Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Spotřebitelský úvěr. Dobrý sluha, zlý pán

12. 05. 2012|

Lichva stále žije. Zhoršené ekonomické podmínky vytvářejí živnou půdu.
 

Nákup rodinné dovolené, dražšího elektrického spotřebiče nebo potřeba kapitálu v podnikání ještě před fakturací služeb. Případů, kdy lidé běžně využívají rychlé půjčky, je dost. Jak však rozpoznat férový obchod a neskončit v sítích lichvářů nebo v bludném kruhu dalších a dalších půjček? Jak z ojedinělé situace neudělat kolotoč splátek a poplatků?

Pozor na podmínky

„Dříve, než si lidé půjčí, měli by si danou firmu prověřit na internetu," říká svůj názor provozovatel portálu Bezbanky.cz Aleš Budín.

„Transparentnost půjčky lze poznat pouze na základě důkladného pročtení smlouvy. Zájemci by si měli dát pozor zejména na různé skryté náklady, například na poplatky za poskytnutí půjčky, případně i za schválení. Dále na penále a pokuty při nesplnění nebo opoždění splátky, které bývají několikanásobně vyšší než samotná roční průměrná sazba nákladů."

Nejasná definice

Trestný čin lichvářství je podle zákona poskytnutí peněžní půjčky s nepřiměřenou úrokovou sazbou v situaci, ve které věřitel zneužívá něčí rozumové slabosti, tísně či nezkušenosti. Výši úroku, která by lichvu přesně vymezila, však český právní řád nestanovuje.

„Definice lichvy není zcela jednoznačná. Domnívá-li se občan, že se jedná o trestnou činnost, má možnost podat trestní oznámení. Ovšem vždy záleží na posouzení konkrétního případu orgány činnými v trestním řízení," připustila vrchní komisařka Policie ČR Dagmar Bednarčíková. Podle ní se ovšem občané obracejí na policii zpravidla až v době, kdy se dostanou do dluhové pasti. Částky, které mají zaplatit, už pak geometricky rostou. Tvrdí, že lichva je nebezpečný problém, pohlcující hlavně sociálně slabé, málo vzdělané, gamblery a podobně.

Policie ČR ročně eviduje několik desítek případů lichvářství, i když v posledních třech letech jejich počet významně klesá. Zatímco v roce 2008 bylo zaznamenáno šedesát šest případů, v loňském roce to bylo osmnáct deliktů. Na lákání důvěřivých lidí se využívají především poutače na sloupech veřejného osvětlení, plakáty v poštovních schránkách a televizní spoty.

„Velký pozor je třeba si dát na firmy z letáků. Jejich zisk je často založen na tom, že lidé lačnící po levné půjčce zavolají na uvedené telefonní číslo a zaplatí desítky korun za hovorné. Také je hodně případů, kdy k půjčce nedojde, ačkoli zájemce složí takzvaný vstupní poplatek," varuje Aleš Budín, který se na tuzemském trhu věnuje krátkodobým půjčkám už téměř dvacet let.

Podle něj existují dvě skupiny zákazníků rychlých půjček. Tu první tvoří ti, kteří vytloukají klín klínem a finanční problém pouze oddalují.

Druhá skupina jsou podnikatelé či fyzické osoby, kteří potřebují peníze skutečně rychle, ale z různých důvodů je v bance nedostanou.

Když je však odmítnou renomované instituce, znamená to, že rozpočet těchto lidí už nemusí unést další výdaje na splátku úvěru. Raději by proto měli hledat cestu, kde ušetřit, než si brát novou půjčku.

Vyplatí se vědět

- Oslovte co nejvíce kvalitních úvěrových společností a srovnejte nejen to, o kolik půjčku přeplatíte, ale také nefinanční kritéria. Jde zejména o podmínky ve smlouvě, které se týkají hlavně sankcí za nesplácení.

- Než cokoliv podepíšete, text si přečtěte. Pokud všemu nerozumíte, smlouvu na místě nepodepisujte. Vždy máte možnost vzít si takový materiál domů a tam si jej v klidu prostudovat a třeba se i poradit se.

- Když vám ověřené společnosti půjčku nedají, je to znamení, že ji pravděpodobně nebudete schopni splácet. Nabídka od lichvářů vám nepomůže, ale naopak ještě více ublíží.

- Pokud se dostanete do problémů se splácením, obraťte se v první řadě na společnost, od které úvěr máte. Pokuste se dohodnout na změně výše splátek či odkladu. Nepůjčujte si jen proto, abyste splatili dluh. V takovém případě se dostanete do spirály a nedopadne to dobře. Dříve nebo později skončíte u lichváře, který vás připraví o vše.

- Případný problém řešte hned a pomoc hledejte u odborníků. V České republice již působí několik neziskových organizací, které se věnují poradenství a řešení finančních problémů rodin.

Autor: Jozef Gáfrik

Zdroj: http://www.denik.cz/trendy/spotrebitelsky-uver-dobry-sluha-zly-pan-20120430-df5p.html


 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN