Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Na dluhovou poradnu se obrací stále více lidí

21.05.2011|

 Do problémů se lidé dostanou nejčastěji kvůli nebankovním půjčkám. Smluvní podmínky jsou často velmi nevýhodné a za jakékoliv porušení smlouvy jsou stanoveny vysoké sankce.

Ilustrační foto.

Počet lidí, kteří žádají občanské poradny o pomoc při řešení svých dluhových problémů, se výrazně zvyšuje i v letošním roce. V prvním letoším čtvrtletí se počet jejich dotazů zvýšil meziročně o 48 procent na 6351. Za celý rok 2010 podali lidé 17.872 dotazů, což bylo o 63 procent více než o rok dříve. Novinářům to řekl ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Podle analýzy, kterou vypracovala Asociace občanských poraden, patří v Česku mezi nejčastější příčiny zadlužení například postup nebankovních subjektů. Klientům totiž účtují neúměrně vysokou roční procentní sazbu nákladů RPSN a

Ilustrační foto - Autor: Profimedia

ukládají nepřiměřeně tvrdé sankce při porušení smluvních podmínek.

Součástí těchto spotřebitelských půjček bývají navíc rozhodčí doložky, pomocí kterých jsou pak tyto sankce vymáhány. Skalický upozornil, že rozhodce zpravidla bývá spřízněn s věřitelem a tomu také odpovídá jeho rozhodnutí vůči dlužníkovi.

Chybí dozor

V Česku podle Skalického rovněž chybí jakýkoliv dozor nad poskytováním půjček a osvěta spotřebitelů není dostatečná. Na druhou stranu úvěrové společnosti masivně investují do reklamy svých produktů. Poradna podle Skalického řešila případ muže, který měl zhruba sedm desítek různých půjček.

Nevýhodné smlouvy

Jedním z největších problémů je nyní podle Skalického nedostatečná regulace společností, které poskytují spotřebitelské půjčky. "Především nebankovní instituce využívají řadu postupů, které jsou minimálně v rozporu s dobrými mravy. Veškeré úkony související s vyřizováním a posuzováním žádosti o úvěr jsou u většiny společností tohoto typu zpoplatněny nemalými částkami. Smluvní podmínky jsou často velmi nevýhodné a za jakékoliv porušení smlouvy jsou stanoveny vysoké sankce," upozornil Skalický.

Ochrana spotřebitelů

Skalický připomněl, že od 1. ledna letošního roku začal platit zákon o spotřebitelském úvěru zaměřený na ochranu klienta a posílení jeho práv. Klienti tak mají nově právo odstoupit od smlouvy o úvěru do 14 dnů od jejího uzavření. Nově zákon také jasně definuje maximální výše poplatku za předčasné splacení úvěru.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního března vzrostly o 4,3 miliardy korun na 1,063 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti podle údajů České národní banky zvýšily své zadlužení o zhruba 70 miliard korun.

Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/na-dluhovou-poradnu-se-ob20110520.html

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN