Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Změny ve financování bydlení jsou na obzoru

17.04.2011|
Změny ve financování bydlení jsou na obzoru. Patrně nejčastějším způsobem financování stavby, renovace a koupě bytu je hypotéka nebo stavební spoření. Vláda však chystá v této oblasti razantní změny. Zdá se, že zájemce by neměl otálet s rozhodnutím.
Národní ekonomická rada vlády, jež sdružuje přední české ekonomy, zveřejnila před několika dny nová doporučení české vládě. Rada přitom vychází ze zjištění, že banky si v nabídce hypoték nevedou příliš dobře – vlastně si téměř nekonkurují. Někteří ekonomové dokonce naznačují, že do jisté míry může jít o kartelovou dohodu, o kterou by se měl zajímat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Diskuse odborníků

Rada doporučuje vládě liberalizaci bankovního trhu. Člen zmíněného poradního sboru Jan Procházka ze společnosti Cyrrus například říká, že každý by měl mít možnost vybrat si bankovní produkt jen na základě ceny, tak jako u elektřiny nebo plynu. To znamená, že by se například měla uzavírat smlouva jen na hypotéku.

Banky by podle vysloveného doporučení nesměly k hypotéce přibalovat žádné další povinné produkty, které hypotéku zbytečně prodražují, například otevření nového běžného účtu nebo pojištění.

Tak by byla nabídka jednotlivých bank přehledná a každý zájemce by hned věděl, jaký v nich je rozdíl. Toto opatření by prý vedlo ke snadnější regulaci bankov­ního sektoru a ke zvýše­ní konkurence.

Úvahy ekonomů jsou jistě zajímavé, zvláště když se přidává vysoké zvýšení daně z přidané hodnoty, a tím také zdražení nových staveb. Ovšem nezodpovězenou otázkou zůstává, jak takové zprůhlednění bankám nařídit.

Už první reakce bank byly zdrženlivé nebo odmítavé. „Co se týče podmínek zaměnitelnosti hypoték, tak ty současné poskytují lidem dostatečný prostor pro svobodnou volbu,“ prohlásil například ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.
Plusy a minusy

Zatímco oživení bankovního trhu je během na dlouhou trať, daňová reforma už byla v minulých dnech předložena k veřejné diskusi. Jedním z diskutabilních prvků v ní je zejména změna v podpoře bydlení, tedy v hypotékách a stavebním spoření.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce postupně omezit odpočet úroků z hypotéky i úvěru ze stavebního spoření z daňového základu. Odpočet by se měl snížit ze současných 300 000 korun na 150 000 korun ročně. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by nebyl odpočet vůbec možný.

„Refinancování hypoték nebudeme vnímat jako novou smlouvu,“ uvedl ministr. Za zrovnoprávnění podpory bydlení pak označil návrh, že u stávajících hypoték možnost odpočtu úroků zůstane. Zároveň oznámil, že státní příspěvek na stavební spo­ření ve výši 2000 korun se nezmění.

Zatím se v úvahách ministerstva financí objevují zmínky o tom, že stavební spoření se státní podporou by v budoucnu mohli využívat jen ti, kteří peníze opravdu chtějí použít na financování bytových potřeb – a nikoliv na cokoliv jako dosud.

Jinou spornou změnou je plán, aby stavební spoření poskytovaly všechny finanční ústavy, ne tedy jen specializované na stavební spoření. Zatím jde sice jen o úvahy, ale v příštích letech se zřejmě stanou skutečností.

Z naznačených změn mají obavy jak ti, kteří shánějí peníze na bydlení, tak ti, kteří je nabízejí. „V současné chvíli jde o návrh.

Nicméně možnost odečíst si úroky z hypotéky od daňového základu je pro občany zajímavá a přispívá k tomu, že pořízení vlastního bydlení je pro zájemce dostupnější. Předpokládáme, že zrušení daňového zvýhodnění by mohlo mít negativní dopad na zájem o hypotéky, potažmo pořízení si vlastního bydlení,“ uvedla Vendula Voláková z tiskového oddělení České spořitelny.
Co bude dál?

Pracovník společnosti Next Finance Vladimír Pikora jde ještě dál, když tvrdí: „Vláda se snaží, aby bydlení bylo pro lidi nedostupné. Nejdříve začne likvidovat stavební spoření, potom zvýší daň z přidané hodnoty a teď ještě přestane podporovat hypotéky.“

Podle Pavla Sobíška, hlavního ekonoma UniCredit Bank, finanční ústavy čeká v této souvislosti krátkodobý hypoteční rozmach.

K němu by mělo přijít těsně před datem, od kterého už úroky nebudou pro fyzické osoby odečitatelnou daňo­vou položkou.

Strach z chystaných změn ve stavebním spoření nutí stavební spořitelny lákat nové zákazníky ve zvýšené míře ještě před změnami. Nabízejí proto různé dárky a výhody, například prémie, jejichž výška závisí na výši cílové částky. V módě jsou i slevy na zájezdy.

Zdá se, že pro toho, kdo se rozhodl pořídit si bydlení v osobním vlastnictví, nazrál čas k rozhodnutí. Za rok mohou být podmínky získání peněz méně výhodné.
o čem se mluví

V blízké době se pravděpodob­ně zvýší daň z přidané hodnoty i na takzvané sociální byty o rozloze do 120 metrů čtverečních, a to až na osmnáct procent, ať už jde o jejich koupi nebo rekonstrukci.

Vláda chce silně omezit i výho­dy stavebního spoření. Diskuse se točí kolem snížení státní podpory, omezení účelu použití a rozšíření počtu bank, které by tento produkt nabízely.

Pokud jde o hypotéky, ve hře je snížení hranice úroků, které lze odečíst z daňového základu.

Zdroj:  http://www.denik.cz/ekonomika/zmeny-ve-financovani-bydleni-js20110328.html

Aktualizováno (Sobota, 16 Duben 2011 22:59)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN