Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Dotační program Nový Panel - novinky

Již v roce 2001 byl odstartován program rekonstrukcí, modernizací a zateplování panelových bytových domů. Stalo se tak na základě nařízení vlády č. 299/2001 Sb., kterým byly stanoveny podmínky pro poskytování státní podpory. Program tedy běží již devátým rokem a je realizován Státním fondem rozvoje bydlení ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, a.s.

Cílem podpůrného programu je stimulovat vlastníky domů i jednotlivých bytů, aby se rozhodli nikoliv pro jednotlivé opravy nebo stavební zásahy, ale pro celkovou rekonstrukci domu, jejíž součástí je zdaleka nejen sanace statických vad a opravy jednotlivých konstrukčních částí, ale především výrazná modernizace domu vedoucí k zásadnímu prodloužení jeho životnosti a zvýšení standardu bydlení tak, aby vyhovoval požadavkům budoucích let a desetiletí. Požadavky na standard bydlení se v současné době rychle zvyšují, to je celoevropský trend, a stav podstatné části našeho bytového fondu za tímto trendem stále zaostává. Po řadu desetiletí byl tento segment podkapitalizován.

Jednou z nejdůležitějších součástí takové rekonstrukce a modernizace je zateplení domu a další zásahy vedoucí k úsporám energií jednak na vytápění domu, ale také k úsporám i dalších energií, které dům konzumuje. Rád bych ale zdůraznil, že nám nejde pouze o bezhlavé zateplování za každou cenu. Zateplování a úspory dalších energií chápeme důsledně jako součást modernizace domu, i když velmi významnou. Cílem programu je motivovat investory k racionálním zásahům na základě kvalifikovaných, odborných doporučení tak, aby vynaložené finanční prostředky také přinesly požadovaný efekt.

Je to především v zájmu vlastníků samotných. Mají zájem na tom, aby jejich dům poskytoval onu fyzickou službu, tedy patřičnou úroveň bydlení. Mají ovšem zájem také na tom, aby jejich vlastnictví neztrácelo ekonomickou hodnotu. A dům, který nebude modernizován a zateplen, bude brzy klesat v ceně, protože cena v budoucnu už nebude závislá jen na lokalitě jako dnes, ale stále více na provozních nákladech, mezi nimiž spotřeba energií má stále vyšší váhu.

Je tu ale také zájem státu. Státní ekologická i energetická politika požaduje do budoucna zásadně snížit spotřebu energií nebo alespoň zásadně snížit tempo růstu spotřeby energií. Státní bytová politika musí posilovat tok soukromých investic do rekonstrukcí bytového fondu, zabránit slamizaci sídlišť, vytváření tzv. špatných adres. Musí pomáhat aktivním vlastníkům, kteří se o svůj majetek starat chtějí, přesvědčovat ty pasivní, kteří se zhodnocení majetku brání. A to všechno jsou dobré důvody pro ingerenci státu do těchto jinak privátních ekonomických procesů.

Program Státního fondu rozvoje bydlení sestává ze tří částí, z nichž dvě mají povahu finanční pomoci, třetí je jakýsi odborný a informační servis. První částí je úroková dotace, kterou snižujeme úrokové zatížení investora. Tato metoda stimuluje vstup soukromých financí výrazněji a efektivněji než primitivní přímá dotace. Jedna koruna státní podpory vyvolává investici v hodnotě 5-8 korun ze soukromých zdrojů.

Druhou částí je nabídka bankovní záruky, která usnadňuje investorům přístup k bankovním úvěrům, pomáhá těm, kteří při jednání s bankou nemají po ruce dostatek zajišťovacích nástrojů. Zatímco smlouvu o úrokové dotaci uzavírá Českomoravská záruční a rozvojová banka jménem Státního fondu rozvoje bydlení, bankovní záruku poskytuje svým jménem, neboť je to její bankovní produkt. Nabízí jej ovšem výrazně levněji než by odpovídalo běžným podmínkám na finančním trhu. Na realizaci záruky přispívá totiž rovněž Státní fond rozvoje bydlení, a tím plní smysl této formy podpory.

Třetí částí je odborná pomoc investorům. Tu poskytuje soustava 74 poradenských a informačních středisek vybavených kvalifikovanými odborníky. Bez takovéto pomoci se investoři neobejdou. Organizování rekonstrukce a zateplení, volba potřebných stavebních zásahů, volba technologií, výběr dodavatelů - to jsou všechno činnosti, které laik bez odborné pomoci nezvládá.

Za důležité považuji, že všechny tři součásti programu byly a jsou stále přístupné všem vlastníkům domů a bytů, bez rozdílu zda jde o obec, družstvo, soukromou fyzickou nebo právnickou osobu. Donedávna ovšem sloužil pouze podpoře rekonstrukcí zateplování panelových bytových domů.
Program Státního fondu rozvoje bydlení, ve sdělovacích prostředcích často označován jednoduše „Program Panel", se zpočátku rozvíjel poměrně pomalu, obtížně překonával psychické bariéry a setrvačnost vlastníků domů a bytů. Dnes se situace úplně změnila. Jestliže Fond v prvých letech profinancoval na úrokové dotaci cca 200 mil. Kč ročně, v roce 2007 to už byly 4,3 mld. Kč. To jenom pro představu, jaké raketové tempo růstu rekonstrukce v posledních letech nabraly.

To je samozřejmě dobře. Svědčí to o plnění cílů programu, jde nepochybně o jeden z nejdůležitějších a nejúspěšnějších podpůrných programů v oblasti bytové politiky. Jestliže v prvé etapě programu šlo o kvantitativní růst, dnes již vstupujeme do jakési druhé etapy, v níž nám jde především o kvalitu. O kvalitu provedených rekonstrukcí a zateplení, o co nejdůkladnější rekonstrukce a co nejvyšší dosažené úspory energií. Vítáme, že vláda na doporučení NERVu zařadila podporu rekonstrukcí a zateplování domů mezi protikrizová opatření, že rozhodla o posílení finančních prostředků na realizaci „Programu Panel" o 600 mil. Kč, a konečně, že před několika týdny přijala nařízení vlády č. 118/2009 Sb., kterým novelizovala podmínky programu.

Novela přinesla dvě podstatné změny. Především diferenciaci výše státní podpory do hladin 2,5 procentního bodu, 3 a 4 procentních bodů podle šíře rekonstrukce a míry zateplení rekonstruovaných domů. Diferenciace prohloubí stimulaci investorů k dosažení vyšší úrovně bydlení i vyšších úspor energií. Novela dále rozšířila působení programu i na rekonstrukce zateplování všech bytových domů, tedy i jiných než panelových. Tím odstranila dosavadní asymetrii podpory, na kterou vlastníci nepanelových bytových domů právem poukazovali.

Novela řeší i případný souběh státních podpor z různých programů. Platí zásada, že stejná činnost nemůže být podporována ze dvou nebo více programů. Pokud investor přijme podporu na určité typy oprav, které jsou specifikovány jednotlivými položkami v příloze novely, finanční dotaci na příklad z programu „Zelená úsporám" nebo z prostředků z evropských fondů např. v rámci tzv. Integrovaného operačního programu, pak na tyto položky už nebude moci čerpat podporu z programu Státního fondu rozvoje bydlení. Naopak na všechny položky, které nebyly podpořeny z jiného programu, může podporu z našeho programu čerpat.

Podporu z programu „Zelená úsporám" budou moci čerpat vlastníci nepanelových bytových domů. Nebude to zřejmě častý případ, neboť podmínky pro zateplování jsou v tomto programu stanoveny hodně přísně. Navíc z prostředků programu „Zelená úsporám" nelze financovat nic jiného, než některé části zateplení domu. Je to prakticky 8 nebo 9 položek z celkového počtu 38, které podporujeme v rámci celkové rekonstrukce domu. Jsem proto rád, že v takovém případě na všechny ostatní položky můžeme investorovi poskytnout podporu v našem programu.

Naší snahou je a bude stimulovat všechny vlastníky bez rozdílu, chceme zvýšit standard bydlení a vést investory k dosažení maximálních úspor u co největšího počtu objektů. Je to velký úkol, neboť větší část bytových domů takové zásahy teprve čekají, a to objem investic v řádu set miliard korun. To nejsou peníze státu, ten jenom pomáhá. To je potřebný rozvoj soukromých investic a je to také samozřejmě zakázka pro soukromé firmy. Od těch bychom ovšem chtěli maximální odpovědnost, odbornost a kvalitu.

Autor: JUDr. Jan Wagner
Foto: Archiv SFRB

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN