Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Lidé zanedbávají kontroly komínů, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun

06. 10. 2012|

Pozor na komíny! Přesto, že kominíci mají začátkem topné sezony plné ruce práce s kontrolami komínů, ne však tolik, kolik by měli mít. Nezapomínejme, že platí nový zákon!

Obléct černé montérky, nasadit bílou čepici, hodit štětku přes rameno a vzhůru na komín. Začíná topná sezona a kominíci mají tradičně napilno.

„Práce mám dost. Když trochu nadsadím, tak někdy i deset komínů za den," říká kominík z Domažlic s příhodným jménem Marek Kouřil. Přestože by podle zákona měl být každý komín kontrolován pravidelně, lidé na toto nařízení mnohdy nedbají.

„Hodně lidí na to docela peče," říká další kominík Václav Suchý mladší. „V loňském roce se o nové povinnosti pravidelné kontroly komínů hodně mluvilo v médiích, takže si je většina lidí objednala, letos už to ale tolik nedělají. Myslí si prostě, že když to udělali vloni, tak že to stačí. Že když jsme žádnou chybu nenašli, tak se za ten jeden rok nic nestane," dodává.

Prohlídka za 500 korun

Návštěva kominíka přitom zabere jen kolem půl hodiny a stojí okolo pěti stovek. Pokud však lidé svůj komín zanedbávají a dojde kvůli tomu k požáru, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun.

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv přesně určuje termíny, kdy si mají lidé nechat svá zařízení zkontrolovat. Liší se podle toho, zda se komín používá celoročně nebo jen sezonně, jaký je výkon kotle nebo čím v něm lidé topí. Ti, kteří mají doma kotel o výkonu nižším než 50 kW, by si ho měli nechat zkontrolovat nejméně jednou za rok.

Pozor na podvodníky

Kominík Suchý letos zkontroloval kolem přibližně tří stovek komínů a mezi jeho zákazníky patří většinou stálí klienti, kterým firma Suchý a syn kontroluje komíny třeba už i dvacet let. Kominík zároveň upozorňuje, aby si lidé své kominíky vybírali pečlivě.

„Doporučuji všem, aby si na webových stránkách Společenstva kominíků ČR vyhledali platného revizního technika a nesvěřovali práci novodobým rádoby kominíkům, kteří o ní nic nevědí," radí Suchý.

Kominík po kontrole vždy sepíše zprávu, která je zároveň dokladem o tom, že komín zkontroloval. Pokud zjistí závady, připíše i termín, dokdy je musí majitel odstranit.

Hromadné revize

Některé obce zvou kominíky za účelem provedení hromadných revizí.

„U nás v Dílích už to takhle praktikujeme léta. Letos u nás už kominík byl, zájem o prohlídky komínu však projevila jen necelá polovina občanů, přestože jsme je upozorňovali, že je to zákonná povinnost. Možnost využívají hlavně senioři. Naše obec totiž uhradí kominíkovi cestovné, občan pak platí jen samotný výkon. Náš občan tak ušetří zhruba 110 korun," sdělil nám starosta Vlastimil Anderle.

Také hasiči apelují, aby lidé kontroly komínů nepodceňovali. Zahoření sazí je skutečným rizikem.

V domažlickém regionu došlo v roce 2011 k jedenácti případům zahoření sazí v komíně a ke dvěma případům zahoření zazděného trámu.

V celé republice pak vloni došlo k celkem 291 požárům způsobeným provozem komínů a dalším 135 požárům od provozu spotřebičů paliv. Tyto požáry si vyžádaly tři lidské životy, 48 zraněných a způsobené škody se vyšplhaly na téměř 75 milionů korun.

Popel odkládejte na bezpečné místo

Šéf HZS Domažlice Václav Petržík připomíná, že někdy se také zapomíná na opatrnost při nakládání s popelem. „Měl by být uložen na bezpečné místo, nejlépe do kovových nádob. V žádném případě bych nedoporučoval popel sypat na volné prostranství, kde může dojít k rozfouknutí ještě nevychladlého popela do hořlavých materiálů," poznamenal.

Autor: Stanislav Šebek, Milena Cibulková

Zdroj:
http://www.denik.cz/jak-se-bydli/lide-zanedbavaji-kontroly-kominu-hrozi-jim-pokuta-az-deset-tisic-korun-20120927-.html


Aktualizováno (Sobota, 06 Říjen 2012 20:00)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN