Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 24. týden 2017

12. 6. 2017|


Jaké parametry musí splnit kotle na tuhá paliva?


Kondenzační uhelné kotle – nechtěné dítě ekodesignu


Stanovy společenství vlastníků jednotek


Jak si vytáhnout teplo ze země
Možností jak vytápět rodinný dům je několik. Chceme ale, aby nás vytápění mnoho nestálo, dobře se obsluhovalo a bylo i ekologické… Jednou z možností, která splňuje uvedené požadavky, je vytápění tepelným čerpadlem.

Obrácená lednička

Tepelné čerpadlo je technické zařízení, které odebírá tepelnou energii o určité teplotě okolnímu prostředí a zvyšuje tuto teplotu na vyšší využitelnou hladinu. Známým příkladem je chladnička, která odebírá teplo vloženému obsahu a odvádí jej v podobě teplého vzduchu výměníkem, umístěným většinou na její zadní straně.
Při použití tepelného čerpadla pro rodinný dům je získaná tepelná energie většinou předávána vodě, která je dále používána k vytápění, ohřevu užitkové vody, ohřevu vody v bazénu a k dalším účelům. Podle zdroje využívaného tepla jsou používána tepelná čerpadla typu země-voda, která odebírají teplo z hlubinného vrtu o hloubce 50 až 100 m, nebo z plošného kolektoru, t.j. ze systému trubek uložených v zemině v nezámrzné hloubce. Dalším možným typem jsou čerpadla vzduch-voda, která odebírají teplo okolnímu vzduchu, a tepelná čerpadla voda-voda, odebírající teplo z vodního toku nebo z rybníku. Pro teplovzdušné vytápění jsou používána i tepelná čerpadla typu vzduch-vzduch.

Topný faktor

Pohonnou jednotkou tepelného čerpadla je malý kompresor poháněný elektrickou energií. Tyto kompresory jsou v současnosti většinou rotační, což je oproti pístovým výhodnější. Množství získané tepelné energie je mnohem vyšší než energie ze sítě odebraná. Poměr mezi získaným množstvím energie a množstvím energie odebrané se nazývá topný faktor. Výše topného faktoru závisí na teplotě ochlazovaného prostředí a na požadované výstupní teplotě.
Pro jednotlivé druhy tepelných čerpadel a požadovanou výstupní teplotu je možno uvažovat s topným faktorem: typ tepelného čerpadla, topný faktor při rozdílné teplotě výstupní vody

Výkon – důležitý pojem
Dalším důležitým pojmem je výkon tepelného čerpadla. Výkon tepelného zdroje by měl pokrýt potřebu tepla pro vytápění i při nejnižší venkovní teplotě. Doba trvání nejnižších teplot je však v průběhu topného období poměrně krátká a trvá pouze několik dní. Po zbývající dobu by byl výkon tepelného čerpadla nevyužíván a pořizovací náklady by byly vyšší. Proto jsou tepelná čerpadla konstruována pouze na část maximálního potřebného výkonu a zbývající výkon je pokrýván z jiného zdroje, nejčastěji z elektrokotle.

Pokračování článku naleznete ZDE.

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN