Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

47. týden 2018

19. 11. 2018|

Kontrola technického stavu domu před zimou


Analýza sálavého toku podlahového a stropního vytápění – výzkumná zpráva


Způsoby nabytí nemovitosti a úskalí s tím spojená I.


Topná sezóna začala, máte v pořádku kotel?
Topná sezóna již začala, a proto přinášíme rady od  českého výrobce plynových kotlů a elektrokotlů, společnosti Thermona. Odpovídá pan Milan Kubíček, obchodní ředitel společnosti.

alt

Pane řediteli, jakým způsobem postupovat, aby lidé topili za co nejméně peněz, ale na druhé straně spolehlivě a bez problémů?
Co se týče úspor, na prvním místě je třeba zamezit únikům tepla z domu do okolí. To znamená zateplit a výměnit okna! Je ale třeba také mít v pořádku topný systém potažmo kotel. A ze své zkušenosti mohu říct, že na to lidé velmi často zapomínají.

Jak poznáme, že máme kotel a topný systém v pořádku?
Laik to má vždycky těžké. On to mnohdy nezaregistruje. On to pozná až když je nějaký problém s kotlem (úniky kapalin nebo kotel úplně nefunguje). Také to možná pozná  z vyúčtování, protože mu neúměrně vzrostou náklady na vytápění. V obou těchto případech už je vlastně pozdě. Je proto dobré, zvlášť,  pokud máme nějaký starší kotel, pozvat si každoročně servisního technika, který posoudí stav kotle, případně ho seřídí a vyčistí.

Thermona je především výrobce plynových kotlů. Mají tyto kotle z hlediska provozu a servisu nějaká specifika?
Plynové kotle jsou tzv. vyhrazená zařízení, na které se vztahují velice přísné předpisy z hlediska bezpečnosti provozu. Proto doporučujeme jako výrobci provádět na těchto kotlích každoroční servisní prohlídky. Je to důležité z hlediska ekonomiky provozu kotle, protože zanesený a nevyčištěný kotle má nižší účinnost a tím pádem i vyšší náklady na provoz. Nehledě na to, že, neseřízený a nečištěný kotel se může dokonce velmi nebezpečný.

Můžete nám to nějak přiblížit?
Poslední dobou výrazně přibylo otrav oxidem uhelnatým, jejichž příčinou může být kromě nesprávně udržovaného komína i dlouhodobě neudržovaný a nečištěný plynový spotřebič.  Může se stát i smrtící zbraní. Bohužel oxid uhelnatý je nebezpečný tím, že není nijak cítit a otravy  přichází náhle a nečekaně. Zvláště při výměně oken se nám můžou změnit tahové podmínky a může nastat problém. Řešením je např použití bezpečnějších kondenzačních kotlů.

Na koho se mohou lidé ohledně servisních prohlídek u plynových kotlů obracet ?
Čtenáře, kteří topí ve starších plynových kotlích, bude jistě zajímat, kdy vlastně je čas na výměnu kotle a jestli se dá takovou výměnou plynového kotle něco ušetřit.

Odpovědi na uvedené otázky naleznete v našem Elektronickém zpravodaji.


Zajímá Vás bytová problematika? Chcete se dozvědět víc o zajímavostech ze světa bydlení?
Máme pro Vás řešení.
Navštěvujte pravidelně naše internetové stránky, staňte se naším fanouškem na FB, odběratelem Zpráv PNDTV nebo Elektronického magazínu a budete informováni o všem, co se děje.

Aktualizováno (Pondělí, 19 Listopad 2018 08:34)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN