Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Audit Ministerstva průmyslu a obchodu shledal pochybení v postupu CzechInvestu.

16. 08. 2012|

Ministr MPO Martin Kuba se seznámil s výsledky auditů prováděných v agentuře Czechinvest, na základě zjištěných informací shledal, že výběrová řízení a systém zveřejňování neodpovídají nárokům o zadávání veřejných zakázek.

Ministr Kuba pověřil ihned po zveřejnění článku serveru Česká pozice dne 12. 7. 2012 náměstka ministra Martina Frélicha (Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje), aby prověřil průběh vypsání veřejné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Audit nechal ministr Kuba doplnit dne 2. 8. 2012 také o IT analýzu, která měla popsat elektronický proces vypsání uvedeného výběrového řízení.

"Audit měl dvě části, kdy první se týkala právního posouzení postupů při vypsání veřejné zakázky a druhá část pak objektivního technického posouzení funkcionality systému, tzv. profilu zadavatele agentury CzechInvest, kdy nebylo zřejmé, zda byla zakázka zveřejněna v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek," uvedl ředitel sekce fondů EU Petr Očko.

Provedený audit odhalil celou řadu pochybení. Mezi ta nejzávažnější patří:

Agentura CzechInvest nebyla schopna prokázat, že zmíněná zadávací dokumentace byla umístěna na profilu zadavatele po celou zákonem požadovanou dobu. V tomto smyslu zde je možno shledat porušení zákona o veřejných zakázkách.
Hodnotící komise při vyhodnocování vítězné nabídky dostatečně neodůvodnila přidělení počtu bodů jednotlivým nabídkám, záznam zhodnocení nabídek je vágní a tedy celý tendr je napadnutelný ÚOHS.
Agentura CzechInvest vypsání zakázky nijak nekonzultovala s MPO, přičemž takovouto koncepční změnu by dle vlastního statutu měla projednat alespoň v rámci Řídícího výboru CI, který vede příslušný gesční náměstek MPO. Tím, že se tak nestalo, došlo k pochybení ze strany generálního ředitele agentury, který měl jednání Řídícího výboru iniciovat a tento záměr na něj předložit k projednání.
V rámci výběrového řízení bylo osloveno pět firem, které však z větší části nepředstavují reprezentativní výběr zástupců z předmětné oblasti.
Redakční systém, jehož prostřednictvím CI zveřejňuje podlimitní veřejné zakázky, nesplňuje požadavky nového zákona o zadávání veřejných zakázek na profil zadavatele, zejména není obecně schopen plně zajišťovat auditovatelnost. Systém umožňuje přímé odstraňování přiložených souborů dokumentů včetně všech jejich záznamů o změně, aktualizaci atd., čímž dochází k porušení referenční integrity záznamů a znemožnění auditu záznamů.
Z důvodu nedostatečné funkcionality redakčního systému, není možné zcela stoprocentně potvrdit či vyvrátit, zda zadávací dokumentace byla uveřejněna na profilu zadavatele po celou dobu zákonem požadované lhůty. Z hlediska ZVZ je takovouto neprokazatelnost nutno považovat za nenaplnění požadavků zákona.
Prokazatelné je, že dne 12. 7. 2012 zaměstnankyně agentury CzechInvest zveřejnila na profilu zadavatele příslušnou dokumentaci, a to s datem k1. červnu 2012. Doporučením je, aby MPO v této věci vůči CI postupovalo tak, jako by zadávací dokumentace zveřejněna nebyla.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který aktuálně pobývá v zahraničí, se s výsledky auditu seznámil a považuje je za závažné.

"Postupy při vypsání veřejné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory a zejména skutečnost, že outsourcing takto významné služby nebyl projednán alespoň s gesčním náměstkem ministra a v Řídícím výboru CzechInvestu, považuji za závažné manažerské selhání pana generálního ředitele. Audit navíc odhalil, že celý redakční systém CzechInvestu neodpovídá požadavkům novely zákona o zadávání veřejných zakázek a je prakticky neauditovatelný. S ohledem na zjištěné skutečnosti jsem se rozhodl odvolat Miroslava Křížka z funkce generálního ředitele agentury CzechInvest. Od zítřka pověřuji řízením agentury Petra Očka, ředitele sekce fondu EU," říká ministr průmyslu Martin Kuba.

Zdroj a autor: www.mpo.cz

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN