Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 7. týden 2017

13. 2. 2017|

Jak bezpečně bydlet


Porovnání provozních nákladů hybridního systému (plyn a elektřina) a čistě elektrického systému


O energetické úspory v bytových domech je velký zájem


Zabiják hluk
Není nic horšího, než špatně dořešená akustická izolace bytu. Víte o tom, kdy soused vysává podlahu, pořádá večírek, jakou poslouchá hudbu, v kolik pere prádlo… Tlumené rány, dusot, hučení spotřebičů, to vše dokáže život pořádně znepříjemnit.

Nepříjemné je, že většina komplikací s nadměrným hlukem úzce souvisí se špatnou konstrukcí domů a bránit se proti tomu je mnohdy buď velmi nákladné, nebo zcela nemožné. Přitom váš soused nemusí být zrovna večírkový typ, obtěžovat můžou i běžné dennodenní úkony.

Od podlahy
Problém se zvukem šířeným konstrukcemi se týká zejména podlah. Největší vliv na to má skladba jejich konstrukce. U konstrukcí, které mají účinně tlumit kročejový hluk (viz samostatný box), je nutné vložit pružnou mezivrstvu. Proto se používá známý princip plovoucí podlahy, kdy je na nosnou konstrukci položena pružná vrstva, na kterou je provedena tuhá roznášecí vrstva.
Podle použité roznášecí vrstvy se plovoucí podlahy dělí na lehké a těžké. Ve skladbě lehkých plovoucích podlah se jako roznášecí vrstva používají desky na bázi dřeva a další desky takzvané suché výstavby (sádrovláknité desky, sádrokartonové desky). Ve skladbě těžkých podlah se jako roznášecí vrstva používá betonová mazanina nebo lité potěry. Pro těžké plovoucí podlahy má být plošná hmotnost roznášecí vrstvy nejméně 75 kg/m².
Mezi laiky se termín plovoucí podlaha ujal pro laminátové podlahové krytiny, což není přesné. Podle způsobu položení jsou plovoucí (nejsou celoplošně pevně přichyceny k podkladu), ale označení plovoucí neurčuje materiál. Plovoucí může být i podlaha dřevěná nebo například vinylová. I tento typ podlahové krytiny může být velmi hlučný, pokud není položena s tlumicí vrstvou -- pro izolaci kročejového hluku se používá vrstvu korku, plsti nebo pěnová PE-fólie mezi podkladem a laminátovou (dřevěnou) plovoucí podlahou. Pozor, důležité je, aby izolace perfektně přecházela i ke stěnám, jinak je celé opatření k ničemu

Řešení je problematické

Pokud si pořizujete nový byt, zkuste si v něm zaklepat na podlahu, zda je hluk tlumený, nebo se šíří po místnosti. Problém vzniká hlavně v panelových bytech, respektive v domech s železobetonovými stropy, což jsou ovšem v dnešní době prakticky všechny novostavby. A co je zásadní -- nejúčinnější je řešení od zdroje, to znamená, že aby byl hluk co nejvíce eliminován, měl by opatření udělat především ten, kdo ho způsobuje, což je trochu utopická představa.

Šíření kročejového hluku do vašeho bytu trochu eliminuje to, když rozmístíte rovnoměrně nábytek, dáte na zem koberce, na okna závěsy, pořád je to ale jen kapička v moři. Mnohdy je nutné pod strop zavěsit akustický podhled, čili obvykle speciální akusticky-izolační sádrokartonovou desku, kdy mezera mezí ní a stropem je navíc vyplněna izolací. Pozor, klasický polystyren akusticky příliš neizoluje, lepší je materiál na bázi minerální vlny. Existují i systémové akustické podhledy, nejsou ale právě levné.


Když za zdmi není klid
Dalším typickým místem šíření hluku je stěnami mezi byty, respektive v rámci bytu. Mezi byty by měly být zásadně použité akusticky-izolační tvarovky, které mají vysokou hustotu a zvyšují vzduchovou neprůzvučnost konstrukce (viz box). Záleží ale také na tom, jak je stěna vyzděná, zda skrz ni prochází třeba stoupačka, atd. Opět platí, že jediné účinné řešení v případě nedostatečné akustické izolace je použití dvojité konstrukce jako v případě podlah. Trochu mohou pomoci například šatní skříně nebo dřevěný obklad stěny, ale univerzální recept to rozhodně není.
Hluk přes stěny, respektive příčky, se ale může šířit i v rámci bytu, bez přičinění sousedů. Zde je na vině obvykle špatné založení příček, které se časem „utrhnou" od nosné konstrukce, navíc často nemají prakticky žádné akusticky-izolační vlastnosti. Řešením je použití vyzděných příček, případně doplnění stávajících lehkých příček o akustickou izolaci a jejich důkladné zatmelení.

Pokračování článku naleznete ZDE. 

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN