Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

25. týden 2018| tisková zpráva

20. 6. 2018| 

Uvažujete o koupi bytu? Dobře si prohlédněte kotel

Nutnost dodatečných nákladů na rekonstrukci zvažuje při koupi asi každý zájemce o nové bydlení. Přestože výměna kotle dnes sama o sobě není nákladnou záležitostí, může investice do topné systému nepříjemně zkomplikovat nutnost výměny kouřovodu. Na co si tedy dát pozor?

 

alt


Kondenzační kotel musí mít speciální vyvložkování
Nařízením Evropské komise se již více než dva roky nesmí vyrábět a prodávat jiné plynové kotle než kondenzační. Přes všechny výhody kondenzační technologie, zejména levný a ekologický provoz, existuje i jedna nevýhoda a tou je nutnost vyvložkování spali-nové cesty. “Ve spalinách kondenzačního kotle bez problémů udržíte ruku, je zde teplota maximálně kolem 50 °C. Dochází zde ale také ke srážení kyselého kondenzátu, proto musí být spalinové cesty z nerezu nebo speciálního plastu,” upozorňuje Milan Kubíček, obchodní ředitel českého výrobce kotlů Thermona.

Komínové cesty u bytů jsou často společný prostor
Zejména v bytových domech byly staré atmosférické plynové kotle vyústěny do společné-ho komínu. Pokud některý z kotlů dosloužil, vyměnil se opět za atmosférický. Výrobu těch-to kotlů ale Evropská komise pro jejich vyšší emise zakázala. Adekvátní náhradu za do-slouživší kotel tak není možné sehnat a instalace kondenzačního typu bytových domech nemusí být vždy možná. “Dochází k paradoxní situaci, kdy zatímco kotel je majetkem vlastníka bytu, komínové cesty jsou společným prostorem. Ve společném odtahu spalin musí být buď všechny připojené kotle atmosférické nebo kondenzační, ale kombinace ne-ní nikdy možná,” upozorňuje Kubíček.

Komplikace v praxi
Evropská legislativa na tyto situace vůbec nepamatovala a protože v praxi nikdy nedochá-zí k výměně kotlů ve všech bytech najednou, je jedinou cestou buď využití dvou nezávis-lých komínových systémů nebo přechod na jinou technologii vytápění. “Alternativou může být na vytápění a ohřev vody pomocí elektrokotlů, které k provozu nepotřebují odtah spa-lin a lze je připojit v bytě na stávající rozvody. Druhou možností je vybudování společné tak zvané kaskádové kotelny, která se skládá z více menších plynových kotlů a je schop-na pokrýt dodávku tepla a teplé vody co více bytových jednotek. Vyšší počáteční investice se dlouhodobě vrátí v nižších nákladech na provoz a servis,” uvádí Kubíček.


Pokud tak uvažujete o koupi staršího bytu, kde je instalován starý plynový kotel, je vhodné se domluvit se společenstvím vlastníků bytových jednotek, zda bude možné v bu-doucnu připojit kotel kondenzační, případně elektrokotel. Starší bytové domy mohou mít omezený příkon nízkého napětí na bytovou jednotku z důvodu starých elektroinstalací ve společných prostorách.

 

Aktualizováno (Středa, 20 Červen 2018 10:44)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN