Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 16. týden 2017

18. 4. 2017|

Bilance topné sezóny – více než 800 požárů od komínů


Rizika chytrých zařízení a jejich zabezpečení


Zřizování malých otvorů ve stropech


Typ omítky je stejně důležitý jako dobrý kabát
Jakou vybrat omítku? Akrylátovou, silikátovou, silikonovou, nějakou kombinaci…? To je těžké rozhodování. Na omítce bychom ale šetřit neměli. Jde vlastně o kabát domu, který je buď kvalitní a vydrží, nebo kvalitní není a za chvíli bude zničený.

 

Rozhodování o vhodnosti omítky můžete nechat na odbornících. Zedníci vám ale velmi často navrhnou tu nejlevnější variantu, protože je to prostě nejžádanější. Co nejvíce ušetřit je v našich krajích nejobvyklejší téma i u staveb. Ale kdo přemýšlí, ten se musí nad výběrem omítky zastavit a třeba se i ve výsledku plácnout přes kapsu, protože to nejlevnější není vždy to správné.

Akrylátové omítky
Tohle je ta nejlevnější varianta. Součástí omítky jsou pryskyřice, které povrch uzavřou. Znamená to ovšem, že omítka má špatnou paropropustnost. Nelze ji tedy aplikovat tam, kde naopak paropropustnost chcete mít dobrou – na difuzně otevřené stavby nebo na zateplené domy pomocí vaty. V těchto případech totiž chceme, aby pára prostupovala skrz celou konstrukci až ven, a ne aby kondenzovala na vnitřní straně omítky, jako kdyby na domě byla pláštěnka. Tento typ omítky pak nevadí u zateplovacích systémů pomocí polystyrenu, protože ten je už sám o sobě nepropustný. Další nevýhodou je náchylnost na znečištění.
Zásadní výhodou akrylátových barev je ovšem její snášenlivost s jakýmikoli pigmenty odstínů, a to včetně zářivých organických. Zákazníci tak mají možnost prakticky jakékoli barvy.

Silikátové omítky
Pokud hledáte opravdu dokonale paropropustnou omítku, pak silikátová je ta pravá. Je na bázi draselného vodního skla, což zvyšuje přídržnost s podkladem, protože jde o chemickou vazbu. Ovšem nároky na podklad jsou proti ostatním omítkám vysoce nadstandardní. Lze ji totiž aplikovat pouze na materiály, které obsahují křemík, jako třeba vyzrálé štukové omítky. Podklad musí být opravdu dobře připravený. Problém je s omezeným množstvím odstínů, protože nelze míchat omítku s organickými (jasnými) pigmenty.
Horší vlastnosti vykazuje v nasákavosti. Může se tak stát, že se na fasádě objevují při dešti mokré skvrny, které následně vysychají.
Silikátová omítka může být aplikována na všechny druhy zateplovacích systémů. Výhodou je i přirozená fungicidní vlastnost, kterou musí ostatní omítky dohánět přídavky, jež se však postupem času vymyjí.
Silikátová omítka se používá tam, kde je třeba intenzivně odvádět vlhkost ze zdiva a dát domu patinu, tedy například u rekonstrukcí starých domů.

Silikonové omítky
Nejdražší, ale také technologicky nejlepší řešení je silikonová omítka, která je dostatečně paropropustná, pružná a vodoodpudivá. Může za to přídavek silikonu do pojiva. Ten musí být dostatečně velký, jinak jde o zcela jiný typ omítek (viz dále). Nevýhodou je přirozená absence fungicidity a tedy nutnost přidávání fungicidních přídavků, které v omítce ale nevydrží na věky. Také stejně jako silikátové omítky se nemohou pojit s organickými světlými pigmenty.
Ovšem velkou výhodou je jejich efekt samočištění. Vysoké povrchové napětí silikonu nechává stéct vodu s nečistotami po povrchu, takže nepořádek neulpívá na fasádě a ta je čistší.

Pokračování článku naleznete ZDE. 

Aktualizováno (Úterý, 18 Duben 2017 18:38)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN