Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Jak doma šetřit teplem

24. 11. 2012| 

Studený vzduch může do našich bytů či domů proudit v podstatě kudykoli a okrádat nás tak o drahocenné a navíc i drahé teplo. 

 

Pokud si nechceme jen tak nechat unikat teploučko z našich obyváků či ložnic, měli bychom si ukázat, jak jednoduše a navíc finančně nenáročně vyzrát na zimu. Představa pohledu na účty za energie už proto nebude muset být vaší noční můrou a vy si i přes snížené náklady budete spokojeně hovět u tepla domácího krbu.

Optimální teplota pro každý pokoj

Prvním krokem, který byste měli podniknout na cestě k úspoře nákladů za energie, je nastavení optimální teploty v každém pokoji vašeho bytu. Důležitou věcí je rozlišovat jednotlivé pokoje a s nimi i teplotu jejich prostředí. Například optimální teplota v ložnici by se měla pohybovat mezi 17 a 20°C, pro kuchyň je ideální teplota 18°C a nejteplejší klima by mělo být udržováno v obývacím a dětském pokoji, kde je ideálem 20 až 22°C. Tyto teploty by měly být striktně dodržovány, protože už o pouhý jeden stupeň vyšší teplota v místnosti znamená 6% navýšení spotřeby energií a rovněž šestiprocentní ochuzení vašeho rozpočtu. Pokud máte v domě navíc pokoje, které trvale neobýváte, je dobré je pouze temperovat, čili vyhřívat na nízkou teplotu. Měli byste také pamatovat, že zvýšení teploty o jeden stupeň zvýší příkon některých spotřebičů jako je například lednička až o 6%, což by znamenalo, že si připlatíte i za elektřinu, pokud jí tedy už netopíte.

Šetří i správně rozestavěný nábytek

V případě, že chcete minimalizovat náklady za vytápění vašeho bytu, je dobré zamyslet se i nad rozmístěním jednotlivých kusů nábytku a dekoračních předmětů v místnostech. Všeobecně platí, že až 20% tepla může pohltit nesprávně rozestavěný nábytek nebo příliš dlouhé záclony. Teplu vzlínajícímu z radiátorů či kamen by měl být umožněn volný průchod do celé místnosti a dále do interiéru. Topná tělesa by tak proto neměla být zastavěna ani z části jednotlivými kusy nábytku. Stejně tak je tomu i v případě závěsů nebo záclon, které mohou sloužit jako dobrá izolace, ale pouze v tom případě, že nezakrývají radiátor. Taktéž by radiátor neměl sloužit v žádném případě jako sušička prádla.

Marek Procházka, vedoucí prodeje, OBI BerounTip odborníka:

„I přesto, že venku mrzne, je nutné v každé domácnosti větrat. Aby nedocházelo k výrazným tepelným ztrátám, je vhodné krátké, ale intenzivní větrání. Při takovém větrání se vzduch v místnosti ochladí, ale stěny zůstanou teplé. Při dlouhém a pomalém větrání by došlo k opačnému efektu, a tudíž by bylo zapotřebí většího množství tepla," radí Marek Procházka z berounského OBI marketu.

Chytrý a úspory přinášející pomocník

Nastavte si v domě teplotu v souladu s aktuální potřebou. Úspora spočívá zejména v tom, že zbytečně netopíte v době, kdy to není zapotřebí, tedy například kdy nikdo není doma. Pořiďte si termostatické hlavice, které reagují na aktuální teplotu v místnosti a podle toho zavírají ventil topení, čímž zamezují zbytečným tepelným ztrátám. Termostatické hlavice s časovými spínači, umožňujícími nastavit požadovanou teplotu na konkrétní den i čas, jsou cenově dostupné a k nalezení například v síti hobbymarketů OBI.

Konec tepelným ztrátám skrz okna

Otvorovými výplněmi, jimiž jsou okna, světlíky nebo střešní okna, může unikat zbytečně velké množství těžce vydobytého tepla. Pokud si nemůžete dovolit jejich nákladnou výměnu, ukážeme vám pár levných avšak účinných triků, jak zamezit tomuto negativnímu jevu. V první řadě pomůže zatahování závěsů či spouštění rolet během noci, čímž výrazně snížíte ztráty. Dalším krokem může být výměna zasklení. Instalace dvojskla s vysokou tepelnou izolací přináší hned několik výhod. Vedle úspory energie i ochranu proti UV záření, přičemž současně snižuje i hladinu hluku prostupujícího do budovy. Kýžené úspory může přinést i řádné utěsnění oken. Toho docílíme použitím samolepicích těsnících pásek, které jsou k dostání v hobbymarketech OBI, jež jednoduše nainstalujeme do mezery mezi okenním rámem a tabulí.

Efektivní podlahové topení

Snížení nákladů za vytápění můžete dosáhnout i zvolením podlahového typu vytápění. To je nejen ekonomicky úsporné, ale i šetrné k lidskému zdraví, protože se při jeho používání nevíří prach. Genialita podlahového vytápění vězí v systému rovnoměrného rozvádění tepla po celé místnosti a navíc jde teplo přímo od nohou, což je citelně příjemnější než od radiátoru. Oproti topení prostřednictvím radiátorů, lze tímto způsobem ušetřit až 20 % energie, přičemž zároveň v místnosti esteticky nepřekáží a podlaha nás hezky hřeje do nohou. 

Autor: Redakce 

Zdroj: http://www.denik.cz/jak-se-bydli/jak-doma-setrit-teplem-20121122.html

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN