Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Postup vedoucí k řešení neoprávněného vyplácení dotací v programu Panel

14. 03. 2013|

Na Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB) vzniklo podezření, že dochází k neoprávněnému vyplácení úrokových dotací v programu PANEL, které nebylo v souladu s podmínkami nařízení vlády, podle kterého se program řídí. SFRB se obrátil na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) s žádostí o stanovisko a společné řešení situace.


Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. (ČMZRB), která je administrací programu pověřena od roku 2001 přiznávala úrokovou dotaci i v případech, kdy si její příjemci sjednali nový úvěr, kterým refinancovali svůj původní úvěr, čímž se dopustili porušení podmínek nařízení vlády. Jde o pochybení ČMZRB, a.s., neboť vyplácení úrokových dotací v případě refinancování úvěru je v rozporu s nařízením vlády č. 299/2001 Sb. ČMZRB svým souhlasem s poskytováním úrokových dotací i v případě refinancování úvěrů v konečném důsledku ohrozila samotné příjemce státní podpory. Tito příjemci ztratili možnost úrokovou dotaci dále čerpat.
 
Poté, kdy SFRB zjistil, že ČMZRB poskytování úrokových dotací nabízí i v případech refinancovaných úvěrů opakovaně banku upozorňoval, že její postup je v rozporu s citovaným nařízením vlády. I přesto však banka postupovala uvedeným způsobem. V prosinci loňského roku na základě stanoviska Ministerstva pro místní rozvoj banka vyplácení úrokových dotací u refinancovaných úvěrů zastavila.
 
Současně v některých případech banka vyplácela úrokové dotace ve výši, která přesahovala úroky aktuálních splátek bankovních úroků. Banka přitom nesledovala, zda tímto způsobem může docházet k výplatě státní podpory nad rámec celkových skutečně placených úrokových nákladů.
 
Aby bylo možné ochránit příjemce dotace před ztrátou nároku na podporu MMR ČR společně se SFRB připravili materiál pro jednání vlády, který navrhuje řešení na legislativní úrovni.

Navrhované řešení:
Přijetí legislativní úpravy, která poskytování státní podpory i v případě refinancování úvěrů poskytovaných v rámci programu PANEL do budoucna umožní. MMR navrhuje také úpravu, která zajistí, že chybný postup ČMZRB nebude znamenat ztrátu pro příjemce dotací. ČMZRB způsobila, že se příjemci úrokových dotací, kteří nerefinancovali své úvěry s využitím státní podpory, dostali do nerovného postavení s příjemci, kterým banka úrokovou dotaci schválila a vyplácela i v rámci refinancování jejich úvěrů. Smyslem návrhu legislativní úpravy je takto vzniklou nerovnost odstranit a zajistit, že státní podpora, která již byla vyplacena, nebude muset být ze strany příjemců vrácena.
Příjemcům, kterým ČMZRB nejprve vyplácení státní podpory slíbila nebo dokonce státní podporu začala vyplácet a následně její vyplácení zastavila, by státní podpora měla být podle navrhované úpravy vyplácena i nadále.
 
Poskytování státní podpory formou úrokové dotace i v případě refinancování úvěrů by mělo být podle návrhu legislativní úpravy možné pouze za podmínky, že dotace bude vyplácena maximálně ve výši skutečně placených úroků, že nebude překročena původně schválená celková výše podpory a že doba splatnosti úvěru nepřekročí dobu původně sjednanou, tedy dobu maximálně 15 let, od schválení původního úvěru.
 
SFRB zřídil e-mailovou adresu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , na kterou se mohou příjemci úrokových dotací se svými dotazy týkajícími se refinancování úvěrů obracet. Upozorňuje však na to, že pokračování ve vyplácení dotací v těchto nepovolených případech nebude možné dříve, než nabude právní účinnosti nový vládní předpis.
Zároveň se SFRB omlouvá všem příjemcům úrokové dotace, kterých se pochybení ČMZRB, jako jeho mandatáře dotklo a to nejen za vlastní pochybení banky a jeho důsledky, ale i za celkový přístup v dosavadní komunikaci ČMZRB, a.s.
 
MMR ČR informuje, že příprava legislativních opatření si vyžádá, vzhledem ke složitosti problému, nejméně tři měsíce. Konečné rozhodnutí přísluší vládě.

Další informace:
Podpora v rámci programu Panel dle nařízení vlády č. 299/2001 Sb., je aktuálně poskytovaná na základě 9.434 smluv.
  
ČMZRB sama identifikovala 225 případů, ve kterých bylo z její strany příjemcům schváleno poskytování úrokové dotace při refinancování jejich úvěrů.

Zdroj: http://www.mmr.cz/cs/Ministerstvo/Ministerstvo/Pro-media/Tiskove-zpravy/2013/Postup-vedouci-k-reseni-neopravneneho-vyplaceni-do
 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN