Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

ZELENÁ ÚSPORÁM po červnových změnách

Hlavní výhoda programu Zelená úsporám spočívá v tom, že dotaci získá každý, kdo o ni požádá a zároveň splní předepsané podmínky. Klíčovým předpokladem je investice do jednoho či více opatření spadajícího do některé ze tří podporovaných oblastí. Nezbytnou podmínkou je dokončení realizace projektu po 1. dubnu 2009. Od června je nově jako jedno z dílčích opatření uznatelné i to, které bylo dokončeno před 1. dubnem 2009.

Program je určen vlastníkům rodinných a bytových domů. Kromě fyzických osob se do něj mohou zapojit také SVJ, BD, města a obce, podnikatelské subjekty, případně další právnické osoby. Žadatelem o podporu může být pouze osoba, která podléhá daňové povinnosti podle zákona o dani z nemovitosti (338/1992 Sb.) a která bude rodinný nebo bytový dům po dobu 15-ti let užívat k bydlení nebo poskytování bydlení.

Ve všech oblastech a podoblastech podpory jsou oprávněnými žadateli vlastníci rodinných domů a bytových domů nepanelové technologie. Výjimku mezi panelovými domy mají budovy postavené v jedné z typizovaných konstrukčních soustav panelové technologie - ty mohou žádat o dotace v oblasti obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody.

První jsou opatření, která uspoří energii na vytápění. Sem spadá zateplení budov; podle aktuálních možností žadatele může jít o zateplení komplexní či pouze částečné (dílčí).
V případě dílčího zateplení budovy je nutné, aby žadatel realizoval alespoň tři opatření předepsaná v dokumentu Příručka pro žadatele o podporu (dále Příručka). Pokud společně se zateplením provede i výměnu zdroje vytápění, snižuje se povinné penzum předepsaných opatření na dvě (v tomto případě je však přidělená dotace nižší). Nezbytné také je snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění alespoň o 20 %.

JAK JE MOŽNÉ ŽÁDAT O DOTACI?
Před realizací (u projektů zahájených po 1. 4. 2009)
Po realizaci (u projektů zahájených před 1. 4. 2009 a dokončených po 1. 4. 2009)
1. krok
Zajistěte si odborníka na zpracování projektové dokumentace ze seznamu České komory autorizovaných inženýrů a techniků, který je uveden na www.ckait.cz. V případě zateplování můžete využít také architekty (s kulatým razítkem).
1. krok
Vyplňte žádost o dotaci. Formulář získáte buď na nejbližším krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR, nebo je ke stažení. Ve spolupráci s projektantem vyplňte krycí list a obstarejte si všechny potřebné dokumenty, které jsou jako přílohy k žádosti požadovány.
2. krok
Vyberte si dodavatele. Nejjednodušší je volit ze Seznamu odborných dodavatelů, registrovaných v programu. Pokud si vyberete dodavatele, který v seznamu není, požádejte ho, aby se do seznamu zapsal. Je to jednoduché a bezplatné.
2. krok
S vyplněnými formuláři a přílohami osobně kontaktujte pracovníky nejbližšího krajského pracoviště fondu. Ti Vaši žádost prověří. Bude-li žádost v pořádku vyplněna, zároveň ji potvrdí. Zde Vám také v případě nedostatků či chyb pomohou žádost opravit (pozn. s formulářem C půjdete rovnou do banky).
3. krok
Vyplňte žádost o dotaci. Formulář získáte buď na nejbližším krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR. Ve spolupráci s projektantem vyplňte krycí list a obstarejte si všechny potřebné dokumenty, které jsou jako přílohy k žádosti požadovány.
3. krok
Poštou Vám bude doručeno rozhodnutí a smlouva o poskytnutí dotace ve třech výtiscích. Jeden podepsaný výtisk smlouvy odešlete zpět SFŽP, jeden předáte bance, nebo krajskému pracovišti SFŽP (podle toho, kde budete žádat o finanční prostředky), a jeden výtisk si ponecháte.
4. krok
S vyplněnými formuláři a přílohami osobně kontaktujte pracovníky nejbližšího krajského pracoviště fondu. Ti Vaši žádost prověří. Bude-li žádost v pořádku vyplněna, zároveň ji potvrdí. Zde Vám také v případě nedostatků či chyb pomohou žádost opravit (pozn. s formulářem C půjdete rovnou do banky).
4. krok
Po předložení podepsaného rozhodnutí Vám bude dotace proplacena na číslo účtu uvedené v žádosti, a to nejpozději do 30 dnů od předložení rozhodnutí.
5. krok
Zhruba do dvou měsíců obdržíte vyrozumění o poskytnutí podpory. Vyrozumění bude obsahovat číslo žádosti a vyčíslení maximální částky, kterou můžete získat. Skutečná výše dotace pak závisí na splnění záměru realizace a na doložení uznatelných nákladů v očekávaném rozsahu (pozn. platí pro projekty před realizací).

6. krok
Dotaci máte rezervovánu, zbývá jen dokončit samotný projekt. Na dokončení máte 18 měsíců u zateplení, 24 měsíců při stavbě pasivního domu a 6 měsíců při výměně zdroje pro vytápění či ohřev vody.

7. krok
Po dokončení projektu zajdete do banky (před přistoupením bank na krajské pracoviště SFŽP ČR), kde se prokážete vyrozuměním o poskytnutí podpory, předložíte faktury s tzv. položkovým rozpočtem a doložíte, že realizace projektu byla dokončena. Jak? Buď předložíte kolaudační souhlas, nebo oznámení o užívání stavby, anebo předávací protokol.

8. krok
Poštou Vám bude doručena smlouva. Podepíšete ji a zašlete Státnímu fondu životního prostředí ČR. Dotační částka pak bude přibližně do měsíce převedena na Váš účet, jehož číslo jste uvedli v žádosti.

U komplexního zateplení musí investor snížit měrnou roční potřebu tepla na vytápění alespoň o 40 % a zároveň dosáhnout hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění nejvýše 70 kWh/m2 u rodinných domů a nejvýše 55 kWh/m2 u bytových domů. Pokud se podaří dosáhnout ještě nižších hodnot, a sice 40 kWh/m2 resp. 30 kWh/m2, bude přidělená dotace vyšší.

Technologická realizace opatření využívajících obnovitelné zdroje energie pro vytápění a přípravu teplé vody musí splňovat podmínky předepsané v Příručce. Na rozdíl od oblasti A a B mohou v oblasti C žádat i majitelé bytových domů postavené v jedné z typizovaných panelových technologií.

Podpory se může dočkat žadatel, který se rozhodne vyměnit neekologický zdroj vytápění na tuhá, nebo kapalná fosilní paliva nebo elektrické vytápění za některý z podporovaných nízkoemisních zdrojů vytápění - kotel na biomasu či účinná tepelná čerpadla a solární systémy. V případě novostaveb může žadatel získat dotaci na instalaci některého z těchto zdrojů.

Zdroj: www.sfzp.cz

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN