Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Co hrozí domácnostem nejen v létě

Letní měsíce s sebou stále víc přinášejí i časté výkyvy počasí, které znamenají zvýšené riziko pro byty a domy. Proto se rozhodně vyplatí mít majetek dobře pojištěn.

Červenec a srpen není jen období dovolených a prázdnin, ale také různých nepříjemných událostí týkajících se majetku. Příroda patří k těm nepředvídatelným rizikům. Daleko vyšší je nebezpečí požárů. Například podle statistiky pojišťovny Generali došlo od června do srpna loňského roku k více než 2000 pojistných událostí, které byly způsobeny vlivem přírodních živlů.

Na několika místech republiky došlo k záplavám a mnozí motoristé mají ještě čerstvě v paměti škody po kroupách velkých jako pingpongový míček. To ovšem není ještě vše.

Ilustrační foto

Pozor i na zloděje

Vzhledem k tomu, že letní měsíce jsou také období zvýšeného cestovního ruchu – a tím i prázdných domů – nemalou hrozbou pro majetek občanů jsou také zloději.

Během loňského roku Policie České republiky evidovala celkem 10 091 případů vloupání do bytů a rodinných domů o celkové škodě více než půl miliardy korun. Jistě, je dobré dávat si pozor na zloděje celoročně, ale opuštěná a málo zabezpečená domácnost

Ilustrační foto
Autor: Shutterstock

je pro různé nenechavce přece jen lákavější. Tyto okolnosti z ní totiž dělají snadnější terč.Základem dobrého zabezpečení je kvalitní zámek a především u rodinných domků také zajištění oken. Když domácnost opouštíme, neměli bychom okna nechávat otevřená, což platí také o mikroventilaci. „Zloději při vstupu do bytu nebo domu překonávají různé překážky; u rodinných domů nejčastěji evidujeme vniknutí přes francouzská okna a u bytových jednotek přes vstupní dveře,“ tvrdí David Poes, který v pojišťovně Generali vede oddělení pojištění privátních rizik.

A co je důležité zejména pro panelové domy: zavřít a zabezpečit okna by měli i lidé ve vyšších patrech. Vzhledem ke konstrukci těchto staveb pro zdatné zloděje nepředstavuje problém ani nutnost horolezeckého výkonu. Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa pak poukazuje na to, že existují dva typy občanského majetkového pojištění – pojištění domácnosti a nemovitostí.

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení (nábytek, plovoucí podlaha, elektronika, oblečení a tak dále) vzniklé například krádeží, vandalismem spojeným s vloupáním nebo zničením.

Když řádí tornádo

Pojištění nemovitosti se týká stavby jako takové, včetně stavebních součástí, u bytů zahrnuje i podíl na společných prostorech. Lidé si je však často zaměňují. A Milan Káňa hned připomíná čerstvý případ užitečnosti obou těchto pojištění, totiž nevídané červnové tornádo, které zasáhlo okolí Pardubic. Některé pojišťovny reagují na klimatické změny tím, že oba typy majetkových pojištění spojují, jako například Generali v případě produktu Vario.

Podobně i Česká pojišťovna nabízí jako jednu ze služeb pojištění bytu a souvisejících prostor.

Určení ceny

V této souvislosti je však důležitý i psychologický faktor, o němž pracovníci pojišťoven vědí své – a tím je fakt, že lidé mají tendenci podceňovat hodnotu vlastního majetku, ať už kvůli snaze ušetřit na pojistném, nebo proto, že tomu nepřikládají význam. Určení hodnoty nemovitosti přitom není nic složitého. Rodinné domy a byty se ve většině případů pojišťují na takzvanou „novou cenu“ k datu uzavření pojistné smlouvy. Ta odpovídá částce, za kterou lze pořídit nový byt s podobnou velikostí v daném místě.

Naproti tomu pojištění na takzvanou obecní cenu odráží to, za kolik by majitelé prodali byt v daném okamžiku.

V případě pojištění domácnosti je postup obdobný. Je třeba pečlivě sečíst hodnotu vybavení, přičemž metody jsou podobné jako u oceňování nemovitostí. Pojišťovny se však často setkávají s případy, kdy lidé hodnotu domácnosti pouze odhadují, což většinou vede ke značnému podhodnocení.

V případě škody ale pojištěný dostane jen malou část hodnoty věcí, a tím pojištění nesplní svůj účel.

Zásady pojištění

Nepleťte si pojištění domácnosti a nemovitosti.
Jednou za čas si překontrolujte, proti jakým druhům rizika jste pojištěni.
Nepodceňujte ani nepřeceňujte hodnotu vlastního majetku.
Smlouvy, které jste uzavřeli dříve, pravidelně aktualizujte.
Nechte si připojistit cennosti.
V případě škody kontaktujte pojišťovnu bez otálení.
 

Aktualizováno (Sobota, 30 Červenec 2011 14:00)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN