Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 15. týden 2017

10. 4. 2017|

Kotlíková kalkulačka 2017
Vyhodnocení roční úspory při výměně starého zdroje tepla za nový zdroj tepla z pohledu nákladů na palivo nebo elektřinu


Energetická bilance solární soustavy při nestandardní orientaci solárního kolektoru s ohledem na velikost zásobníku tepla


Opravy panelových domů


Vsakovací zařízení na dešťovou vodu
Minule jsme si řekli, jak hospodařit s dešťovou vodou. Že bychom ji měli uchovávat a následně opět využívat pro zalévání zahrádek či ji používat jako vodu užitkovou. Co když je však vody moc?

Prší a prší. Voda teče v proudech všude po ulicích, zahrádka vypadá spíš jako bahenní lázně a podzemní nádrž na vodu je plná. Co tedy s vodou, která stále teče z okapu? Přebytečnou vodu je třeba vpravit do půdy. K tomu slouží vhodná vsakovací zařízení.

Ostatně při stavbě domu nesmí stavební úřad podle novely vodního zákona vydat stavební povolení bez vyřešení hospodaření s dešťovými vodami již v samotném projektu stavby.

Základ je geologický posudek
Musíte především vědět, jestli se vám vůbec vyplatí něco takového dělat. Hydrologický a především geologický posudek vám musí dát informaci, jestli podloží dokáže vodu přijmout. Vytvářet vsakovací kanály nad žulovou skálou není ideální případ.
Výstupy geologického průzkumu jsou podrobněji popsány ve čtvrté kapitole normy „Geologický průzkum" (ČSN 759010). Technické normy, týkající se této problematiky, jsou celkem náročné, takže byste měli vždy vyžadovat práci odborníka a ne „souseda od vedle".
Volba vsakovacího systému
Základní systém je takzvaný vsak, jindy nazývaný podmok. Jde o výkop vyplněný štěrkem, který funguje jako vsakovací jímka vody. Musí být dostatečně dimenzován a jeho řešení musí být technologicky zvládnuté tak, aby nedocházelo k odvodu vody na sousední pozemky. Pak by zakročil stavební úřad, který by vyzval majitele k nápravě. Vše by následně podléhalo stavebnímu povolení se všemi jeho právními důsledky.

Vsakovací zařízení
Technicky náročnější a dražší variantou jsou speciální vsakovací zařízení – tunely či koše. Jde většinou o plastové konstrukce zakopané pod zem, do kterých je přiváděna přebytečná dešťová voda. Tato voda pak žebrovanými stranami s velkou styčnou plochou odchází do země.
Vsakovací zařízení musí být správně navrženo. Správná velikost je nutná pro správnou funkci. Příliš malé vsakovací zařízení způsobí akorát vydutí vody při naplnění a její odtok po povrchu.

Celý článek naleznete ZDE

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN