Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Paradox. Lidé chtějí byty, ale staví se jich méně

25. 08. 2012|

Těžká koule na noze. I tak by se dal popsat pocit mnohých lidí, kteří se rozhodli koupit byt a řadu příštích let žít s vědomím, že ho musí splatit. Za jak dlouho?

Nejrychleji by byla byt schopna splatit mladá rodina v Ústí nad Labem a podle realitní společnosti RE/MAX by jí to trvalo tři roky. Naopak v Praze by se stejná rodina dluhu zbavovala deset let.
 

Nutno dodat, že se jedná o ideální případ. Realitní makléři totiž vycházeli z průměrné mzdy a průměrné ceny bytu 2+1 v daném kraji, přičemž každá rodina by na bydlení dávala třetinu svých příjmů.

Přesto se jedná o zajímavé srovnání, z něhož vyplývá, že kromě Prahy by rodiny byt splácely nejdéle také v Jihomoravském nebo Pardubickém kraji. Nejrychleji pak po už zmíněném Ústeckém i v Libereckém nebo Karlovarském kraji (viz grafika).

V současné době sice výrazně vzrostl zájem o byty, podle spolumajitele společnosti MM Reality Miroslava Jonáše je po nich dokonce poptávka vyšší o 25 procent oproti loňsku, nelze ale čekat, že by se lidé vrhali na bydlení v Ústeckém kraji, protože je nejlevnější.

To potvrdil i výkonný ředitel firmy RE/MAX Hanuš Němeček. „Zájem o bydlení v ústeckém regionu tlumí vysoká nezaměstnanost a nejistota na trhu práce. Navíc mnoho rodin nedosahuje na statistický průměrný příjem. Proto ani při nízké ceně bytu není poptávka nijak extrémní," vysvětlil.

Naopak lidé v Praze nebo Brně mají větší jistotu zaměstnání, takže jsou ochotnější riskovat a nebojí se svůj byt splácet déle. „To se zprostředkovaně odráží v prodejní ceně bytu," doplnil Hanuš Němeček. Zatímco tedy v Ústí nad Labem je možné nejžádanější byt 2+1 s průměrnou rozlohou 60 metrů čtverečních pořídit za zhruba půl milionu korun, v Praze už za něj dají 2,6 milionu korun.

Byty by mohly být dokonce dostupnější. Statistiky ukázaly, že jejich ceny v druhém letošním čtvrtletí klesly o 0,9 procentního bodu. „Ceny nejrychleji klesaly v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Nadprůměrný pokles však zaznamenala také Praha," přiblížil pro ČTK ředitel realitního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Výrazněji podle něj zlevňovaly byty v panelových domech.

Nové byty netáhnou

V příštích měsících by se však cena podle makléřů neměla výrazně měnit. Vliv by podle nich neměla mít ani deregulace nájemného od ledna příštího roku. „Po novém roce zásadní změny neočekáváme. Je to v podstatě stejný případ, jako když došlo ke změně DPH, ceny bytů tehdy také výrazně neposkočily," doplnil Miroslav Jonáš.

I přes nápadně vyšší poptávku se v České republice staví nových bytů stále méně. Podle Českého statistického úřadu v porovnání s loňským červnem se výstavba propadla dokonce o více než 17 procent. Analytik ČSOB Petr Dufek přitom tvrdí, že bytová výstavba si stále hledá svoje dno a nic zatím nenaznačuje obrat k lepšímu.

Vysvětlení rozporu mezi zvyšující se poptávkou po bytech a menším stavebním nasazením nabídl Miroslav Jonáš: „O novostavby je zájem v porovnání se starší zástavbou minimální. Poptávající mají největší zájem o starší byty 1+kk nebo 2+kk, takzvané startovací byty. Velký zájem je také o staré domy na vesnicích do jednoho milionu korun."

Ceny bytů

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš: Trh není ani náhodou nasycen. Poptávka by tu měla být

Stavaři zažívají velmi těžké chvíle. Letní měsíce vždy znamenaly pracovní příležitosti a pro firmy zakázky. Letos je tomu jinak. Český statistický úřad zjistil, že stavebnictví se v červnu propadlo o 8,4 procenta. Takový pokles prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš za posledních dvacet let nepamatuje.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš

Český statistický úřad zaznamenal, že v červnu se opět propadla výstavba nových bytů. Domníváte se, že tento trend bude pokračovat?
Určitě pokračovat bude. Není to otázka jen bytové výstavby a pozemních staveb, ale obecně stavebnictví. Nejdramatičtější je to v dopravní infrastruktuře. Každopádně u bytů situace dobrá není. Snažíme se s vládou dojednat určité kroky, které by měly vést k oživení. Ať už je to opětovné nastartování dotačního programu Panel nebo Zelená úsporám. Ty sice přímo nesouvisí s novou bytovou výstavbou, ale pomohlo by to našemu odvětví. Jinak si troufnu říct bez jakéhokoliv uzardění, že situace nebude do roku 2015 rozhodně lepší. Naopak bude horší.

Jen výstavba zaznamenala sedmnáctiprocentní propad oproti loňskému červnu. Je to vrchol, nebo mohou stavaři čekat ještě horší čísla?
Není to vrchol. Trh sice není ani náhodou nasycen a poptávka by tu měla být, ale investoři jsou opatrní. Tento propad tedy bude na tisíc procent pokračovat. Nejsou přijímány žádné kroky pro to, aby se situace změnila. Oproti roku 2008 je výkon ve stavebnictví nižší o 25 procent. Za posledních 20 let jsme nezažili, aby stavebnictví v meziročním srovnání 
propadlo o 8,4 procenta.

Situaci zřejmě nepomůže ani zamýšlené zvýšení DPH.
Ano, kromě škrtů může situaci negativně ovlivnit i DPH a jeho úprava na 21 procent. Ale zvyšováním daní ekonomiku nikdo nikdy ani 
v budoucnu nerozhýbe.
Nemůže se slabší výstavba nových bytů projevit chátráním těch starších?
Stimulační nástroje na rekonstrukci starého bytového fondu jsou nulové. Ty by mohly pomoci i podnikatelům. Třeba již zmíněný program Panel, který je určen na opravy panelových domů, by pomohl malým a středním firmám.

Můžeme se dočkat toho, že by v budoucnu byl nedostatek bytů?
Na to se těžko odpovídá, ale určitý problém to vyvolat může. Když srovnáme naši civilizační úroveň, tedy investice a vybavenost stavbami v České republice na tisíc obyvatel, se zeměmi Evropské unie, jsme ve spodní třetině. Dříve se prodalo 35 tisíc bytů, teď jsme na číslech 
o řád nižších.

Nakolik pociťují současnou situaci firmy, které se výstavbou bytů zabývají?
Asi před třemi roky pracovalo ve stavebnictví nějakých 450 tisíc lidí, teď už jsme pod 400 tisíci. Firmy na tom jsou zle. Dělali jsme průzkum asi mezi 150 firmami. Ptali jsme se, jak vidí svoji budoucnost, ekonomiku, zaměstnanost, bytové zakázky. Přibližně 66 procent z těchto firem to nevidí vůbec růžově.

Týká se tento propad všech krajů, nebo jsou i výjimky?
Vždycky na tom byl nejlépe Středočeský kraj. Souvisí to s pracovními příležitostmi, takže jsem přesvědčen, že i dnes v době slabých čísel si nejlépe vede Středočeský kraj.

Autor: Vilém Janouš

Zdroj:
http://www.denik.cz/trendy/paradox-lide-chteji-byty-ale-stavi-se-jich-mene-20120815-x2hu.html


 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN