Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 19. týden 2017

8. 5. 2017|


Hospodaření s dešťovou vodou - veřejná diskuse v Praze Ďáblicích


Práce s aktéry městských stavebních projektů: informovat, naslouchat a spoluplánovat


Daň z věcí nemovitých – složenky putují do schránek poplatníků


Klimatizací dnes nemusíte jen chladit
Mít klimatizaci v domě je dnes v Česku stále ještě přežitek. Lidé se klimatizací bojí. Jsou to pro ně hlučné stroje, které umí dělat jen strašnou zimu a angínu. Jenže to tak není. Vzbuďme se, je jednadvacáté století!

Představte si stroj, který umí dělat svou primární funkci na sto procent (v tomto případě chladit). Pak jsou schopné čistit vzduch, vysušený ochlazený vzduch opět zvlhčit, a pak když je potřeba, svou funkci zcela obrátí a tady třeba začnou topit. Myslíte, že je to fikce? Nikoliv. Už mnoho let nikoliv.
Tak například jsou moderní klimatizace vybaveny filtry, které zachycují nejen prachové částice, ale i bakterie, spory plísní a další patogeny. Takzvané DNA filtry detekují toxické látky s ještě vyšší účinností. Některé klimatizace obsahují ionizátor – generátor záporně nabitých iontů. V přírodě je v čistém vzduchu množství kladných a záporných iontů přibližně v rovnováze, ale v domácnostech převažují kladně nabité ionty. Záporně nabité ionty působí prokazatelně pozitivně na lidské zdraví.
Princip je podobný jako u lednice, akorát, že chlad nenecháváme uvnitř boxu lednice, ale vyfukujeme jej do místnosti. Princip je založený na tom, že pro vypaření kapaliny je zapotřebí dodat nějaké teplo. Toto teplo se odebírá z okolí, čímž dochází k ochlazování části klimatizace.
Teď podrobněji. Kompresor vtlačí chladivo v plynném stavu do výměníku (černá mřížka z tenoučkých trubiček na zádech lednice), kde se plyn ochladí a změní na kapalinu. Tím odevzdá teplo okolí. Pak přejde kapalina prudce do větších trubek výparníku. Tím, že se změní tlak a objem, musí se podle stavové rovnice změnit i teplota. Chladivo se tak začne odpařovat. Jenže teplo na odpaření se v celém procesu musí někde vzít. A tak ho odebírá z okolí, čímž jej ochlazuje až na teplotu kolem -20 °C.
Další užitečnou funkcí je možnost ovládání horizontálního i vertikálního proudění vzduchu. Některé klimatizace také dokážou v případě potřeby snižovat vzdušnou vlhkost, nebo naopak vzduch v místnosti zvlhčují. Dálkové ovládání, digitální displej a automatické režimy jsou samozřejmostí. Některé typy obsahují příslušná rozhraní a lze je zařadit do řídicího systému budovy.

Pokračování článku naleznete ZDE.

Aktualizováno (Pondělí, 08 Květen 2017 13:58)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN