Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 15. týden

11. 4. 2016|

Dubnový seriál. Stavíme dům - teoretická příprava


Čištění, kontroly a revize spalinových cest se pro rok 2016 provádí podle nových právních předpisů


Polyester nebo vata?


Ideální střešní krytina? Pro každého jiná

 

Při výběru krytiny pro vaši střechu je nutno brát v úvahu půdorys domu, geografickou polohu oblasti, ve které se nachází, a klimatické podmínky. Důležitý je také sklon střechy, její možné zatížení, odolnost krytiny vůči povětrnostním vlivům, životnost, barevná stálost a samozřejmě cena.

Než se definitivně rozhodnete, jakou střešní krytinu si necháte instalovat, je dobré poradit se s výrobcem, prověřit požadované atestace produktů, zjistit jejich záruční dobu, reklamační podmínky, případně jak je to s pozáručním servisem.

Klasika i variabilita

Většina majitelů domů stále volí klasiku, za kterou je považována střešní krytina z pálené hlíny. Pálené tašky se vyrábějí v mnoha barevných odstínech a v různém designu. Výhodou je i široká škála doplňků. K nejžádanějším barvám patří červená, přesněji řečeno památkově červená pálená taška.

Náročnější zákazníci si mohou vybrat buď glazuru nebo engobu. Jako engoby se označují barevné matné až pololesklé tašky. Jsou potaženy tenkým povlakem z keramické směsi, který se nanese na vysušenou tašku a vypálí. Oba typy těchto povrchových úprav způsobí, že tašky jsou podstatně hladší než povrch běžných režných tašek, takže se tolik neznečišťují a hůře se na nich ujímá mech.

Někteří výrobci nabízejí i posuvné tašky s proměnlivou délkou krytí, které se uplatní zejména při rekonstrukcích starších domů nebo na střechách atypických staveb. Posuvné tašky mají výhodu v tom, že je lze pokládat na původní laťování a že se díky vůli v krycí délce hodí takřka pro všechny rozteče latí.

Je to na beton

Největší konkurenci pro pálené tašky představují tašky betonové, a to opět díky široké škále barev i použití. Navíc mají životnost až 80 let. Lze je použít pro střechy už se sklonem 7 ° a více. Také betonové střešní tašky jsou chráněny před extrémními vlivy okolního prostředí.

Není pravda, že by betonová krytina výrazně více zatěžovala konstrukci střechy než taška pálená. Samotná taška sice může vážit více, většinou však platí, že je jich třeba na zastřešení méně.
Do hor nalehko

Střechy v horských oblastech prověřují nárazy větru, přívalové deště, ale hlavně vrstva sněhu a ledu. Proto se tu uplatňují takzvané lehké krytiny, vyrobené například ze zdokonaleného eternitu nebo lehkého ocelového plechu. Metr čtvereční této krytiny váží asi pět kilogramů. To znamená, že konstrukce je zatížena mnohem méně, než kdybyste na ni položili klasickou tašku.

Lehké krytiny se vyrábějí například z ocelového, žárově pozinkovaného plechu, na horní straně jsou potaženy vrstvou polyesteru a na spodní straně vrstvou polyesterového laku. Tento systém má dlouhou životnost a nevyžaduje žádnou údržbu. Některé typy plechových střech se už podobají klasické taškové krytině, proto se hodí i do měst a na všechny typy budov se sklonem střechy od 14 °.

Střechy z plechových pásů mívají záruku kolem deseti let, jejich životnost může být až čtyřnásobná. Plech se používá měděný, titanzinkový, mosazný či například hliníkový.

Více se dočtete ZDE

Aktualizováno (Pondělí, 11 Duben 2016 07:46)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN