Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Pozor, po zimě může být voda ve studni závadná!

23.4.2010 - Mít vlastní studnu je výhoda – voda je čerstvá a zadarmo. Podle vodohospodářů ale mohou být studny, především ty, které jsou využívané jen o víkendech na chatách, zdrojem zdravotních problémů.

O tom, že voda je špatná v řadě z nich, svědčí výsledky rozboru vzorků, které lidé v březnu přinesli do provozoven Moravské vodárenské v rámci Dne vody.

„Není-li o studnu pečováno, nemusí být jen levným zdrojem dobré vody, ale také zdrojem starostí a zdravotního rizika. Nyní po zimě je nejlepší čas, kdy zkontrolovat kvalitu vody ze studny,“ uvedla mluvčí Moravské vodárenské Helena Koutná. Jak zjistím, že je voda ve studni pitná? Pouze laboratorním rozborem fyzikálně chemických a mikrobiologických ukazatelů, které musí splňovat limity dané vyhláškou.

„Jinak chutná a na pohled křišťálově čirá voda může v sobě skrývat nebezpečí v podobě mikrobiálního znečištění. I chemické složení vody, kterou pijeme, je nutné znát,“ sdělila Koutná s tím, že provozovatel veřejných vodovodů pravidelnými kontrolami dbá na dodržování přísných limitů 24 hodin denně. Právě mikrobiální znečištění může lidem, kteří by takto znečištěnou vodu byť jen o víkendech pili, způsobit zdravotní problémy.

„Takto znečištěná voda může při dlouhodobém pití způsobit žaludeční a střední obtíže. Lidé by to rozhodně neměli podceňovat,“ upozornila Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Pro kvalitu je podstatná i samotná poloha studny. Blízkost žumpy, septiku, hnojiště, silážních jam nebo odpadu uloženého v bezprostředním okolí je velkým rizikem toho, že zdroj nebude kvalitní. Je zapotřebí provádět technickou údržbu studní.

Jak na postupovat

„Je třeba kontrolovat zpevněné okolí, vodotěsnost krytu a technické zařízení pro odběr vody by se mělo kontrolovat alespoň čtyřikrát ročně. Samozřejmostí je ochrana studny před vniknutím živočichů a v případě šachtových studní jejich vyčerpání a mechanické vyčištění od sedimentů a nárostů,“ uvedla.

Jistotu, zda je voda ve studni, opravdu kvalitní a zdravotně nezávadná, dá akreditovaná laboratoř. Co je třeba k odběru? „V akreditované laboratoři si vyzvednout připravené, sterilní lahve, do kterých se provede odběr vody. Jak správně postupovat, sdělí pracovníci laboratoře,“ uvedla Koutná.

Při posledním Dni vody, kdy lidé měli možnost donést na pracoviště Moravské vodárenské vzorky ze studní a zdarma získat orientační rozbor, zjistili pracovníci laboratoří, že čtvrtina vzorků nevyhovuje. Nejčastěji kvůli množství dusičnanů. Odborníci nezjišťovali mikrobiologické znečištění.

Autor: Daniela Tauberová

Celý článek naleznete zde...

Zdroj: www.denik.cz

Aktualizováno (Sobota, 24 Duben 2010 07:10)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN