Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Konference Ostrovy života

Odborná konference Ostrovy život je zaměřená na téma adaptace budov na klimatické změny. V roce 2019 proběhla ve dnech 25.–26. února 2019 v Brně v hotelu Holiday Inn, Křížkovského 20. Další ročník proběhne v roce 2020.

alt

Konference reaguje na změny klimatu, s přibývajícím obdobím dlouhého sucha a vysokých teplot, ve městech a obcích vznikají tepelné ostrovy. Účinek takových tepelných ostrovů lze přitom ovlivnit zelenou zástavbou, která zároveň zadrží srážkovou vodu a ochladí okolní prostředí.

Hlavní otázky:

  • Jak zlepšit kvalitu vnitřního prostředí a docílit optimální teploty v budově v období extrémních venkovních teplot?
  • Jak lze ušetřit na energiích i v období růstu cen?
  • Jak využít efektivně střechu, aby sloužila obyvatelům domu?

Klíčová témata: zelené střechy, recyklace šedé vody, ostrovní řešení s FVE, zadržení a využití srážkové vody, dotační podpora, termoregulační systémy budov

Konference cílí na „budovy", které můžou fungovat doslova jako ostrov života, který je jak soběstačný tak zároveň zmírňuje okolní tepelné ostrovy. Kromě recyklace tzv. šedé vody, dokáže takový dům efektivně zadržovat srážkovou vodu a tu dále využívat a zároveň ušetřit při odvádění srážkové vody do kanalizace. Instalací zelené střechy sníží svou energetickou náročnost. Taková střecha vodu zadržuje a ochlazuje nejenom budovu, ale i okolní prostředí. Přispívá ke zlepšení mikroklimatu v silně zastavěných oblastech s nedostatkem zeleně a částečně nahrazuje přírodní prvky. Zelenou střechou vzniká také bezpečný, společenský prostor k relaxování. Budova tak nejen sníží svou celkovou energetickou náročnost, ale také přispěje k lepšímu prostředí v zastavěných oblastech.

Cílovou skupinou konference jsou zejména vlastníci bytových i nebytových domů, správcovské organizace bytového i nebytového fondu, zástupci měst a obcí a také projektanti a široká veřejnost. Ti všichni mohou vodohospodářskou problematiku řešit přímo v domech pomocí zmíněných opatření a přispět k tomu, aby se ve městech lépe žilo i v období velkých extrémních venkovních teplot.

Konferenci podporuje Český hydrometeorologický ústav a Karlova univerzita, kteří přinášejí alarmující informace v oblasti modelů vývoje klimatu pro blízkou budoucnost.

Záštitu nad konferencí převzali v roce 2019:

alt
alt
alt
alt
 
alt

RNDr. Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy

 

Odbornou záštitu převzal:

alt

Informace o konferenci jsou zveřejněny také na www.ostrovy-zivota.eu

Aktualizováno (Úterý, 18 Červen 2019 06:58)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN