Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

2. týden 2019

7. 1. 2019|

Karkula nosí věci v košíčku, my máme chodit s taškou z PES
Trend chovat se šetrně k životnímu prostedí neustále roste. Do boje o podporu ŽP se zapojuje nesčetné množství jednotlivců, skupin i legislativních opatření. Jedním z nich bylo i povinné zpoplatnění igelitových tašek účinné od 1. 1. 2018. A tak se mnozí z nás (buďto z důvodu chovat se zodpovědně k ŽP nebo ke své vlastní peněžence) naučili chodit na nákupy vybavení vlastními taškami.

Která taška je z pohledu životního prostředí nejšetrnější?
To, že se jedná o opakovatelně použitelnou tašku, se asi shodneme všichni. Otázka zní, který materiál je nejvhodnější?
Na tuto otázku odpovídá studie „Porovnání environmentálních dopadů odnosných tašek z různých materiálů metodou posuzování životního cyklu – LCA,“ zpracovaná na pokyn MŽP na Vysoké škole chemicko-technologické.

Studie se zaměřila na šest druhů tašek:

  • z lehkého plastu (HDPE),
  • z pevného plastu (LDPE),
  • papírovou tašku s páskovým uchem,
  • textilní polyesterovou tašku (PES/PET),
  • textilní tašku z obyčejné bavlny,
  • textilní tašku z organické bavlny.

alt

Posuzování životního cyklu - LCA znamená hodnocení environmentálních dopadů produktů s ohledem na jejich celý životní cyklus. Zahrnuje tedy všechny fáze od stádia získávání a výroby výchozích materiálů , přes stádium výroby samotného produktu, přes stádium jeho užívání až po stádium jeho odstranění, opětovného použití či recyklaci v něm použitých materiálů.

Vítězem po takovémto posouzení LCA se stala taška vyrobená z PES.

Pro mě, jakožto pro velkou zastánkyni látkových tašek, které si můžu sama ušít, ozdobit a navrhnout, to je překvapující zpráva.
Jakto, že nevyhrála textilní bavlněná taška?
Hlavním důvodem jsou škody, které vznikají ve fázi pěstování bavlny a podepisují se na emisích do ovzduší, vyšší spotřebě vody, přeměně krajiny nebo vlivu na ozónovu vrstvu.

Nejhorší taška
Titul nejhorší taška z hlediska LCA dostala taška vyrobená z LDPE. Pokud ale jednorázové tašky máte, uvědmte si, že opětovným využívání tašek dochází ke snížení jejich environmentálních dopadů na životních cyklů. Proto takovéto tašky používejte do "roztrhání těla".

Závěrem
Není důležité, jestli používáme tašku z PES, textilie či papíru. Ale jestli během našeho spotřebitelského chování uvažujeme o dopadech našich činností a snažíme se chovat, alespoň trošku zodpovědně k naši planetě.

Autor: MaNe
Zdroj: Studie „Porovnání environmentálních dopadů odnosných tašek z různých materiálů metodou posuzování životního cyklu – LCA“
Definice LCA

 

Aktualizováno (Pondělí, 07 Leden 2019 08:10)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN