Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Odborná témata

Termovizní měření - nejčastější problémy oken

V průběhu zimy roku 2019 jsme (my = zapsaný spolek Pro náš dům) realizovali desítky měření infračervenou kamerou (termovizní měření) na bytových i nebytových budovách v České a Slovenské republice.

Různá byla měření podle velikosti města (Praha x Mýto pod Ďumbierom), podle velikosti budovy (12 podlažní panelák x přízemní budova školky), podle nadmořské výšky (220–720 m.n.m.), pocitové venkovní teploty (+ 2°C x – 15°C), či stáří objektu (od 10 do 120 let). Jeden parametr měly všechny budovy stejný - problémy s okny.

Aktualizováno (Pátek, 31 Leden 2020 12:45)

Termovizní měření

 

Praktické zkušenosti servisu oken

V letošním roce jsme servisovali nemalé množství oken v různých městech, bytech i rodinných domcích. Rád bych se nyní s vámi podělil o praktické poznatky z naší činnosti. Co není radno opomenout při údržbě oken, abyste prodloužili svým oknům životnost a zaručili jejich funkčnost?

Aktualizováno (Pátek, 31 Leden 2020 12:43)

Servis oken

 

Rizika neseřízených a neservisovaných oken

Největší množství oken bylo v našich domech vyměněno před deseti až patnácti lety. Cílem těchto výměn bylo snížení energetických ztrát, a tím i zvýšení komfortu bydlení. Původní dřevěná okna byla měněna za moderní plastová s částečným, či celoobvodovým kováním. Konstruce těchto oken je tedy výrazně složitější, než byla ta původní s dvěma panty a klikou.

Obecně můžeme říci, že kvalita montovaných plastových oken splňovala technické požadavky v době montáže. Značně problematická byla v mnohých případech montáž. Vady, které si okno nese svojí montáží, jsou odstranitelné velmi těžce a za vysokých finančních nákladů.

Věřím, že každému je již na první pohled jasné, že stávající okna v sobě ukrývají poměrně složitou mechaniku, která zabezpečuje tuhost vlastního rámu a jeho ovládání. Navíc jsou plastová okna osazena těsněním, které zabezpečuje těsnost proti průchodu tepla, ale také chrání průnik tlakové vody v době nepříznivého počasí. Pokud není okno správně seřízeno a není v pořádku těsnění, hrozí značná rizika.

Aktualizováno (Úterý, 10 Březen 2020 12:28)

Jaká rizika nás můžou potrápit?

 

Nepodceňujte přípravy na zimu. Nyní je ideální čas

Letošní léto je u konce a podzim už se naplno rozpíná v naší krajině, městech i domovech. A před námi je období, kdy se můžeme postupně připravit na zimní období. Pro běžného člověka příprava na zimu obnáší dokoupit zimní oblečení a obuv, vyměnit pneumatiky na autě a zkontrolovat stav kapalin, topíte-li v zimě v krbu či kotli, je potřeba zajistit zásoby dřeva na zimu atp.

Pro předsedu společenství vlastníků, členy výboru a členy společenství, či zástupce bytového družstva, zkrátka všem, kterým záleží na stavu jejich bytového domu, to však znamená spoustu práce.

Aktualizováno (Pátek, 31 Leden 2020 12:44)

Příprava domu na zimu

 
Více článků...
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN