Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

I v zimě můžete stavět

Letošní stavební sezóna byla oproti těm minulým svým průběhem jiná. Na jaře se všechny rozdělané stavby rychle dokončily a vlivem  krize a očekávaných nových nebo změněných dotačních titulů se nové takřka nezahajovaly. Po jistém narovnání těchto problémů se situace začíná lepšit, a tak se předpokládá , že se sezóna v rámci postupu prací protáhne do časů, které těmto činnostem příliš nenapomáhají. Máme na mysli především tzv. mokré procesy jejichž provádění je v podmínkách kolem, nebo dokonce pod bodem mrazu, za normálních okolností nepřípustné. A proto bychom měli budovatelské aktivity na venkovních částech svých domů, domků a chalup pomalu začít omezovat. Těmito mokrými procesy jsou zdění, omítání, betonování, zateplování staveb, aplikace tenkovrstvých omítek, natírání fasád…
Voda, která je v těchto stavebních hmotách obsažena může zmrznout a krystaly ledu mohou poškodit tuhnoucí a tvrdnoucí maltu, beton, omítku.

Lze stavět hrubou stavbu domu v zimě, při teplotách blízkých bodu mrazu nebo pod bodem mrazu?
Každý stavitel, pokud má tu možnost, staví stavbu tak, aby před zimou dokončil hrubou stavbu, stavbu zavřel, zatopil a práce přenesl dovnitř do temperované hrubé stavby.

Při stavbě RD se snažíme dům založit brzy na jaře, tak abychom mohli před zimou dům zavřít a uvnitř temperovat. V souladu s normou u mokrých nesmí být teplota okolního vzduchu ani podkladu nižší než +5 °C.

A co lze dělat, když nám nějaké konstrukce časově sklouznou do pozdně podzimních nebo zimních měsíců? Dají se použít nějaké speciální směsi, které snesou teploty okolo nebo mírně pod bodem mrazu? Co třeba dokončení zdiva, nebo dokončení zateplené fasády?
Skutečnost, že nám termín dokončení fasády sklouzne do pozdního podzimu nebo na přelom podzimu je celkem běžná skutečnost. Vychází to z léty prověřené zednické pravdy, že nejlepší období na fasádu je právě podzim. Teploty i vlhkost ve vzduchu jsou příznivé pro zpracování omítek i lepicích a stěrkových hmot, dnes tak rozšířených zateplených fasád. Jsou maltové směsi, které lze zpracovávat při teplotách:
•    pod bodem mrazu do -5 °C až -7 °C
•    blízko bodu mrazu (nad + 1 °C ) a po cca. 5 až 6 hodinách tuhnutí a tvrdnutí mohou být vystaveny teplotám pod bodem mrazu max. do – 5 °C.

Malta pro tenkovrstvé lepení porobetonových tvárnic weber.mix mont Z
Je určena pro rozsah teplot + 1 °C do + 15 °C. Teplota podkladu i porobetonových tvárnic musí být vyšší než + 1 °C. Nejlépe okolo +5 °C. Teplota okolního vzduchu nesmí klesnout pod + 1 °C po dobu min. do 6 hodin po aplikaci. Po 6 hodinách od aplikace nesmí teplota vzduchu klesnout pod - 5 °C po dobu 48 hodin.
(viz technický list Rádce – weber.mix mont)

Hmota na lepení a stěrkování zateplovacího systému tevamin tmel Z
Hmota je určena pro lepení a stěrkování izolantů vnějších kontaktních zateplovacích systémů. Je určena pro rozsah teplot + 1°C do + 15°C. Teplota podkladu musí být vyšší
než + 1°C. Teplota okolního vzduchu nesmí klesnout pod +1°C po dobu min. do 6 hodin po aplikaci. Po 6 hodinách od aplikace nesmí teplota vzduchu klesnout pod -5°C po dobu
48 hodin.
(viz technický list Rádce – tevamin tmel Z)

Existuje hmota použitelná na fasády, která se dá aplikovat v teplotách pod bodem mrazu?
Je to lepicí a stěrková hmota pro zateplovací systémy s názvem

weber.therm mínus 7
Hmotu lze použít:
•    Lepení izolantu – teplota podkladu a okolního prostředí od 0 °C do +10 °C
•    Základní vrstva - teplota podkladu a okolního prostředí od -7 °C do +10 °C. Je nutné, aby v průběhu tří následujících dní teplota neklesla pod -7 °C. Následnou vrstvu omítky lze aplikovat až při teplotách nad + 5 °C, které jsou v průběhu min. 3 dní.

Aplikace: hmota se připraví postupným vmícháním jedno- ho pytle do cca 6 l vody. Teplota záměsové vody je min. 20 °C, max. 35 °C. Míchá se cca 2 minuty, nechá se odležet a poté znovu promíchá a může dojít k aplikaci. Nejnižší teplota aplikace je -7 °C.
(viz technický list Rádce – weber. therm mínus 7)

Je možné aplikovat při nízkých teplotách (pod bodem mrazu) tenkovrstvé omítky na zateplovací systém?
Běžné tenkovrstvé omítky lze aplikovat do teploty vzduchu i podkladu + 5 °C. Do akrylátových a někdy i silikonových pastovitých omítek lze přidat tzv. urychlovač. Je obvykle dodáván v plastových ampulích. Jedna ampule je na jedno balení omítky.

Aplikace: omítka s urychlovačem se nanáší při teplotě nad +5 °C. Již po 4 hodinách nanesená omítka s urychlovačem snese teploty až do - 5 °C.
(viz technický list Rádce urychlovač pro - weber.pas akrylát, weber.pas silikon)

Autor: Weber

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN