Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Rizika spojená s užíváním plastových oken

Když nás trápí nějaké příznaky jako je škrábání v krku, zvýšená teplota či rýma, mnohdy zvažujeme, zdali jít k lékaři hned a vyvarovat se tak nějaké vážnější nemoci, nebo se s příznaky zvládneme doma vypořádat sami. Ne vždy však nemoc sami vyléčíme a nakonec nám nezbyde nic jiného, než do ordinace zavítat, aby nám doktor pomohl s uzdravením. A to samé platí v případě údržby plastových oken. Jejich výhody známe všichni. Ale když se projeví první příznaky jejich „nemocí“, často s jejich „ozdravením“ otálíme.

Jaká jsou rizika v rámci jejich užívání?

Zde je přehled nejčastějších závad, se kterými se můžeme v rámci bytových domů setkat:

Svěšené křídlo okna
Jedná se o situaci, kdy vlivem gravitace poklesne křídlo v horním pantu tak, že spodní roh křídla u kliky drhne o rám okna. Křídlo jde zavřít obtížně, nebo vůbec.

Vypadávající křídlo
Jedná se o závažný problém u vyklápění okna, kdy dochází k uvolnění křídla z horního pantu a hrozí riziko vypadnutí celého křídla! Nebezpečí ohrožení a života uživatele!

Závady kliky
Klika jde ztuha v celé své dráze od polohy zavřeno do polohy vyklopení. Nebo obráceně, tj. klika jde velmi lehce, uživatel má problém aretovat kliku v poloze pro otvírání křídla. V obou případech se jedná o problém v rámci kování a je nutné příslušnou část kování vyměnit.

Těsnění - mechanické poškození
Síť proti hmyzu upevněná na těsnění, zvýšený přítlak čepů křídla okna, či jiné mechanické poškození zvyšuje riziko průniku chladného vzduchu do prostoru parapetu a ostění okna uvnitř místnosti. Zde vytváří místo častého výskytu plísní a tím rizika nemocí pro uživatele bytu.

Těsnění - životnost
Materiálem těsnění je buď guma, nebo silikon. Oba materiály mají svoji životnost, která se pohybuje okolo 10 -12 let s ohledem na orientaci okna, klimatické podmínky a údržbu. Ve většině případů těsnění starší 10 let je potřeba vyměnit.

Mechanické kování - poškození
Kovová mechanika je motorem pohybu okna. Bez pravidelné údržby a mazání se může, stejně jako jakýkoliv jiný motor, zadřít. Pak bude následovat výměna za tisíce korun.

Moudré rčení praví, že prevence je vždy lepší a levnější než následná oprava. Důkladný servis, který vám zajistí plnou funkci vašich oken, stojí zhruba 300 Kč za křídlo. Výměna kování začíná od 2000 Kč a nové okno pořídíte od 10 000 Kč.

Autor: Ing. Vladislav Hrdlička, REPROS plus s.r.o.
http://www.reprosplus.eu/

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN