Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

O novele ke konci deregulace nájmů rozhodne sněmovna příští týden

07.02.2011 |

O novele občanského zákoníku týkající se bydlení rozhodne sněmovna ještě na únorové schůzi, která pokračuje příští týden.

Umožnili to poslanci v dnešním druhém čtení, když zkrátili lhůtu pro závěrečné schvalování. Poslanci podali k vládní předloze, která hlavně reaguje na konec regulace nájemného, několik pozměňovacích návrhů. Například ústavně právní výbor navrhl, aby nájemci a pronajímatelé měli pevnou lhůtu na dohodu o zvýšení nájemného; po ní se budou moci vlastníci bytů obrátit na soud.

Nájemci by měli mít podle výboru dvouměsíční lhůtu na to, aby souhlasili s návrhem majitele bytu na zvýšení nájemného. Pokud pronajímatel odpověď nedostane, bude se moci do tří měsíců obrátit na soud, aby výši nájmu určil. Ve vládní předloze žádné lhůty nejsou.

Znění navržené výborem stanoví, že pronajímal a nájemce se musí před soudní žalobou o dohodu na výši nájemného pokusit. Soudy by podle návrhu výboru určovaly nájemné vždy ke dni podání žaloby. Vládní předloha by umožnila soudcům stanovit i pozdější dobu.

Soudy by měly podle předlohy stanovovat nájemné v místě a čase obvyklé. Ministerstvo pro místní rozvoj k tomu připravuje cenové mapy. S loňským rokem skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba pro ČTK uvedl, že první měsíc po zrušení státní regulace nájemného v ČR sleduje sdružení jen několik desítek takzvaných návrhů na žaloby. Podle Taraby tedy poměrně velmi málo. "Víceméně se čeká na cenové mapy. Osobně odhaduju, že to bude do konce března," dodal. Náznaky žalob se podle něj objevují v ojedinělých případech kolem Plzně, na jihu Čech a na Moravě.

Výbor pro veřejnou správu doporučil provést v předloze změnu v sociální klauzuli. Novela totiž také omezuje přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka na dva roky. Během této doby musí nový nájemce vyřešit svou bytovou situaci novou dohodou s pronajímatelem, nebo změnou bydlení. Sociální klauzule ale vyjímá z dvouletého omezení osoby starší 75 let a nezletilé. Výbor chce, aby byl věk snížen na 70 let.

Vládní předloha dále mimo jiné stanoví nájemci povinnost hlásit počet lidí v bytě a více údajů o nich. Pronajímatel by měl právo požadovat, aby v bytě žil jen počet osob přiměřený jeho velikosti. Zrušeny by prakticky byly služební byty.

Zdroj:
http://www.weber-panel.cz/

Aktualizováno (Sobota, 19 Únor 2011 18:24)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN