lukrativní,“ upozornila Chalánková. Přílivu zadlužených obyvatel se nemohou bránit ani obce, protože většinou nemají dost peněz na vykoupení bytového fondu.

Nezaměstnonost a dávkový systém

Cílem semináře je právě zprostředkovat zákonodárcům relevantní informace. V programu vystoupí například zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Úřadu vlády ČR Martin Šimáček, zástupci neziskových organizací či Probační a mediační služby ČR. „Je nutné zapojit všechny zainteresované složky, není možné si dál věc přehazovat jako horký brambor. Musíme také jasně vytyčit legislativní pravomoci obcí a státu,“ doplnila poslankyně.

Podle Chalánkové je například potřeba zajistit u dětí v sociálně vyloučených rodinách školní docházku a podmínit tím vyplácení sociálních dávek. Problémem je také nezaměstnatelnost určitých skupin lidí, práce na černo či benevolentnost dávkového systému.

Napětí na severu Čech roste už delší dobu, počátkem srpna se ale situace vyhrotila. Nejdřív zaútočila skupina pěti Romů mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku místních, z nichž jeden skončil po úderech obušky v nemocnici s řadou zlomenin. V ulicích měst na severu hlídkují policejní posily.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí jen během letošního června vzrostly o 7,3 miliardy korun na 1,081 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 69 miliard korun.

Zdroj: http://bydleni.denik.cz/trendy/ceske-domacnosti-se-zenou-do-zahuby20110829.html

Aktualizováno (Neděle, 04 Září 2011 07:33)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN