Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 14. týden

4. 4. 2016|

Možnosti připojení domácí elektrárny v roce 2016


Sankce při porušení povinností vyplývající ze zákona č. 67/2013 Sb.


Domovní kotelny v číslech


Nechtějí jen sedět v paneláku. O zahrádky mají zájem hlavně lidé z měst

Zahrádky jsou mezi lidmi stále oblíbené. Podle některých zahrádkářů dokonce zájemců o vlastnictví nebo nájem sadů přibývá. Ne vždy jsou ale pozemky ke koupi dostupné. Jejich ceny proto mohou vyšplhat vysoko. Třeba členové vyškovského zahrádkářského svazu proto říkají, že je výhodnější si půdu najmout. Najít však místo k pronájmu také není jednoduché. Do kolonií totiž míří stále víc mladých lidí.

Měla zahrádku s vinohradem u rybníku Apollo v Lednici na Břeclavsku. Fyzicky náročná práce však byla nad její síly. A tak se Břeclavanka Marie Fryštáková rozhodla zahradu prodat. „Poté, co jsem před lety na zahrádku s vinohradem zůstala sama, jsem ji nabídla k prodeji. Koupil ji manželův kamarád, dohoda byla rychlá," svěřila se žena.

S prodejem neměla problém. O zahrádky je totiž velký zájem. Oblíbené jsou pronájmy, v poslední době však narůstá i počet zájemců o koupi.

Odklon od pronájmů ke koupi zaznamenala třeba Jana Komosná z Českého svazu zahrádkářů Hodonín. „Dnes už lidi mají zahrádky víc ve vlastnictví. Je ještě pořád několik osad, kde si lidé pozemky pronajímají, ale je jich už málo. Většinou si takové zahrady vzalo město," informovala Komosná.

Zájem o koupi zahrad zaznamenali i na Břeclavsku. „Zatímco dřív neměli lidé zájem, v poslední době se to velmi rychle mění. Jen tento týden jsme jednali se sedmi zájemci o koupi. Na trhu panuje nedostatek, platí to pro Břeclav i Mikulov," uvedl jednatel břeclavské realitní kanceláře Robert Schmidt.

Nedostatek zahrad k prodeji i k pronájmu je podle tajemnice Českého svazu zahrádkářů Znojmo Olgy Dusíkové na Znojemsku. „Jsou to spíš výjimečné případy, kdy se v některých lokalitách zahrádka objeví," uvedla Dusíková.

Prodejní ceny se výrazně liší jak podle regionu, tak podle polohy. „Například ve Znojmě v lokalitě výpadovky Pražská se ceny zahrad o výměře deseti arů mohou pohybovat i v částkách převyšujících jeden milion korun," přiblížila Dusíková.

Zájem o vlastnictví zahrad potvrzuje i tajemnice brněnského svazu zahrádkářů Jarmila Matějíčková. „Soukromých zahrad, o kterých už nic nevíme a nemáme zprávy, že má o ně někdo zájem, je teď v Brně víc než těch, které patří svazu," potvrdila Matějíčková.

Po zbylých zahradách je stále poptávka. „Zájemců je dost, dostávám až pět dotazů na volné zahrádky týdně. V některých osadách si vedou 
i seznam zájemců," dodala Matějíčková.

O pronájem je zájem i ve Vyškově. Podle předsedy vyškovského svazu zahrádkářů Josefa Kolečkáře je pronájem výhodnější. „Koupě se nevyplatí. Za pronájem platíme podle velikosti místa. Za dvě stě metrů čtverečních je nájem na rok třináct set korun a za čtyři sta metrů čtverečních šestnáct set," vyčíslil.

Prodejní ceny zahrádek a více se dozvíte ZDE.

 

Aktualizováno (Neděle, 03 Duben 2016 14:44)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN