Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Také na váš byt může dostat zálusk spekulant

23. 03. 2012|

Nájemníkům v Praze čekajícím na privatizaci nabízí „pomoc“. Jde však tvrdě za vlastním ziskem. Lidé nakonec mohou o bydlení přijít.

Prahou obchází „štědrý“ mecenáš nájemníků, čekajících na privatizaci bytu. Nabízí jim pomocnou ruku v případě finančních potíží.

Prý je ochoten uhradit dluhy na nájemném, nebo přes údajně dobré kontakty na radnici zarazit výpovědní lhůtu z obecního bytu. Někdy neváhá nabídnout výhodnou půjčku na akontaci, případně tvrdí, že uhradí celou částku za některý ze sociálně zvýhodněných bytů.

Ne náhodou si vybírá především starší nájemníky. A rozhodně nejedná nezištně. Jak uvádí čtenář Deníku Jiří M. z Jižního Města, žádá „jen jediné“ podpis pod smlouvu.

„Na základě jím předkládané smlouvy by mu po dožití nájemníka spadl byt do klína. Na každém takovém bytě by mohl vydělat až půl druhého milionu korun. Alespoň v případě Jižního Města, kde jsou nyní nájemníkům nabízeny k privatizaci byty za sociálně zvýhodněné, nikoliv tržní ceny,“ popisuje čtenář. Sám na nabídku před několika měsíci zareagoval. „Dostal jsem dopis do schránky. Byla tam nabídka a telefonní číslo. Vím bezpečně, že i někteří moji sousedé byli vytipováni a také zareagovali. Nevím, zda-li někdo nakonec podepsal,“ dodává Jiří M.

Případy se objevují i v dalších městských částech

Z ohlasů dalších čtenářů Deník zjistil, že tento „fantom“ zřejmě neúřaduje pouze na Jižním Městě a rozhodně není sám. Podobné případy se poslední dobou čím dál častěji objevují také v Praze 3 a 8, kde se schyluje k další zásadní vlně privatizace bytového fondu.

Žižkovská radnice už byla dokonce nucena vydat oficiální varování. Distancovala se od anonymního dopisu, který se v posledních dnech objevil ve schránkách některých nájemníků, čekajících na privatizaci. Opět je v něm nabízena nejen finanční pomoc.

Podle místostarosty Prahy 3 pro otázky bydlení Tomáše Kalouska navíc slibuje spolehlivé a rychlé zajištění nového bydlení, a vyrovnání dluhu s městskou částí v případě, že nájemník na privatizaci nedosáhne.

Dopis je prý podepsán iniciály David P. a uvádí kontaktní telefon a e-mail.

„Obáváme se, že jde o pokus získat profit z privatizačního procesu na úkor nájemců i městské části, a to způsobem, který se příčí dobrým mravům,“ komentoval případ Kalousek a vyzval nájemníky k opatrnosti.

„Množí se i různé nabídky od realitních kanceláří i finančních ústavů, které mnohdy vyvolávají dojem, že spolupracují s radnicí naší městské části,“ dodal místostarosta Prahy 3.

V podobném duchu reagoval také zastupitel Prahy 8, zvolený za Karlín a Libeň Václav Musílek. Také obyvatele Prahy 8 totiž kdosi obesílá dopisy a kontaktuje je s výhodnými nabídkami „pomoci“ při privatizaci.

„Uzavřením jakýchkoli smluv o odprodeji bytu, budoucí družstevního podílu a podobně se můžete dopustit jednání v rozporu se statutem nájemníka obecního bytu. Pokud tím zpochybníte své postavení oprávněného nájemce, můžete být z privatizace vyloučeni,“ varuje Musílek.

Nejen nájemníkům, kteří nalétli na líbivé sliby, nabízí bezplatné poradenství.

Autor: Jakub Krupka

Aktualizováno (Pátek, 23 Březen 2012 14:36)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN