Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Daně: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

2011.02.12| 

Daňový poplatníci musí letos počítat s několika změnami. Některé jsou i pozitivní. Nový daňový řád umožňuje například malé zpoždění v placení daní ještě bez penále. 

Ilustrační foto

Češi, kteří často platí daně na poslední chvíli, mají letos několik dnů k dobru. Daňové přiznání je třeba odevzdat a daně uhradit do 1. dubna. Penále za pozdní platbu však zaplatí až ten, kdo to nestihne do 7. dubna. Kromě tzv. povodňové daně se toho tolik nezměnilo, jistě ale stojí za to připomenout si, s čím může daňový poplatník počítat.

Daň z příjmů fyzických osob za loňský rok je pro každého českého poplatníka o 1200 korun vyšší. O tuto částku, a to z 24 800 na 23 600 korun, se totiž snížila sleva na daňového

Iustrační foto - Autor: Deník/Vít Šimánek

poplatníka, kvůli takzvané povodňové dani. „U zaměstnavatelů a zaměstnanců se jinak v případě daní z příjmů fyzických osob nic zásadního nezměnilo,“ uvedla Veronika Najmanová z firmy Harnol& Partners, s.r.o., poskytující daňové a účetní služby. Termín pro vyplnění daňového přiznání a úhrady daně se ale posunul, a to na 1. dubna. Bez sankce ji však zaplatíte až do 7. dubna.

Zpoždění? Pět dní bez penále

Podle nového daňového řádu se totiž můžete s vyplněním přiznání a platbou daní o pět pracovních dnů zpozdit. Za každý další den se však platí penále, které činí minimálně 500 korun. K úhradě daní již není možné použít daňovou složenku, která byla zdarma.

Poplatníci, kteří využívají daňových poradců, mohou podat daňové přiznání o tři měsíce později. Vzhledem k letním svátkům to letos je až do 12. července. Do 1. dubna však musí předat finančnímu úřadu plnou moc pro svého poradce.

Připomenout je třeba i termín 15. února, do kdy mají zaměstnanci předat účtárně “prohlášení poplatníka” a podklady pro slevy na daních. Účtárna se ale obvykle o vše přihlásí sama.

Příjmy OSVČ do 15 tisíc se nedaní, pozor však na ztrátu

Zaměstnanec, který měl v předchozím roce jiné příjmy než ze zaměstnání do 6000 korun, daňové přiznání nepodává. Stejně tak Osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která si loni vydělala méně než 15 tisíc korun. Pokud není ve ztrátě. Pak má povinnost přiznání podat a je to pro ni i výhodné – v budoucnu si může ztrátu odečíst z daní. “OSVČ, který vydělal méně než patnáct tisíc a nepodá daňové přiznání, zpravidla finanční úřad vyzve, aby to potvrdil v čestném prohlášení,” říká Najmanová.

Daňové přiznání nepodávají samozřejmě ani ti, jejichž příjmy jsou ze zákona osvobozeni od daně (třeba u výnosů z investic cenných papírů, které občan držel déle než šest měsíců), nebo již byly zdaněny srážkovou daní (například výplata dividend).

Změny výdajových paušálů, ale jen pro vybrané profese

V roce 2010 klesly některé výdajové paušály, tedy částka, kterou si mohou OSVČ (podnikatelé) odečíst z nákladů, pokud nepoužívají při výpočtu daní skutečně vynaložené náklady. Týká se to osob, podnikajících podle zvláštních právních předpisů (auditoři, právníci, lékaři a tlumočníci, pokud nejsou v zaměstnaneckém poměru) a u nezávislých povolání, tedy umělců, nebo třeba sportovců. Od loňska činí 40 %, což je stejné jako u většiny Osob samostatně výdělečně činných. Vyšší paušály zůstávají u příjmů ze zemědělské výroby (80 %), z řemeslných (rovněž 80 %) a dalších živností (60 %).

Roční daňové zvýhodnění na dítě se zvýšilo z 10 680 na 11 604 korun.

Slevy na daních pro invalidy zůstaly stejné, místo dřívější plné invalidity (sleva 5040 korun) ale existuje invalidita 3. stupně , u invalidity 1. a 2. stupně (dřívější částečné invalidity) je to 2 520 korun, upozorňuje Najmanová. Jak dodává, tyto změny se sice týkají všech, zaměstnancům ale byly propočítávány průběžně každý měsíc, zatímco OSVČ je mohou uplatnit jednou ročně při vyplňování daňového přiznání.

Výdaje na dopravu

Podnikatelé si mohou účtovat paušální výdaje na dopravu, a to až 5000 tisíc měsíčně, což již však bylo možné uplatnit za rok 2009.

Fyzická osoba, která si nevede účetnictví a měla příjmy v cizině, může nyní použít průměrný přepočítací kurz měn za rok 2010, vydaný Generálním finančním ředitelstvím.

Zahraniční fyzické osoby, které podnikají v Česku, aniž by měly na jeho území trvalý pobyt, již zase nemusí povinně vést podvojné účetnictví.
Pozor na včasnou úhradu zdravotního pojištění Po odevzdání daňového přiznání musí OSVČ do měsíce podat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích za rok 2010.

Potřebné tiskopisy najdete ZDE

V případě zdravotního pojištění se vyplatí vyplnit přehled příjmů a výdajů do osmi dnů od podání daňového přiznání. To je totiž termín, do kterého musíte uhradit případný nedoplatek na tomto pojištění. Zdravotní pojišťovny jsou ostatně daleko přísnější i při změně záloh na minimální zdravotní pojistné. To si museli OSVČ pro letošní rok zvýšit již od 8. února. U těch, kteří mají podnikání jako hlavní samostatnou výdělečnou činnost, činí nově tyto zálohy 1670 korun.

Správy sociálního zabezpečení jsou k podnikatelům benevolentnější. Přehled stačí podat měsíc po vyplnění daňového přiznání. Nové minimální zálohy na sociální pojistné, které letos činí u OSVČ, jež mají podnikání jako hlavní samostatně výdělečnou činnost 723 korun, je třeba zvýšit poprvé v měsíci, kdy dotyčný sociálce podá přehled o příjmech a výdajích, upozorňuje Najmanová.

Víte, kolik budete letos platit na daních? Orientačně si je můžete zkusit vypočítat na naší kalkulačce ZDE

František Mašek, Peníze.cz

Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/dane-od-letoska-mate-na-zapla20110211.html

Aktualizováno (Sobota, 12 Únor 2011 15:38)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN