Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Nízkoenergetické domy budoucností českého stavebnictví?

26. 05. 2012|

Nízkoenergetické stavby nejsou jen trendem posledních let, ale především budoucností evropského stavebnictví. Novela směrnice Evropského parlamentu přikazuje členským státům Evropské unie, aby všechny nové budovy postavené po roce 2020 měly téměř nulovou spotřebu energie.
 

Konkrétní definici a číselnou úroveň „téměř nulové spotřeby" si stanoví každý stát. Developerské a stavební firmy budou muset nové předpisy respektovat. Kdo nezaváhá a začíná se na změny připravovat již nyní, získává náskok před konkurencí. Úsporným budovám nahrává i neustálé zvyšování cen energií a tepla, protože se čím dál více lidí zajímá, jak ušetřit rodinné finance. Ne každý je však ochoten zaplatit za nízkoenergetickou stavbu odpovídající cenu, která přitom není o mnoho vyšší. Stále totiž chybí potřebná osvěta.

Ač se počáteční vyšší náklady na pořízení nízkoenergetického domu či bytu vrátí ve formě úspor na vytápění a celkový provoz, o službě životnímu prostředí ani nemluvě, lidé v Česku dosud nejsou příliš zvyklí přemýšlet nad bydlením jinak než z pohledu aktuální kupní ceny bytu.Kupující by se měli více zajímat o celkovou finanční náročnost objektu na provoz. Tedy o množství energií potřebných na vytápění, ohřev vody a osvětlení a o odpovídající náklady.

Například společnost YIT Stavo, která v Praze staví nízkoenergetické bytové projekty, nechala zpracovat konkrétní výpočty. Její klienti tak získají jasnou představu, kolik mohou uspořit. „Pozorujeme, že se na energetickou náročnost a s ní spojené provozní náklady dotazuje stále více zájemců o nové bydlení. Pro klienty proto u každého našeho bytového projektu zpracováváme tzv. energo brožuru, ve které naleznou detailní informace jak o stavebních aspektech, tak i o konkrétních finančních úsporách. Bývají velmi mile překvapeni, protože většina nemá přesnou představu, jak moc mohou bydlením v nízkoenergetické budově vlastně ušetřit. Nechali jsme odbornou firmu spočítat a porovnat výdaje na vytápění a ohřev vody v bytě z našeho projektu KOTI Hájek a v panelovém domě postaveném před rokem 1980. Výsledkem je, že v panelákovém bytě o 44 metrech čtverečních obyvatelé ročně zaplatí 17.656 Kč a v novém bytě o velikosti 48  metrů čtverečních v KOTI Hájek pouze 6.101 Kč. Roční úspora tak činí téměř 12.000 Kč a z rodinného rozpočtu domácnost vydá o celých 963 korun měsíčně méně," vysvětluje na konkrétním příkladu Dana Bartoňová, obchodní a marketingová ředitelka společnosti YIT Stavo.

Obecně platí, že čím kvalitnější izolace budova má, tím jsou náklady nižší. Obdobný efekt jako dobré zateplení mají solární kolektory na ohřev teplé vody. 

Odborníci se shodují, že propracovaná osvěta v Česku zatím chybí. Například ve Finsku je nízkoenergetické bydlení standardem. Běžné je mít mechanickou ventilaci s rekuperací vzduchu, která mění vydýchaný vzduch za čerstvý a využívá systém zároveň k vytápění. Narozdíl od západních a severských zemíkde je poptávka po úsporných stavbách několikanásobně vyšší, se u nás tento trend prosazuje pozvolna.

Marcela Kukaňová, Karolína Blinková, Crest Communications

Autor: Redakce

Zdroj: http://www.denik.cz/trendy/nizkoenergeticke-domy-budoucnosti-ceskeho-stavebnictvi-20120523.html

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN