Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Co stojí v cestě čerpat 600 milionů korun pro bydlení z evropských fondů?

26. 05. 2012|

Návrh novely zákona o Státním fondu rozvoje bydlení prošel po prvním čtení v Poslanecké sněmovně také schválením Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj, s jednomyslným doporučením všech členů, aby byl zákon urychleně projednán a schválen.

Pokud se poslanecký návrh změny zákona o Fondu nestihne projednat ještě před parlamentními prázdninami, hrozí, že Česká republika nebude moci čerpat 600 milionů z evropských strukturálních fondů v rámci finančního nástroje Jessica do konce tohoto programovacího období: „Alokovaná částka 600 milionů korun má být určena pro plnění vládní Koncepce bydlení do 2020 a umožní pokračovat v programu Panel. Pokud nebude o změně zákona rozhodnuto nejpozději v září, program JESSICA nebude moci být implementován a SFRB nebude moci peníze pro podporu bydlení přijmout.“, upozorňuje ředitel SFRB, Ing. Jiří Koliba. Tyto prostředky mají zajistit nastartování programu nízkoúročených úvěrů na opravy a regenerace, pod názvem Panel 2013 +.

Poznámka:
Co znamená změna zákona o SFRB:

k čerpání zdrojů EU pro bydlení je nutný vznik holdingového fondu, prostřednictvím kterého bude mít Česká republika šanci zvýšit dosavadní objem čerpání ještě v aktuálním končícím programovém období
kapitola 600 milionů korun umožní poskytování návratných forem podpory - nízkoúročené úvěry, záruky na opravy a rekonstrukce bytových domů; finanční prostředky se tak stanou národními zdroji, které se v čase zhodnotí, a bude možné je opakovaně vlastníkům bytů pro zkvalitnění jejich bydlení poskytovat s ohledem na přechod z nevratných dotačních forem podpory na revolvingové nástroje postrádá dosavadní úprava zákona a výdajových limitů SFRB opodstatnění – úvěry musí příjemci splácet, a proto Fond musí mít možnost poskytnout jim větší objem, než bylo možné u dotací na činnost holdingového fondu, podmínky úvěrů a poskytování financí na jednotlivé projekty bude dohlížet tzv. investiční rada, složená z předních odborníků a specialistů (např. profesor Michal Mejstřík, RNDr. Luděk Neidermayer nebo Ing. Petr Zahradník a další) Zpravodaj zákona, pan poslanec Jan Smutný z TOP 09 zákon i předložené podklady podpořil a navrhl novelu schválit.

Zástupci Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj si uvědomují nutnost operativního jednání, a proto jednohlasně odsouhlasili navrhovanou novelu zákona o SFRB a doporučili ji k urychlenému schválení v rámci souběžného druhé a třetího čtení v Poslanecké sněmovně.

Jana Marešová
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ,
mobil: 723 232 453, tel.: 221 771 631

Zdroj:  http://www.sfrb.cz/o-sfrb/pro-media/

Aktualizováno (Sobota, 26 Květen 2012 19:12)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN