Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

10.06. 2010 | Jak na revizi střechy a okapů?

10.06. 2010 | Jak na revizi střechy a okapů?

Pokud jste zanedbali jarní revizi střech a okapů, neodkládejte ji už ani o jediný den. Jen letní přívalové deště, bouřky a krupobití odhalí všechny škody a skryté vady, které na vašem majetku zima napáchala. Včasné odhalení závady může  ušetřit spoustu peněz a starostí. Marek Dítě, produktový manažer firmy Lindab, která je výrobcem střešních krytin a okapových systémů z povrchově upraveného ocelového  plechu, doporučuje: Obecně je možné poradit: zkontrolovat střešní krytinu, veškeré oplechování na střeše a zatmelení kolem spojů hran plechu s komínem a zdí. Dobré je také zkontrolovat nátěry střešních oken, a pokud je třeba, tak vyčistit plechy za komínem, vikýřem, nebo střešním oknem, aby mohla odtékat voda. U starších střešních oken může zatékat pod víko, proto i zde je vhodná kontrola. Do celkové revize střechy je dobré zahrnout také kontrolu sněhových zábran, pokud je máte a hromosvodů."

Střecha není jen krytina

Pro správnou funkčnost střechy jsou vedle střešní krytiny důležité i další materiály, počínaje dřevem, izolací, přes různé doplňky až po okapové systémy. Ze zákona je záruka na práci dva roky, ale jsou  firmy, které nabízejí tři, pěti i desetiletý pozáruční servis. Pokud je rozsah poškození střechy větší, je nejlepší zavolat odborníka. Poškození, které se po zimě může objevit, často souvisí se špatným výběrem střešní krytiny podle zátěžové oblasti nebo nedodržením technologického postupu při samotné montáži. Příkladem nekvalitně odvedené práce mohou být například nedokonale provedené difúzní fólie. Takové závady se často projeví právě po tužších zimách. „Je důležité zvláště v horských oblastech vybírat odolnou bezúdržbovou krytinu bez zbytečných spár a spojů a větší sklon střechy, které mohou samy o sobě zabránit mnoha případným problémům, léty prověřená je drážková, neboli falcovaná krytina z pozinkové oceli s barevnou povrchovou úpravou," říká Marek Dítě, produktový manažer lehkých střešních krytin Lindab. Hladký povrch v zimě neumožňuje hromadění sněhu na krytině, v ostatních ročních obdobích pak zamezuje zachytávání prachu a nečistot, proto na takové střeše nerostou mechy jako u tvrdých krytin. Jako velmi odolná se i v drsných nordických podmínkách osvědčila bezúdržbová pozinková krytina s ochrannou povrchovou úpravou (např.LindabTopline), která napodobuje tvar, vzhled i barevnost klasické skládané krytiny a při tom dosahuje prakticky desetiny její hmotnosti. Takový váhový rozdíl je důležitý především při rekonstrukcích starších objektů, u novostaveb pak ušetří značné náklady na krov i základy.

Svody a žlaby - natřít nebo vyměnit?

První, co bychom měli v případě žlabů a odtokových rour udělat, je zkontrolovat, zda jsou v pořádku a zda správně těsní spoje. Pokud nejsou průchodné, je nutné je okamžitě vyčistit (nezapomeňme na mřížky a odtoky), na což nám stačí silnější proud vody, nebo je mechanicky vymést.

Kdo si chce ušetřit každoroční dřinu s natíráním nebo problémy se zkroucenými a popraskanými plastovými okapy, může si pořídit okap z pozinkované oceli, který už je opatřen ochrannou vrstvou laku," radí z pozice dlouholetých zkušeností klempířský mistr Karel Skokan. Jejich hlavní výhodou jsou minimální požadavky na údržbu. Díky povrchové úpravě není třeba okapy natírat minimálně 50 let. Švédská ocel zaručuje vysokou pevnost výrobku a barevná povrchová vrstva mu poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy a zaručuje stálobarevnost.

10 dobrých rad, jak postupovat při revizi střechy

  1. Zjistit stav střešní krytiny.
  2. Prověřit oplechování střešních prvků a průniků (komínů, světlíků, vikýřů, odvětrávacích prvků).
  3. Vyčistit plechy za komínem, vikýřem nebo střešním oknem (pokud je třeba), aby mohla odtékat voda.
  4. Prohlédnout okapy, odtokové roury (dát pozor zejména na prohnuté žlaby, pokřivené nosné háky či těsnost jednotlivých dílů).
  5. Vyčistit okapy.
  6. U starších pozinkovaných okapů dát pozor na korozi a u plastových prověřit možné popraskání vlivem mrazu.
  7. Zkontrolovat těsnění a kvalitu nátěrů střešních dřevěných oken.
  8. Důkladně projít podkroví, zda někde nezatéká, nebo dokonce netvoří-li se na částech dřevěných krovů houba a zaplísnění.
  9. Sesumarizovat množství poškození uvedených částí (pokud jde o malé závady, ty odstraníme sami, u velkých zavoláme odborníky).
  10. Revize by měla být minimálně jedenkrát do roka, optimální je ale dvakrát před a po zimě.

Více na: www.lindab.cz ; www.lindabstrechy.cz

zdroj: TZ spol. Lindab

Aktualizováno (Sobota, 12 Červen 2010 12:30)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN