Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Nepojištěná "střecha nad hlavou" je jednoduše hazard

 14.08.2011|
Pravidelné řádění přírodních živlů během léta, například prudké bouře spojené s nadprůměrnými přívaly vody, by mělo být pro domácnosti dostatečným mementem. Lidé by se měli podívat, zda jejich nemovitost je kvalitně pojištěna. Je třeba, aby pojištění pokrývalo dostatek rizik a současně byla sjednána rozumná (dostatečná) pojistná částka.



Zvláště po prvních větších povodních v Česku v roce 1997 lidé masivně přezkoumávali uzavřené smlouvy. Mnoho lidí totiž mělo sjednánu nízkou pojistnou částku a nemovitost tak byla podpojištěna. Nemálo z nich na to také krutě doplatilo, když při povodních přišli o milionový majetek a od pojišťovny dostali jen zlomek skutečné hodnoty.

 


Ilustrační foto, Autor: Shutterstock

Kontrola smlouvy

„Kvalitní pojištění nemovitosti je nezbytností. Předmětem pojištění jsou totiž rodinné a bytové domy, byty ve smyslu stavby či další nemovité objekty jako rekreační chalupy, chaty, garáže a další. Pojistka přitom kryje škody na majetku nejen v důsledku požáru, výbuchu, úderu

blesku, pádu letadla, záplav, povodní či vichřice, ale také v případě řádění vandalů či poškození stavby při vloupání,“ upozorňuje Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.

Lidé přitom často zaměňují pojištění nemovitosti s pojištěním domácnosti. To naopak pamatuje na vybavení nemovitosti.

Pojištění domácnosti pokrývá dvě hlavní rizika – krádež věcí z domácnosti a živelní zkáza pojištěných předmětů. Opět například v důsledku výbuchu plynu, zemětřesení, záplav, povodní a dalších.

Obvyklé je, že pojišťovny nabízejí obě pojistky dohromady jako jeden balíček. Příkladem jsou pojistky Domex a Bytex v nabídce České podnikatelské pojišťovny.

Lidé si zde volí základní nebo rozšířené rozsahy pojistných nebezpečí včetně rizika odcizení, vandalismu a povodní. Rozsah pojištění domácnosti a nemovitosti lze u nich skládat jako stavebnici. Občané si mohou vybírat ta pojistná rizika, o které mají zájem a která jejich majetek ohrožují nejvíce.

Když hrozí bouřky

Letošní léto zatím není výjimečné pouze pokud jde o počty bouřek, ale také o počet pojistných událostí, které způsobují blesky. Pojišťovna Allianz od začátku června do července už v porovnání s loňskem eviduje skoro dvojnásobné množství případů. A zatímco loňský účet za následky blesky osvětlené noční oblohy je už uzavřen a činí 2,5 milionu korun, ten letošní ještě zdaleka konečný není a už teď dosahuje téměř šest milionů korun.

Blesky v uplynulých dnech nejčastěji škodily ve Středočeském kraji, ale také v krajích Jihočeském, Moravskoslezském a Ústeckém.

„Na likvidaci těchto škod přitom nemá vliv to, zda na domě byl, či nebyl hromosvod. Podstatné je kolaudační rozhodnutí, ke kterému se váže i likvidace pojistné události. V našich pojistných podmínkách hromosvod vyloženě uveden není, neboť v současné době by bez něj ani kolaudační řízení nemohlo proběhnout,“ říká Václav Bálek, mluvčí pojišťovny Allianz.

Přímý úder blesku (tedy takový, kdy blesk uhodí rovnou do objektu, ve kterém pak způsobí škodu), kryje tato pojišťovna již v základní variantě pojištění domácnosti, nabízené pod názvem Normal.

„Stává se však i to, že blesk uhodí do vedlejšího objektu a škoda vznikne nikoliv po úderu, ale kvůli přepětí. I toto riziko pokryjeme bez nutnosti připojišťění. Je totiž standardní součástí varianty Exkluziv,“ říká Václav Bálek.

Nechybějí ani triky

Jak však dokládají statistiky pojišťovny Uniqua, podvodníci nenechávají bokem ani tuto oblast, počet podvodů při pojištění majetku a odpovědnosti vzrostl za první pololetí o šest procent.

Jak tvrdí tisková mluvčí pojišťovny Uniqua Eva Svobodová, při hromadných pojistných událostech se pravidelně projevuje „vynalézavost“ podvodníků, zejména v souvislosti se živelními škodami, jako jsou krupobití, vichřice a zejména povodeň. Zjevný je také trend zvyšování hodnoty fingované škody – nečestní lidé spoléhají na to, že pojišťovny nebudou schopny prokázat průběh události.

Těchto skutečně velkých škod jsme zatím byli letos ušetřeni. Loni se katastrofické události ve statistikách projevily podstatně výrazněji. (red)

Zdroj: http://bydleni.denik.cz/stavba/nepojistena-strecha-nad-hlavou20110808.html

Aktualizováno (Pátek, 19 Srpen 2011 10:53)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN