Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

V Bruselu jednali ministři členských států EU v rámci Rady pro konkurenceschopnost

15. 12. 2012|

O tom, jak podpořit evropský průmysl a posílit jeho konkurence schopnost jednali v pondělí ministři členských států Evropské unie v Bruselu. 

 "Jako vyspělá země s výrazným podílem průmyslu na HDP a celkové zaměstnanosti země oceňujeme, že se Evropa konečně věnuje otázkám spojeným s posílením konkurenceschopnosti jejího průmyslu jako celku a že se začíná zabývat také specifickou situací v jednotlivých průmyslových sektorech," řekl v reakci na vystoupení místopředsedy Evropské komise Antonia Tajaniho náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Česko v průběhu jednání podpořilo soubor opatření zaměřených na podporu vědy, výzkumu a inovací, zlepšení přístupu k financím, odstranění bariér vnitřního trhu, snižování administrativní zátěže, vyhodnocování dopadů politik a legislativy na konkurenceschopnost evropského průmyslu a zvýšení úrovně technického vzdělávání.

"Přijetím závěrů Rady vysíláme silný signál vůči okolnímu světu, že o průmyslu a jeho významu pro evropskou ekonomiku nejen hovoříme, nýbrž že jsme připraveni pro jeho další rozvoj něco konkrétního udělat," zdůraznil Hovorka, který se zúčastnil také diskuse věnované situaci v automobilovém průmyslu.

Právě automobilový průmysl je pro českou ekonomiku klíčovým odvětvím s vysokým inovačním potenciálem a se schopností přizpůsobit se rychle se měnícímu vnějšímu prostředí. Náměstek ministra podpořil větší objem finančních prostředků na podporu výzkumu, vývoje a inovací v automobilovém průmyslu a nezbytnost technologicky neutrálního přístupu k zavádění nových technologií a tzv. čistých automobilů. Zdůraznil nutnost zlepšení regulatorního prostředí a snížení administrativní zátěže pro všechny články hodnotového řetězce. Jakákoli nová legislativa musí obsahovat dopadovou studii na automobilový průmysl, brát v úvahu jeho výrobní cyklus a reflektovat současný vývoj na evropském trhu. Dle české strany je třeba rovněž lepší koherence mezi cíli průmyslové a obchodní politiky. ČR podporuje volný obchod a velký potenciál z hlediska nových příležitostí vidí ve sjednání nových dohod o volném obchodu. Jakákoli opatření na podporu restrukturalizace automobilového průmyslu musí reflektovat platná pravidla hospodářské soutěže a státní pomoci, garantovat integritu jednotného vnitřního trhu a respektovat rozhodovací práva soukromoprávních subjektů.

Ministři se dále na dnešním jednání věnovali celé řadě návrhů v oblasti jednotného vnitřního trhu, jejichž přijetí povede k obnovení ekonomického růstu a posílení konkurenceschopnosti a odstraňování přetrvávajících překážek.

Ministři zároveň poukázali i na další oblasti vnitřního trhu např. energetika, doprava, telekomunikace, či služby, kde má Evropa stále co dohánět, a kterým je pro dosažení plně funkčního vnitřního trhu nutné se do budoucna více věnovat. Konkrétně se mimo jiné ministři shodli na tom, že v oblasti uznávání profesních kvalifikací je nutné zintenzívnit další jednání s cílem rychlého dosažení dohody.

Rada též posvětila zahájení vyjednávání s Evropským parlamentem k balíčku o veřejných zakázkách a koncesích, který je zaměřen na zjednodušení podmínek pro zadavatele zakázek a koncesí i pro uchazeče o ně a také má zintenzivnit zadávání veřejných zakázek přes hranice. V závěrečné fázi jednání o tomto balíčku se Česká republika soustředila zejména na to, aby se jeho aplikací nezhoršily vztahy se třetími zeměmi v oblasti přístupu na trh veřejnými zakázkami, a aby naopak všechny záležitosti týkající se zadávání zakázek zůstaly v kompetenci členských států.

Velký krok kupředu představuje dohoda ministrů o evropském patentovém balíčku, která usnadní podnikům registrovat své patenty na území Evropské unie. "Jsem velmi rád, že byla dohoda konečně uzavřena," řekl k tomu Hovorka, "Bylo již téměř ostudou, že se na této otázce neuměla Evropa tak dlouho dohodnout. Přitom se jedná o jednu z našich priorit. Tato dohoda je milníkem pro zvýšení inovační a konkurenční schopnosti našich podniků," uvedl náměstek ve svém vystoupení.

Konkurenceschopnosti českých podniků, které umísťují své výrobky na evropském trhu, by měl pomoci i dnešní posun v debatě o celním kodexu Evropské unie, který by měl exportérům značně zjednodušit vyřešení celních formalit. Na dnešní jednání navazuje zítřejší zasedání ministrů odpovědných za oblast vědy, výzkumu, vývoje a vesmírných aktivit.

Autor: Veronika Forejtová - tisková mluvčí
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Zdroj: http://www.mpo.cz/dokument118507.html

Aktualizováno (Sobota, 15 Prosinec 2012 21:15)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN