Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 8. týden 2017

22. 2. 2017|

Novelizace evropských norem pro výpočty komínů


Novela vyhlášky č. 78/2013 Sb. - pro elektřinu příznivější koeficient neobnovitelné energie
Obce v národních parcích si můžou vybírat, do čeho investovat
Černý kouř z komína přivolá kontrolu kotle
Majitelé kotlů si měli do konce prosince zajistit revizi zdroje tepla. Kdo to neudělal, hrozí mu dvacetitisícová pokuta.
Úředníci totiž zahajují kontroly těchto dokumentů, a nejen to. Zaměří se i na samotné kotle a na to, co v nich lidé spalují. Kdo může očekávat oznámení o návštěvě úředníků? Každý majitel kotle na tuhá paliva, krbu či kamen. Zástupci odborů životního prostředí budou ale nejprve reagovat na podněty, které na úřady odeslali lidé, kteří upozornili na spalování plastů u souseda nebo dalších obyvatel obcí a měst.
Berounští úředníci takové upozornění ještě nezaznamenali, zato do Hořovic jich přišlo hned několik. Na další místa se zaměří i samotní úředníci. „I my máme vytipované domy, kde se předpisy zřejmě porušují," konstatovali zástupci odboru životního prostředí Městského úřadu Hořovice.
Úředník ale nemůže u domů zazvonit a žádat přístup ke kotli. „Lidi budeme předem informovat, a to podle kontrolního řádu," upozornil za hořovický úřad David Grunt. Odbor výstavby a životního prostředí MěÚ Hořovice bude provádět kontrolu kotlů včetně dokladů o dokončené revizi kotle od měsíce února.
Jeho zástupci přihlédli k tomu, že někteří nestihli včas povinnou revizi provést, proto po dobu měsíce ledna žádné kontroly neprobíhaly.
Každý občan, který vlastní kotel na tuhá paliva o tepelném příkonu od 10do 300 kW včetně, si musí podle zákona zákona o ochraně ovzduší jednouza dva kalendářní roky zajistit technickou kontrolu tohoto kotle, a to prostřednictvím osoby, která má k této kontrole uděleno oprávnění. „To platí pro kotle, kamna, krby, krbové vložky, včetně podomácku vyrobených kotlů o uvedeném příkonu," upozornil vedoucí odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu Hořovice David Grunt s tím, že povinnost se týká rodinných domů i veškerých chat.
Doklad o revizi je každý vlastník kotle na tuhá paliva povinen předložit na vyžádání příslušnému úřadu. Pokud tak dotyčná osoba neučiní, může správní orgán uložit pokutu až ve výši dvaceti tisíc korun fyzické osobě a padesát tisíc fyzické osobě podnikající či právnické osobě. „Kontroly kotlů budou prováděné především tam, kde je podezření, že dotyčná osoba spaluje domovní odpad, zejména pak plastový odpad – PET lahve, které při spalování v běžném kotli obsahují velké množství chlóru, kterýv reakci s ostatním odpadem vede ke vzniku toxických dioxinů," vysvětluje David Grunt.
Při spalování domovního odpadu tak dotyčný ničí okolní ovzduší a dále spalování PET lahví vede k takzvané chlorové korozi, která může kotel i komín zničit.
Samotné kontroly kotlů budou probíhat tam, kde je viditelné, že do ovzduší odchází z daného domu viditelně odlišný kouř, kdy je přímo Ministerstvem životního prostředí stanovena přípustná tmavost kouře a pro toto zjištění se používá Ringelmannova metoda.

Pokračování článku naleznete ZDE.

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN